Linux- Ubuntu Demonstratie van de Ubuntu 8.4 Live CD.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Computers en systeemsoftware : hardware
Advertisements

Presentatie Clubmiddag 16 december 2008
Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
Migratie van XP naar Windows 7 16 maart Wanneer is er sprake van migratie ? Migratie van XP naar Windows 7 • Aankoop nieuwe computer met Windows.
Naar Windows Naar Windows 7 door Kick de Wolff 1 Door Kick de Wolff Ik ga U vertellen hoe U Windows 7 op een oudere computer met XP of Vista.
PTI Eeklo Autocad 2013 Downloaden & Installeren Schooljaar Studentenversie.
Clubmiddag 16 april 2013 Ruud Vloeimans 2013 © R.P.Vloeimans, Amstelveen, Netherlands Cloud Computing.
Mac vs. PC Wat u had willen weten. Verschillen • Mac hardware en software worden gemaakt in één bedrijf: Apple • Naadloze intergratie, bijna geen onderhoud.
Let op bij een upgrade! = op DVD (geen CD) Gebruik je Windows Vista? Als je Windows Vista hebt, kun je Windows 7 Upgrade-versies aanschaffen.
Computers Door: Jelle Smits 3TG erste.
Computer: hulp, training, advies en webdesign Redenen om de computer de mijden Onbekend angst onbemind.
Workshop harde schijf indelen
Labnet & PTSchemes : Installatie van de toepassingen
Provinciale ronden mei 2008
Computergebruik & downloaden presentatie over de enquête
Applicatie virtualisatie
16-bit besturingssystemen enkel een grafische gebruikersinterface bovenop MS-DOS MS-DOS levert essentiële diensten zoals toegang tot de harde schijf.
Kennismaking met Ubuntu Linux
Backuppen ErvaringenHoeWaarom Door Kick de Wolff.
Geschiedenis van DOS en Windows
Opleiding ICT © J.W. Jonker Dia 1/22 Systemen Besturingssoftware Windows XP Mark van Heck.
Les1: eenvoudig computergebruik
Apple en Windows vergeleken... clubmiddag 20 november © R.P.Vloeimans, Amstelveen, Netherlands.
Uw oude video films van PC naar DVD.
HOE ZIT DAT NU MET VISTA ???? Een kort overzicht.
OPSLAGMEDIA Evy Van Cleemputte.
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Onderzoek 1: Enquête Gemaakt door Mike, Dylano, Iheb en Brain.
Over computers.
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Creatief.
Muziek downloaden PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012.
De gids tussen computer en gebruiker
Een goed begin is het halve werk….
De gids tussen computer en gebruiker
Bart Pellens & Jens Veraa
De computer: Hardware Het beeldscherm Het toetsenbord De muis
Elke middenklasser PC voldoet en is 128Mb geheugen voldoende. Hoewel meer wenselijk kan zijn als u veel geluid gaat bewerken. Het geluid opnemen kan met.
Opleiding ICT © J.W. Jonker Dia 1/32 Systemen Besturingssoftware Windows XP Mark van Heck.
Wat is dat eigenlijk.  Bij een normale setup wordt van de gebruiker interactie gevraagd.  Moet het een volledige setup zijn, of mogen er delen worden.
Presentatie Het BIOS (wat is dat) Rondkijken in het BIOS
Hulp op afstand Presentatie door Kick de Wolff Hulp op afstand Hulp op afstand Hoe kom ik van mijn SPAM af (afhankelijk van de beschikbare tijd) Hoe kom.
Systeemherstel Presentatie bij de HCC op dinsdagmiddag 27 oktober 2009 door Kick de Wolff.
Oudere software op een nieuwe PC De andere manier is het gebruik van virtual p.c. Het gebruik van virtual pc heeft als voor/nadeel het standaard operatings-
Operating Systems Informatica.
Game concept Samenvatting hoofdstuk 20 & 21. De waarde van esthetiek Het kan spelers aan trekken die het spel anders niet hadden gespeeld Het kan jouw.
Media bekijken op afstand De mogelijkheden boven de €500.
Playstation 3 Gepresenteert door: IO42B Niels Priester Robert Maes.
Win XP alternatieven Nieuwe Laptop of PC Win 8 installeren op oude computer Tablet of i-pad Apple Macintosh Blijven werken met Win XP Linux.
Module 3 – Hoofdstuk 2 Systeemsoftware.
Seminarie Software Open Bestandsformaten Open Versus Gesloten Software.
Besturingssysteem Vaak wordt de Engelse term gebruikt: Operating System ( OS ) Plaats van het OS in een computersysteem: Hardware Applicatie Operating.
PCNHCB PRESENTS : PC & Netwerk Help center Brabant HCB Besturingssysteem.
HjH HjH 2 1.Windows XP, Vista worden niet meer ondersteund. - gevolgen beveiligingsproblemen; denk aan bank! - nieuwe hardware zal.
Installatie Windows 10 woensdag 30 september 2015.
Wat is een backup? Een back-up is een reservekopie van gegevens die zich op een gegevensdrager (bv. de harde schijf) bevinden.
Opdracht 4 Video invoegen Gebruik deze presentatie om de opdracht te maken en zet hier je naam:.
Windows 10 Ben te Kulve Inhoud Waarom Windows 10 gemaakt? Waarom zal ik het installeren? Veel gestelde vragen. Kan mijn PC dat aan? Wanneer.
WAT IS ER NIET BEHANDELD IN Van BIOS naar UEFI, een zegening of een vloek. WAT IS ER NIET BESPROKEN IN Hoe ziet er een harde schijf uit, de indeling. EN.
VIDEOCLIP MAKEN. Stapje voor stapje een film van een minuut.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Windows key uitlezen Op welke manier kunnen we de windows key uitlezen
Anton van den Noort1 FOTOSHOWS MAKEN HCC DEVENTER.
Hoe beheer je efficiënt computers op school? Linux Terminal Server Project (LTSP)in de praktijk Rob Burggraaf Bovenschoolse ICT coördinator VPCO.
SharePoint Alles over versiebeheer In de Private en Public cloud.
 Schakel je pc aan.  Misschien moet je ook het scherm inschakelen.  Soms moet je een gebruikersnaam selecteren en een paswoord invoeren. Informeer.
Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan.
Operating Systems Informatica.
Besturingssysteem.
Transcript van de presentatie:

