(on)mogelijkheden van beenprothesen en schoeisel bij geriatrische patiënten door Johan Veerbeek 21 april 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Transitie Ouderenzorg
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
De invloed van dementie op pijn: een vergeten gebied
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Draag ik de arm wel of niet? Onderhandelen over in- en uitsluiting Maartje Hoogsteyns.
Kanker gerelateerde vermoeidheid
WELKOM Zet je naam in deze dia. Stel jezelf voor en vertel wat over jezelf. BV: Waarom werk je bij de NHS? Wat heb je zelf met het hart? Vertel ook waarom.
Diagnostiek van Dementie in Drenthe: van Debat naar Dialoog
de feiten en de cijfers Samen werken aan werk de feiten en de cijfers.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Pascal Wiggers, Digital Life Centre – Create-IT Applied Research, Hogeschool van Amsterdam Care4Balance Care4Balance ontwikkelt een ICT system voor de.
Vraag 1: Welk onderwijstype volgt uw kind? Vraag 2: In welk jaar zit uw kind?
Keuzehulp pijn; wat valt er te kiezen?
4 casussen Door Johan Veerbeek 21 april 2007
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Alzheimer Een haperend geheugen
INFORMATIEDAG VOOR MANTELZORGERS
Een verhaal om te onthouden
Expertisegroep Haptotherapie en Topsport (Sjoerd van Daalen), voor NOC*NSF, 3 april 2013.
De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.
Het Management Informatie Portaal
Het geheugen “Een dag om niet (meer) te vergeten. Over het lerend vermogen van mensen met dementie” Leuven, 15/6/2012 Janssens Anneleen, Expertisecentrum.
Waarom wij ons willen inzetten voor ontwikkelingswerk in Mozambique
Triage instrument Revalidatiezorg
Amsterdams Historisch Museum
Methode palliatief redeneren Verzamelen van gegevens
Als ik jou een reddingsboei toewerp, kun jij jezelf dan redden?
Hersenletsel.nl De nieuwe patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:
Lectoraat GGZ-Verpleegkunde
Workshop ‘Is er een toekomstige rol voor verkoopvrijwilligers’ 25 mei 2013.
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
Optimale Parkinsonzorg
Een haperend geheugen.
Inhoud artikel H.F.A Diesfeldt
KNGF-programma Samenwerking Rhenen 16 december 2008 Wilma Huiskamp.
Goal Attainment Scaling (GAS)
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
Wat willen we vandaag doen?
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
CanDo Coaching.
Depressie Symptomen Eigen verhaal Het ontstaan van een depressie
Gedragsveranderingen bij dementie
“Samenwerken is een keuze”
Jongdementie: Een uitdaging voor de mantelzorger
“Tijdig spreken over levenseinde”
Taalhulp Les 9. Idioom Vul in Voor het geld hoeft ze het niet te doen, maar misschien is de kick de reden waarom Tamara Ecclestone lingerie en badmode.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Groepsdynamica wc 5
Gnathologie Casus mevrouw De Wilde. Mevrouw De Wilde heeft in het verleden bij u in de praktijk als tandartsassistente gewerkt. Ondanks dat zij haar dienstverband.
Omgaan met dementie Luc Van de Ven Ouderenpsycholoog UPC-KULeuven Campus Leuven.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Protocol Beenprothese: “een stap op de goede weg” Marieke Paping, revalidatiearts Cock Vergeer, manager zorgcontractering Stuurgroep PPP ISPO jaarcongres.
Vermogen opeten? Liever niet! AWBZ Zwaarste zorg voor ouderen en gehandicapten Wmo Lichtere zorg en ondersteuning Twee wetten van belang.
Het “ABC” van dementie Alzheimer Café.
Zelfredzaamheid en zelfmanagement
Marjolein van de Pol. , J. Lagro, C. Fluit, M. OldeRikkert, A
INFORMATIE OVER VERGEETACHTIGHEID EN DEMENTIE
Valpreventie Wat is de oorzaak van het vallen bij ouderen en hoe kunnen we het valrisico verlagen?
Parkinson verpleegkundigen
De migrantenpoli nu, en in de toekomst
Parkinson KinetiGraph PKG horloge
Disclosure belangen (Potentiële) belangenverstrengeling Geen
Workshop dementie In samenwerking met expertgroep dementie van Thebe en expertteam dementie van De Wever.
Jongdementie: Een uitdaging voor de mantelzorger
Transcript van de presentatie:

