PROJECTEN EN ACTIVITEITEN IN HET BOVEN SURINAME GEBIED

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Syrië Syrië is een land in het Midden-Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 22 miljoen inwoners. Dorcas, Tear en.
Advertisements

Het Evangelisch Begeleidingscentrum
1.
Senegal Senegal.
Lesprogramma Scholen over Football Maties Schoolvoetbal 28 april 2014 Beverhoeve 8 Leusden tel:
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Tuur & Gert bezoeken. M A E N D E L E O Het jeugdcentrum Maendeleo neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel.
Prokkelen Professionele kracht, vrijwillige kracht, eigen kracht: samen voor jeugd.
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
Stichting Dijk van een Kust
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
15 – 9 – 2006 Technocentrum Twente FIRST LEGO® League 2006 Martijn Roelofs.
1 Combinatiefuncties in het onderwijs Presentatie Combifuncties Onderwijs Regionale voorlichtingsbijeenkomsten 2010 GA ER VOOR !
HoekscheWaardDuurzaam
Presentatie Ledenvergadering Rabobank
Alpe d’HuZes Huh?....Wat is dat?.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
Syrië Syrië is een land in het Midden-Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 22 miljoen inwoners. Dorcas, Tear en.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Informatie Brede Buurtschool en Leer Kansen Profiel
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
De weg naar het voortgezet onderwijs
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
In 2008 geven Jeroen en Els alles…
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Dieptepilot voor de academische basisschool De eerste ontwikkelingen.
Domstad Samen deskundiger Presentatie Velon 12 maart 2007 Elleke Verwaijen Paul Veringa.
Gebruiksmogelijkheden van smartboards in de rekenles presentatie freudenthal instituut gijs noordergraaf en vincent jonker.
Harmonisatieplannen kabinet
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Noodhulp Syrië 1. Syrië Syrië is een land in het Midden- Oosten en heeft ca. 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het land telt ruim 20 miljoen inwoners.
Onrust en gevechten in Syrië
SOTOS bouwt met U een school in Sindian in Senegal.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Kindertehuis in Ghana.
Project Jongeren en Rouw Rouwbegeleiding voor en door jongeren.
MR De Medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit gelijk aantal leerkrachten en ouders MR Van Damschool bestaat uit: Inge Blok Ria van der Meijden Wijnand van.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Basisschool De Driesprong
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Schooljaar Het schoolplein Taal- en spellingmethode Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie van de taal- en spellingmethode De.
Schaapsdrift Renkum, Snel op Glas 11 juni Te bespreken 1.Planning realisatie 2.Beheer netwerk in Stichting? 3.Aansluitmogelijkheden en kosten 4.Voorlopige.
Presentatie Stichting Bootvluchteling. Inleiding Algemeen over de stichting Werkwijze (verkenning, opzetten team etc.) evt. opbouw organisatie Status.
Project crèche Volmoed Oudtshoorn Zuid Afrika “Vir Suid Afrika saam kan ons iets beteken” Het Afrikaans werkt voor Nederlanders drempelverlagend. “Ons.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Op reis naar… Suriname!. Lezen: Lukas 18: Zingen: 87 vers 3 en 4 Zonnestralen voor kinderen.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Richard van Gemert 2 april 2013 Keyport Biobased Zevenellen.
Dit is Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Wet OKE Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie.
1 Speciale bijeenkomst Kringberaad Land van Cuijk 14 augustus 2013 ‘s-Hertogenbosch Een nieuw perspectief voor belangenbehartiging.
'Vriendenavond' in het Bonte Paard te Laren, op 23 Februari, 20:30 uur Stichting Vrienden van de Larense Montessori School.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
<plaats en datum>
Stichting Zaandamse Gemeenschap
Presentatie Rode Bosbes
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
<plaats en datum>
? Wie is dat? Ik weet het niet.  Ik VRAAG het.
Niet alleen op de wereld
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

PROJECTEN EN ACTIVITEITEN IN HET BOVEN SURINAME GEBIED STICHTING ONTWIKKELINGSPROJECTEN MIDDEN SURINAME (TEEIFUKA) 3-4-2017 Stichting Teeifuka

