Modulereview Natuur en milieu.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
§6 Begin Holoceen Kenmerkend voor de laatste jaar is dat de temperatuur weer stijgt. Je kent inmiddels het gevolg => stijging van de zeespiegel.
Advertisements

Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
P 3.2 Kwetsbaar ecosysteem
P 3.2 Kwetsbaar ecosysteem
Het Nederlands Landschap
Hoofdstuk 3 Klimaat en landschapszones
Modulereview Natuur en milieu.
Landschappen.
Landbouw Door Maxine & Leah.
- Passaten en Moesson - Verschillende soorten regen
Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
Oude zeeklei Jonge zeeklei Polders Droogmakerijen
P 3.2 Kwetsbaar ecosysteem
Basisboek BB 88: wereldecosystemen
Start de presentatie en klik dan in deze ster !
Wet van Buys Ballot. 1-Lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. 2-Lucht krijgt op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts.
Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 12 en 13
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen, par. 12 en 13
H1, par. 2 (aangevuld) Instraling: deel van de zonnestraling (zichtbaar licht en ultraviolette straling) bereikt de aarde. Uitstraling: aarde geeft straling.
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 1 t/m 4
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
5.3 verschillen in klimaten
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
3.6 natuur en mens: actie en reactie
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 12 en 13
Paleo-klimaten Hoe zijn de afwisselende omstandigheden gedurende het Kwartair te verklaren?
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 1 t/m 4
2.4: veranderend klimaat.
Omgaan met natuurlijke hulpbronnen Examenvragen
Bs. 132 t/m Bs. 134 Gemaakt door: Daniëla en Rosa
Klimaat herkennen.
Blok 1 Milieu en milieuproblemen VMBO B/K
3 havo Köppen en Buys Ballot
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
Hoofdstuk 5 Energie in Nederland en Frankrijk.
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
1 VWO Hoofdstuk 2 Klimaat § 2-5
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-4
1 Thema 3 Mens en milieu B1 en B2.
Hoofdstuk 2 Aarde § 2 Planeet Aarde.
Geologie van Nederland
HERHALING KUSTEN Wateroverlast. Veranderend landsschap  Grote dynamiek  Opbouw (aanvoering zand) bij gunstige wind en getijdenwerking  Afbraak (stukken.
Preglaciaal © Theo Peenstra Meer dan jaar geleden Legenda
Hoe ontstaat een wolk? Samenstelling van de atmosfeer.
Paragraaf 1 Afrika: een rijk werelddeel?
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 6-9. Het weer in Nederland isobaren lijnen op een tussen plaatsen met dezelfde luchtdruk lagedrukgebieden: rond de.
AARDE 3/4 vmbo 4 Weer en klimaat § 2-4. Het weer Weer Atmosfeer Toestand van de atmosfeer op een bepaald moment op een bepaalde plaats Luchtlaag die om.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Cursus 1.3 Waarvoor zorgt de natuur? Klas 2 BK Lesweek 3
4 havo 2 Klimaat en landschap § 5-8
Water in Nederland.
Mondiale lucht- en zeestromen
Thema 9 Milieu.
Cursus 1.3 Waarvoor zorgt de natuur? Klas 2 KGT Lesweek 3
NATUUR – LES 8 Luchtdruk en het weer.
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Thema 9 Milieu.
Aarde – Opbouw en afbraak van het reliëf op aarde
Hoofdstuk 1 VWO5 klimaten & landschapszones
Hoofdstuk 8 Op weg naar één Europa
Klimaat heeft invloed op watervoorziening van planten:
Het landschap in De Ronde Venen
Hoofdstuk 7 Wat een landschap!
3.7 Amazonia: de betekenis (SE)
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Hand-outs bij de powerpoint voorstelling over het Nederlands Landschap
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Aantekening: Ieder zijn milieu
Transcript van de presentatie:

Modulereview Natuur en milieu

1. Nederlandse landschappen Ieder landschap bestaat uit geofactoren. Het uiteindelijke landschap is het gevolg van de onderlinge verbindingen tussen de geofactoren.

Ieder landschap kent de volgende opbouw: Natuurlijke opbouw; Cultuurhistorische opbouw; Ecologische opbouw (zie clip 2).

De biologische diversiteit van een landschap wordt bepaald door: Veranderlijkheid van het milieu; Hoeveelheid energie en voedingsstoffen; De variatie in milieuomstandigheden; Omvang van het natuurgebied; Spreiding van natuurelementen en barrières.