(on)mogelijkheden van beenprothesen en schoeisel bij geriatrische patiënten door Johan Veerbeek 21 april 2007

Inhoudsopgave Historie Materialen Tegenwoordig Project bovenbeenprothese De geriatrische patiënt in 2007: Motivatie Lichamelijk inzicht Belasting/belastbaarheid Prognose Omgeving Tijdsfactor De doelen Multidisciplinair De workshop

De historie In de jaren ’60, ’70 en ’80 vooral voor patiënten met Congenitale (aangeboren) afwijkingen Infectieuze en post infectieuze processen Trauma Tumoren

Prothesevoorzieningen voor syme-amputatie bestonden hoofdzakelijk uit: Zelfgemaakte houten voet met metalen enkelscharnier Leren koker versterkt met metalen stangen en vetersluiting 2 à 3 wollen stompsokken

De materialen Vervaardiging onderbeenprothese Zelfgemaakte voet Enkelscharnier Aluminium kuit met stompkoker Mediaal en lateraal kniescharnier met stangen Dijbeenkorset met vetersluiting Bandage met voorbrenger 2 à 3 stompsokken

Vervaardiging bovenbeenprothese Zelfgemaakte voet of sachvoet met wel of geen enkelscharnier Peg-leg knie met knievaststelling Aluminium stompkoker (met R.P.B) met schouderband OF Houten contact koker met vacuüm systeem Beiden konden achteraf gecorrigeerd worden –wat vaak nodig was-

Tegenwoordig Belangrijkste oorzaak: vasculair letsel Diabetes mellitus Door stijging gem. leeftijd grote verschuiving van patiëntengroep Syme-prothese komt bijna niet meer voor Groei boven- en onderbeenamputaties

Project bovenbeenprothese 1984: project voormalige RIM: Vooral bij bejaarde patiënten bovenbeenprothese niet optimaal Geen goede pasvorm Te zwaar Niet gemakkelijk aan en uit te trekken Transpiratieproblemen Problemen bij het zitten Het resultaat: de Emmerzaal prothese

Sinds 1984: Pasvorm verbeterd door betere opleidingen en nieuwe materialen Lichter door siliconen liners en lichtere halffabrikaten Aan en uit trekken blijft moeilijk door stand van pin, geen goede handenfunctie, slecht zien etc. Transpiratie blijft probleem vooral bij onderbeenprothesen Problemen bij zitten vooral bij bovenbeenprothesen

De geriatrische patiënt in 2007 Geriatrie of klinische geriatrie (ouderengeneeskunde) is een specialisatie gericht op oudere mensen met complexe ziekteproblemen Ziekte van Parkinson Ziekte van Alzheimer Osteoporose Dementie (Deze ziekten kunnen ook op elkaar ingrijpen)

Vooral kijken naar wat patiënt zelf wil en niet wat familie, mantelzorgers en zorgverleners willen

Is er genoeg Motivatie voor therapie? testen door: Bij geriatrische patiënt met amputatie het volgende in ogenschouw nemen: Is er genoeg Motivatie voor therapie? testen door: Huiswerkoefeningen Meetinstrumenten die aantonen of er vooruitgang is of niet

Heeft de patiënt lichamelijk inzicht; voelt de patiënt zijn/haar beperkingen? Is de patiënt betrokken bij eigen proces? Werkt hij/zij goed mee tijdens algemeen dagelijks leven? Is de patiënt geïnteresseerd in zijn medicatie en neemt hij/zij deze onder eigen beheer in?

Belasting/belastbaarheid: kan de patiënt voelen wanneer het genoeg is voor die dag? Inzicht krijgen in de prognose van de patiënt: Consulteren revalidatiearts Kan de omgeving een positieve bijdrage leveren?

Vanwege leeftijd patiënt is het essentieel de tijd te nemen voor het proces Doelen: wat zijn de gebruikerseisen en zijn deze reëel? Kan het lichaam een prothese nog aan of niet? Fysiotherapeut stelt fysieke behandeldoelen vast met duidelijk tijdspad.

Zou een Multidisciplinaire keuze moeten zijn: revalidatiearts, orthopedisch instrumentmaker en fysiotherapeut Kortom: de keuze wel of geen prothesevoorziening is complex.

De workshop Van 15:00 tot 16:00 Demonstratie van korte casussen van productkeuze voor een transtibiale en transfemorale prothese. Dank voor uw aandacht!