Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

De les van de graankorrel
JOUW RELIGIE HEEFT GEEN ENKEL BELANG
n Leo presenteerd De voorstelling loopt vanzelf verder
voor iedereen die van zijn hond houdt…
SABBAT NOVEMBER Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Minecraft.
Met onze speciale dank aan
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 3 mei 2014 “Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelsferen, in Christus,
De clownvis Wat eet ik? Waar woon ik? Hoe zie ik er uit?
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
DE 4 KAARSEN.
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Zonde, de grootste vijand
God is Licht In wat bestond, was Hij het leven. En het Leven was het licht der mensen. Het licht schijn in de duisternis, maar de duisternis nam het niet.
Listige minnaars in de liefde
Ik ben de Bron... Ik ben de Bron... Dit is mijn overvloedig water, zuiver en kristalhelder voor wie dorst naar liefde, affectie, kracht en steun. Dit.
WELKOM !! 4 maart 2014 Alleen ga je sneller, Samen kom je verder!
Woord van Leven April 2014.
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Glimlach...en zet het geluid aan.
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
PSALM 73 JA, GOD IS GOED VOOR ISRAËL VOOR WIE ZUIVER ZIJN VAN HART!
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
De aarde.
Wie beslist wat? 10 9 Wie beslist wat?
Descartes en de interactie van lichaam en geest.
Ruimte voor partnerlogo’s (plaats een wit vlak achter de logo’s om deze tekst en het kader te verbergen) Leerlijn onderzoekend leren Dick Kraaij,
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex.
Natuurkunde paragrafen 3.1 en 3.2
Hoofdstuk 3 §1 en §2 Stoffen en hun eigenschappen.
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
Johannes 8: 12 Jezus zegt: Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer in duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.
Ik had een droom verleden nacht,
18 november 2011.
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Vrienden.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Glimlach...en zet het geluid aan. Glimlachen is besmettelijk,
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
In Uw licht zien wij het Licht
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Sedert de mensheid begon, is er muziek.
Het levende Woord.
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Wie ben ik?.
"het woord der verzoening"
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
Uitspraken in prediker:
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
HAVO 4 Thema 1: Inleiding in de biologie Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO A.
Thema 4.
Osmose, turgor en plasmolyse bij planten
MIJN SPREEKBEURT GAAT OVER: WATER
Zonder spieren en botten kun je niet ravotten Jacob van der Veen.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Project-Mars! Twan, Mart, Lisa, Romy, Cas, Maartje! En wij doen ons project over Mars!
DAT GEEL EN BLAUW DAT STROOMT IN MIJ STG de Liemers.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
De humor van ( ) Zijn echte naam is Samuel Clemens. Hij werd geboren in 1835 in Missouri en gestorven in 1910 na carrière als schrijver en humorist.
Mat 4:17 ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Mat 4:17.
Muziek bestaat sinds de mens op de wereld is, maar de dieren, de atomen en de sterren maken ook muziek.. Karlheinz Stockhausen maar de dieren, de atomen.
Thema planten - Les Fotosynthese -
Transcript van de presentatie:

Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies végétales de l’ULB (LAV)

Een vaststelling dringt zich op : het drinkbaar water neemt af op Aarde. Is dit belangrijk ? Wij hebben beslist onze kennis van het water te vergroten, zijn belang, zijn toestand in de wereld en de gevaren die verbonden zijn aan het verdwijnen na te gaan. Dit komt u te weten in ons document, evenals de gevaren die de wereld bedreigen. Volgt u ons tijdens onze studie ! JA

In de eerste fase van ons onderzoek hebben we een balans opgesteld om erachter te komen: - waartoe water dient - wie de verbruikers zijn - tot welke vaststelling we komen betreffende de toestand van het water op de planeet - hoe groot de verschillen zijn qua verbruik in de verschillende landen - enz…

Door middel van boeken en internet hebben wij kunnen beseffen hoe groot de verschillen zijn tussen de landen, in termen van aanwezigheid van water, en in termen van verbruik. Verder bedreigt vervuiling ons « blauw goud ». GEVAAR

Welke oplossingen zijn er denkbaar ? Is leven zonder water mogelijk ? Wij dachten aan Aliens (naar de gelijknamige film), wezens die niet bestaan uit water maar uit zuur. Maar, na onderzoek en discussie met onze peters blijkt dat er geen leven mogelijk is zonder water De enige overblijvende oplossingen houden verband met een beter beheer van het drinkbaar water en met de bewustwording van elkeen van ons en van de overheid van het GROTE GEVAAR dat ons bedreigt : Halt aan verspilling en vervuiling !!! Leve de zuivering van afvalwater !!!! Het recht op drinkbaar water voor iedereen is een natuurrecht waartop niet afgedongen wordt !!!!

Met al deze inlichtingen heb ik een poster gemaakt, waarop u al mijn werkzaamheden kunt volgen. Ik heb de kans gekregen de inhoud hiervan te verklaren aan de talrijke personen die me zijn komen opzoeken tijdens de Printemps des Sciences !!!!

Deze eerste fase van analyses werd gevolgd door een tweede die experimenteler was, met de bedoeling het belang van water voor levende wezens te visualiseren. Mijn peters hebben mij de mogelijkheid geboden : 1)Van gedachten te wisselen over het water, 2)Een experiment op te starten om de beweging van water in plantencellen te onderzoeken : de plasmolyse en de turgescentie. Dit experiment werd uitgevoerd tijdens de Printemps des Sciences.

Het experiment H2OH2O H 2 O + zout Men neemt dunne schilletjes van een ui En dopt ze in een oplossing met water of zout water (+ neutraal rood om te kleuren) En bekijkt ze onder een microscoop, tussen lamina en lamellen.

Het experiment VASTSTELLINGEN Schil + H 2 O Schil + H 2 O + zout plantencel vacuole VERKLARINGEN Het externe milieu is minder geconcentreerd dan dat binnen de cellen, waardoor het gekleurde water, de vacuoles die permeabel zijn binnendringt. Het externe milieu is sterker geconcentreerd dan dat binnen de cellen door het zout,waardoor het water uit de permeabele vaculoes wegstroomt. = TURGESCENTIE= PLASMOLYSE

Het experiment De cellen van een plant in een toestand van turgescentie zijn gezwollen door het water dat opgenomen werd via de wortels. De druk die ontstaat in de vacuoles is essentieel, vanwege de rol die hij speelt bij het overleven van planten. Turgescentie Plasmolyse

CONCLUSIES Dankzij deze studie en het onderzoek heb ik : 1)Inzicht verworven in de situatie en de toestand van het water, 2)Inzicht verworven in het belang van water voor ons, levende wezens, 3)Experimenten kunnen uitvoeren, 4)Het publiek kunnen sensibiliseren voor deze problematiek.

Tot ziens benste vrienden, ik hoop dat u dit werk op prijs heeft gesteld !!!!! En vooral, verdiep u verder in deze problematiek, het is belangrijk dat de mensen hoe ernstig de toestand wel is!!!! Bye bye !!!