INFORMATIE 1. De Marrons 2. Het werkgebied 3. Het dorp Nieuw Aurora 3 INFORMATIE 1. De Marrons 2. Het werkgebied 3. Het dorp Nieuw Aurora 3. Doelstellingen 4. Activiteiten van Teeifuka 5. Toekomst 6. Dank 7. Aanvullende informatie 8. Einde 3-4-2017 Stichting Teeifuka

De Marrons Er wonen momenteel 62.000 Marrons in heel Suriname verdeeld over 3 grote woongebieden 1. De Saramacca rivier; 2. De boven Suriname 3. De Marowijne rivier. In Paramaribo woont een deel en in Nederland wonen ruim 35.000 Marrons. Marrons zijn de afstammelingen van zwarte mensen uit Afrika die het verkozen om in het binnenland van Suriname in vrijheid te leven in plaats van als slaven te werken op de plantages van Suriname. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Woongebieden Marrons Saramacca rivier Marowijne rivier Suriname rivier 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Werkgebied van Stichting Teeifuka Het woongebied van de Saamaka Marrons In dit gebied vanaf het dorp Duwata tot het dorp Sinthea-dan wonen ruim 35.000 mensen verdeeld over 60 volwaardige dorpen van gemiddeld 1000 mensen. Boven Suriname 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Dorp Nieuw Aurora 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Nieuw Aurora TEIFUKA WERKT VANUIT HET DORP NIEUW AURORA Nieuw Aurora Centrum Wijk Aba Kiiki Wijk Teeifuka TEIFUKA WERKT VANUIT HET DORP NIEUW AURORA 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Nieuw Aurora Nieuw Aurora is een van de grootste dorpen in het gebied met ruim 3000 inwoners. Het dorp Guyaba is het grootste en telt ruim 4500 inwoners 3-4-2017 Stichting Teeifuka