Lösslandschap Puinwaaierafzettingen aan de voet van het middelgebergte; Plateaus, hellingen en dalen; Löss als afdeklaag. Eerste bebouwing in dalen, later op de plateaus

Zandlandschap Hoge en lage stuwwallen opgeduwd door het ijs; Zacht golvend dekzandlandschap. Oud: essen, groengronden, heide en stuifzand; Nieuw: heideontginningen, naaldbos.

Rivierkleilandschap Oeverwallen en kommen in het westelijk rivierkleilandschap: smal en laag, zware komklei; Oeverwallen, stroomruggen en kommen in het oostelijk rivierkleilandschap: breed en hoog, zavelige komklei. Oeverwalgronden, kleistroken nabij rivierdijken

Zeekleilandschap Kwelders; Zeeklei en de zeespiegelstand; oude zeeklei en jonge zeeklei. Opbouw van een zeekleipolder; terpen, kreekruggen en later ontginning; Droogmakerijen.

duinlandschap Vorming van de duinen; Oude en jonge duinen; Duinvalleien. Oude nederzettingen en geestgronden; Zeewering, natuur en zoetwaterleverancier.

veenlandschap Veengroei op voedselrijke plaatsen; laagveen; riet- en zeggeveen; Veengroei op voedselarme plaatsen; hoogveen; veenmosveen. Veenpolderlandschappen; Dalgronden en veenplassen.

Natuurlijke hulpbronnen Vernieuwbare en niet-vernieuwbare bronnen; Milieuproblemen; vervuiling, uitputting en aantasting; Sustainable development als reactie op milieuproblemen; milieugebruiksruimte.

Sustainable development Schaalvergroting in milieuproblemen; Handhaven van de milieugebruiksruimte; wordt bepaald door: Aanwezige winbare niet-vernieuwbare bronnen Tempo van aanwas Mate van onttrekking Import of export Uitbreiding van kennis en techniek Kwaliteit van het natuurlijke milieu

Milieugebruiksruimte zoet water Interne en externe bronnen van zoet water; Watergebruik door huishoudens, industrie en landbouw beperkt de milieugebruiksruimte; Bedreiging kwaliteit en voorraden zoet water.

Milieugebruiksruimte bodem De bodem als productiesysteem wordt bepaald door: Voorraad voedingsstoffen; Voorraad water; Goed bodemleven; Vergroting van de milieugebruiksruimte: Toevoer van meststoffen; Toevoer van fossiele energie; Toevoer van water door irrigatie en beregening.

Milieugebruiksruimte ontw. landen Goede landbouwgrond wordt schaars; Groeiend tekort aan water; Dure fossiele brandstoffen. Ecologische voetafdruk grote boosdoener!

Zon als motor vh. klimaatsysteem Stralingsoverschot en stralingstekort; Energietransport door zeestromen en waterdamp. 3 manieren: Energietransport via luchtstromingen; Energietransport via zeestromen; Energietransport via waterdamp.

Luchtcirculatie op aarde Luchtcirculatie op lage breedten (0°- 30°): Lagedrukgebieden rond de evenaar (ITCZ); Subtropische hogedrukgebieden. Luchtcirculatie op gematigde breedten (30° - 60°): Uitgesproken seizoenen; Onvoorspelbaar weer door ontmoeting luchtlagen.

Hoofdoorzaken klimaatverandering Kettingreactie van gevolgen (sneeuwbaleffect); Verandering in de hoeveelheid zonnestraling; Vorm van de aardbaan om de zon; De hoek van de aardas; Tolbeweging van de aardas. Verandering in de stralingsbalans; Verandering in de kortgolvige stralingsbalans; Verandering in de langgolvige stralingsbalans.

Mens als factor van verandering Schaalvergroting in klimaatbeïnvloeding; Versterkte broeikaseffect.

Aanwijzingen voor klimaatverandering Waterbalans van een afvoerloos meer als graadmeter; Aanwijzingen uit de geologische en historische tijdschaal: Historische bronnen (cultuur); Geologische bronnen (natuur).

Gebruik van deze presentatie Deze presentatie is beschikbaar op deeljehuiswerk.com Gebruik hem tijdens het studeren als aandachtsrichter (stuurt je gedachten en dus je kennis). Succes ermee!