Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psychosomatiek SPSO 2007 (voor de 21e eeuw)
Advertisements

SPSO – 11 februari 2006 Dr. Wilbert Linnemans
GOD is liefde.
JOUW RELIGIE HEEFT GEEN ENKEL BELANG
n Leo presenteerd De voorstelling loopt vanzelf verder
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Een bericht speciaal voor jouw m’n
voor iedereen die van zijn hond houdt…
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Evangelie der genade Vragen :
… en wat wil Jezus van jou?
Kindermoment.
Zal ik het ook eens doen zoals die stier ?
Discipelschap.
Omdat je voor mij heel belangrijk bent…
Zonde, de grootste vijand
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Woord van Leven April 2014.
Even de tijd nemen... om verder te kijken dan wat te zien is...
Vaderdag 2013.
Wie durft te zeggen dat vrouwen ook niet in staat zijn om technische problemen van een auto te herkennen?
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Een zoon vraagt aan zijn vader : “Pap, wat is eigenlijk POLITIEK ?”
God en ons.
Godsdienst 1 1.
WELKOM TOV’ERS.
Mijn schouder tijdens jouw duisternis
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
Herfst Kleuren-& Vruchten
7 februari e cursusavond Ben jij er zelf klaar voor?
Arbeidsvreugde voor iedereen
Vooraf Ochtendprogramma Interreligieuze communicatie Gelderse ontmoetingsdag, 6/11/2010, Mijke Jetten Voorstellen PowerPoint: structuur, zie
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 23 HC Franeker 3 oktober 2010 Thema: Wanneer ben je blij met jezelf?
Woord van Leven Juli 2014.
Preek Jakobus 2:
Gods ideaal: helemaal gezond
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Cry A presentation by Booker Song by James Blunt.
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
Een paar vraagjes Ben je jonger dan 12 of ouder dan 97? Is dit je telefoon…..? Is dit je TV….? Is dit je computer..?
“de liefde van God”.
De doop in de Heilige Geest
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Seizoensthema … GRAPES Gratie Genade GUNST.
Wij ziin oud, maar voelen ons jong !!
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Vragen een eeuwige God is de HEER Hij is een goddelijke Persoon: Vader uw Man en uw Maker, 54: 5a.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Uitnodiging - Door Oriah Mountain Dreamer Het kan me niet schelen hoe jij je brood verdient, ik wil weten waar je warm voor loopt en of je durft te dromen.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
ACT model van menselijk functioneren
Transcript van de presentatie:

Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation Psychosomatiek Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation

Voor literatuur: boek van Antonio R. Damasio: Ik voel dus ik ben Artikelen die je kunt downloaden van www.humansense.nl <opleidinge><nascholing><psychosomatiek> (niet verplicht, wel aangeraden)

Psychosomatiek is een relict Als de somatische geneeskunde zich er geen raad mee wist, was het psycho-somatiek: “medisch gezien is er niets aan de hand, dus moet uw lijden wel ‘psychisch’ zijn”. Niet vreemd, want we kennen ook het placebo!

Placebo = nepmiddel? Nee! Het is een ‘wonder’ dat geloof en vertrouwen fysiologie = materie, in beweging kan brengen. Of is het natuurlijk, biologisch en normaal?

Cultuur Het generaties overstijgende weefsel van zekerheden en onzekerheden, van geloof en weten, en van goed en slecht, zoals dat heerst binnen een gemeenschap: religie, kunst en wetenschap. Cultuur is biologisch, maar werkt anti-biologisch.

Menselijk wezen: twee krachtvelden Mens als Biologisch wezen; het dierlijke in ons Mens als cultureel wezen; het culturele, het ‘beschaafde’ in ons Beiden zijn ‘onmenselijk’, statistisch: daar waar ze ineen wervelen, daar is de mens als menselijk wezen

Bestaan Door cultuur hebben mensen een bestaan en door het bestaan van mensen bestaat er een cultuur … en kan een cultuur blijven bestaan. Dit geeft mensen welbevinden en het veroorzaakt lijden Als dit lijden ziekte wordt, noemen we het psychosomatiek [en sinds kort ook als het welbevinden meer gezondheid wordt]

Bestaan: de betekenis die je (biologische) leven heeft Bij anderen; d.w.z. vele verschillende ‘verhalen’ Bij jezelf; d.w.z. verschillende verhalen ‘gezien de omstandigheden’: ik als man, ik als minnaar, ik als vader, ik als docent, ik als ondernemer, ik als …. De mate van overlap tussen al die verhalen is bepalend voor je welbevinden

Samenleven = óók elkaar wederkerig bekrachtigen in het bestaan. Iedere handeling en iedere actie heeft als ondertoon: ik bekrachtig of bevestig de betekenis van mijn leven; ik wordt door jou bevestigd in mijn bestaan; ik bevestig jou in je bestaan; jij bevestigt jezelf in je bestaan.

Bestaan komt tot uitdrukking in Wat je al dan niet doet, je daden; Hoe je dingen ervaart en beleeft, het effect op je.

Steeds geldt: “omdat ik ben wie ik ben, doe ik dit op deze manier; ik ben erop aanspreekbaar”; “omdat ik ben wie ik ben is dit effect op me typerend; het is van mij; ik eigen het me toe”; “omdat jij bent wie je bent doe jij dit op jouw manier en ik zal je erop aanspreken”; “omdat jij bent wie je bent is het effect van wat ik doe van jou, wat niet wegneemt dat ik het onder ogen zie.”