DOELSTELLING VAN TEEIFUKA Ondersteunen van het onderwijsproces gericht op voorschoolse activiteiten; Economische ontwikkeling opgang brengen mede door ondersteuning van particuliere initiatieven; Stimulering van werkgelegenheid, om zo doende zelfstandigheid te bevorderen; Armoede bestrijding door distributie van hulpgoederen; Het wonen in het gebied aantrekkelijker maken door een woningbouwprogramma op te starten. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Hulpgoederenacties Vanaf 2004 organiseren wij hulpgoederenacties voor Suriname. 5 kuub in 2004, 12 kuub in 2005, 18 kuub in 2006, 23 kuub in maart 2007 en 33 kuub in augustus 2007, 66 kuub in maart 2008 en 33 kuub in november 2008 . Het gaat hierbij om gebruikte kleren, schoenen, huishoudelijke artikelen, lakens, speelgoed, gereedschappen, bouwmaterialen, schoolbenodigdheden, computers en randaparaturen. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Hulpgoederenacties 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Hulpgoederenacties 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Bouw educatiecentrum In januari 2004 is gestart met de bouw van het educatiecentrum en in maart 2006 is het opgeleverd. Het functioneert nu als een bredeschool, die gebruikt wordt voor voorschoolse activiteiten, vrouwenactiviteiten, een bibliotheek, een kleine museum en andere recreatieve en educatieve activiteiten. Het gebouw kan ook worden gebruikt als conferentie oord met moderne apparaturen, zoals computers, printer, beamer, etc. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Voorschoolse activiteiten In april 2006 is gestart met voorschoolse activiteiten voor kinderen van 3 – 5 jaar die nog niet naar de gewone basisschool kunnen. In het schooljaar 2006-2007 waren er 64 kinderen en in 2007-2008 zijn (worden) de activiteiten voortgezet. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Voorschoolse activiteiten De kinderen leren zingen, bidden, samenspelen en ze leren de Nederlandse taal, met als doel dat de overgang van het hutleven naar de basisschool op een soepele manier kan verlopen. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Ondersteuning Vanaf 2003 zijn zaken zoals een generator en naaimachines naartoe gebracht. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Ondersteuning Ook computers en een kopieermachine ondersteunen nu het onderwijsproces in het gebied. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Stimulering economie Machines en gereedschappen zijn gebracht om mensen aan werk te helpen 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Werkgelegenheid Stichting Teeifuka heeft ervoor gezorgd dat er nu 3 moeders een baantje hebben als voorschoolse activiteiten begeleiders, een projectcoördinator binnenland, een centrumbeheerder en een bereidster schoolvoedsel. 6 (Zes) personen zijn nu aan vast werk geholpen. Daarnaast worden 6 bouwvakkers regelmatig ingezet. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Toerisme en cultuuruitwisseling Stichting Teeifuka zorgt nu ervoor dat mensen uit Nederland hun vakantie in het binnenland van Suriname kunnen combineren met het verrichten van ontwikkelingswerk daar. Er komt steeds meer aandacht hiervoor. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Toerisme en cultuuruitwisseling Stichting Teeifuka zorgt nu ervoor dat mensen uit Nederland hun vakantie in het binnenland van Suriname kunnen combineren met het verrichten van ontwikkelingswerk daar. Er komt steeds meer aandacht hiervoor. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Toerisme en cultuuruitwisseling Stichting Teeifuka zorgt nu ervoor dat mensen uit Nederland hun vakantie in het binnenland van Suriname kunnen combineren met het verrichten van ontwikkelingswerk daar. Er komt steeds meer aandacht hiervoor. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Toerisme en cultuuruitwisseling Stichting Teeifuka zorgt nu ervoor dat mensen uit Nederland hun vakantie in het binnenland van Suriname kunnen combineren met het verrichten van ontwikkelingswerk daar. Er komt steeds meer aandacht hiervoor. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Ondersteuning onderwijs De basisschool “Johannes Arabischool” in Nieuw Aurora heeft heel veel schoolmaterialen van onze stichting ontvangen en in augustus 2007 zijn er computers gebracht voor Marrons studenten in Paramaribo en schoolmeubilair voor de Johannes Arabischool. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Ondersteuning onderwijs Computers voor Marrons studenten in Paramaribo, schoolmeubilair en schooltassen voor de Johannes Arabischool. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Ondersteuning onderwijs Schoolvoedsel en schoolmeubilair voor de Johannes Arabischool. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Uitzenden van deskundigen In september 2006 zijn twee verpleegkundigen naar Nieuw Aurora gegaan om bij de medische post mee te draaien, in december 2006 is een pedagogisch werkster en in juli 2007 is een basisschool leerkracht gegaan om de begeleiders van de voorschoolse activiteiten te trainen. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Uitzenden van deskundigen De pedagogisch werkster heeft een kerstviering georganiseerd met begeleiders en kinderen van het voorschoolse project en de basisschool leerkracht heeft Piramide leermethode daar geïntroduceerd. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Uitzenden van deskundigen Harderwijkse architect heeft onderzoek gedaan naar mogelijkheid om lokale materialen te verwerken en in te zetten voor de huttenbouw en heeft samen met jongemannen een urinoir gebouwd 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Uitzenden van deskundigen Culemborgse leerkracht heeft daar het piramide onderwijsmethode op de Voorschoolse Activiteiten (VSA) geïntroduceerd en heeft de drie leidsters hierin getraind 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Uitzenden van deskundigen Sportinstructeur heeft sportclinics in Nieuw Aurora voor ruim 400 kinderen verzorgd en heeft 6 dorpsjongeren geïnstrueerd om de sportactiviteiten voort te zetten 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Opzetten van een museum De stichting heeft ruim 50 stuks authentieke traditionele gebruiksvoorwerpen van de Marrons nu verzameld en een amateursmuseum opgezet. Er wordt nu met toeristenkamp houders gesprekken gevoerd om dit museum in hun toeristenwandelroute op te nemen. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Noodhulp en voedselhulp Tijdens de watersnood in mei 2006, waarbij de woongebieden van de Marrons onder water liepen, heeft onze stichting in totaal 250 voedselpakketten in de dorpen Guyaba, Nieuw Aurora, Tyaikonde en Gunzi gedistribueerd. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Activiteiten van de stichting Activiteiten gericht op kinderen Er is een bibliotheek opgezet, in maart 2006 is een kinderverhalen vertelwedstrijd georganiseerd en in september 2006 is een kinderdag met sport en spel georganiseerd. Verder is mogelijkheid voor de kinderen om kennis met de computer te maken. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Projecten in uitvoering Bouwwerkplaats Oktober 2007 is gestart met de bouw van een werkplaats, waar in totaal 12 mensen werk zullen vinden. Bouwmaterialen zullen verwerkt worden uit lokale natuurlijke hulpbronnen zoals hout, zand, grind en klei. Deze halffabricaten zullen beschikbaar komen voor de lokale bevolking, maar zullen ook worden ingezet in het eigen woningbouwprogramma. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Bouw werkplaats Opzetten van een materialenverwerkingsbedrijf voor fabriceren van cementstenen en houtproducten 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Projecten in uitvoering Huisvestingsprogramma Om ontvolking van het achterland tegen te gaan en het leven in dat deel van het land aantrekkelijk te maken is in 2007 gestart met het bouwen van hutten met materialen die verwerkt zullen worden. Het streven is om per jaar 5 hutten te bouwen voor de lokale markt. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Teeifuka pilothut Huisvestingsprogramma + Toerisme voor ontwikkelingswerk De eerste pilot hut, met 4 slaapkamers, toilet, badkamer, keuken en een veranda, wordt nu gebruikt als vakantieverblijf voor mensen uit Nederland die in het gebied hun vakantie gaan combineren met ontwikkelingswerk. 3-4-2017

Sportveld en Kreekstrand Er zijn een sportveld en een kreekstrand aangelegd om mensen de mogelijkheid te bieden om aan vrijetijdsbesteding te doen. 3-4-2017

Betrouwbaar riviertransport In het binnenland van Suriname is de rivier de enige infrastructurele mogelijkheid. Om een betrouwbare riviertransport dienst te bewerkstellingen heeft stichting Teeifuka nu één boot en twee buitenboordmotoren en wij willen de komende tijd naar drie boten inclusief buitenboordmotoren groeien. 3-4-2017

Andere projectvoorstellen Toekomstplannen Andere projectvoorstellen 1. Teeifuka onderzoekt of in het grootste dorp Guyaba kan worden gestart met voorschoolse activiteiten; 2. In Nieuw Aurora starten met volwasseneducatie 3. Er worden gesprekken met het ministerie van Regionale ontwikkeling gevoerd om deel te nemen in het project – ontwikkeling groeikern Atjoni; 4. Met het dorpsbestuur van Nieuw Aurora is overeen gekomen om ze te helpen met het opzetten van een belastingstelsel ( toeristenbelasting, ondernemersbijdrage en inwonersbijdrage om zo het besturen van het dorp beter te organiseren. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Samenwerking SaMON in Nederland Teeifuka is een van de initiatiefnemers van de Vereniging van Samenwerkende Marronorganisaties Nederland (SaMON) – www.samon.info . SaMON is een bundeling van 13 Marronorganisaties met als doel de lidorganisaties zodanig te faciliteren en toerusten opdat zij beter in staat zullen zijn om hun doelstellingen te realiseren. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Vereniging van Saamaka gezagdragers Samenwerking Vereniging van Saamaka gezagdragers Het doel van de vereniging is om de belangen van Saamaka vanuit de traditionele gezagsstructuren te behartigen en in het bijzonder op te komen voor wettelijke erkenning van de grondenrechten van deze stam. Verder wil deze vereniging zich inzetten voor duurzame ontwikkeling van het woongebied. In deze vereniging participeren gezagdragers van 61 dorpen in het boven Suriname gebied. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Samenwerking Teeifuka werkt samen met andere dorpbesturen, de lokale niet gouvernementele organisaties, de kerken en andere Nederlandse organisaties die voor het binnenland van Suriname opkomen. En speciale en warme samenwerking is met het grootopperhoofd van Saamaka – Gaama Belfon. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Dorpsbestuur Nieuw Aurora Samenwerking Gaama Belfon 3-4-2017 Dorpsbestuur Nieuw Aurora Stichting Teeifuka

Dank Teeifuka heeft vanaf 2003 veel steun gekregen van individuele personen, bedrijven en andere maatschappelijke instellingen zoals scholen, maar ook van financieringsorganisaties in Nederland. Wij zijn heel blij met uw steun en wij hopen dat wij hierop kunnen blijven rekenen. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

Ga naar www.teeifuka.nl WILT U MEER WETEN? U kunt ons ook financieel steunen op GIRO 9697935 t.n.v. stg. Ontwikk. Proj. Midden Suriname (Teeifuka) in Harderwijk. 3-4-2017 Stichting Teeifuka

E I N D E 3-4-2017 Stichting Teeifuka