Linux- Ubuntu Demonstratie van de Ubuntu 8.4 Live CD

Linux - Ubuntu? Wat is dat? Een vervanger van MS Windows Gratis Voortdurend bijgewerkt, dus verouderd nooit. Moet niet opnieuw geïnstalleerd worden om 'bij te blijven'

Wat is er mis met Windows? Regelmatig komen er nieuwe versies van Windows uit, en telkenmale kopen we dat programma opnieuw, meestal als we een nieuwe computer kopen Prijs: ruwweg 100€ Windows Vista stelt extra eisen aan computers. Het is niet duidelijk waarom

Een computerkast vanaf 200€ 3,4GHz computer (3j. geleden een topper) ‏ Om de prijs hoog te houden wordt er nu: Een Quad-processor aangeboden: 4 processoren op 1 chip (+200€) Een dubbel laag DVD schrijver (+100€) Prijs klaar voor de Blue-Ray disk (opvolger van DVD – nu nog 600€) Zonder scherm/klavier en muis

Verouderen is zichtbaar Als er een nieuwe Windows versie uitkomt, worden de achterblijvers wat scheef bekeken en die voelen zich moreel verplicht om dan maar te volgen Vroeger verouderden computers omdat de nieuwe iets kon doen waarvoor de oudere te traag voor was (audio, video)

Veroudering deels gestopt De huidige computers zijn echter al veel te snel voor de doorsnee gebruiker Traagste (nieuwe) computer snel genoeg voor Audio en Video Nog niet (nooit) snel genoeg voor de allerlaatste computerspelletjes

Computer vereisten Snelheid (voor Windows): Audio: 0,1 GHz Video: 1 GHz Spelletjes: nooit genoeg Werkgeheugen: Windows 95: 4MB (liefst 8MB) Windows 98: 16MB (liefst 24MB) Windows XP: 64MB (liefst 128MB) Windows Vista: 512MB (liefst 1GB)

Gratis alternatief vanaf 1991 Gemaakt door student Linus Torvalds Hij zette zijn code op het internet, zodat vrijetijds-specialisten deze konden bestuderen en verbeteren Die code werd continu verbeterd en uitgebreid en begint bruikbaar te worden voor iedereen Bekend onder de naam Linux

Waarom dan zo weinig gebruikt? 1.De gebruiker moest het pakket waar hij interesse voor had zelf samenstellen 2.Ofwel kiezen uit honderden 'distributies' (Red Hat, Mandake, Debian,...) 3.Zelf op zoek gaan naar de stuurpogramma's voor zijn hardware

Waarom dan zo weinig gebruikt? 4.Gebruikers met een Windows computer waren bevreesd dat die niet meer zou werken als Linux erbij werd gezet 5.Als je problemen had met een specifieke versie van een distributie, dan was het soms moeilijk om een oplossing te vinden

De 'live CD' was een doorbraak De KNOPPIX-CD van Klaus Knopper uit 2002 kon werken zonder iets op de harde schijf te schrijven De juiste stuurprogramma's werden automatisch geïnstalleerd De kracht van de 'live CD' zit in het feit dat je eerst kan controleren of alles werkt voordat je gaat installeren.

UBUNTU: regelmatige levering Mark Shuttleworth, een multi miljonair, richtte in 2004 het bedrijf Canonical Ltd. op die om de 6 maand een Ubuntu CD uitgeeft Zorg (tot 5 jaar) voor oude edities. Gratis internet distributie. Gratis CD bestelbaar vanuit de hele wereld. Dit maakt Ubuntu razend populair.

Applicatie programma's Met Windows kan je surfen en en, maar je hebt MS Office nodig voor brieven schrijven en rekenbladen, Photoshop voor foto bewerking, enz... Ook voor deze programma's zijn er gratis alternatieven, die van kwaliteit niet ver achter liggen op de betalende versies. Deze programma's maken ook deel uit van Ubuntu

Conclusie De commerciële wereld heeft gekozen voor duidelijk afgescheiden edities die telkens opnieuw moeten gekocht worden Betalende programma's verouderen dus De gratis software wereld biedt via duizenden vrijwilligers vanover de hele wereld voldoende alternatieven die niet verouderen

Distributies Voor Windows heb je: Een Windows CD Een CD met stuurprogramma's Een CD voor elke toepassing (Office, Photoshop,...) Voor Linux/Ubuntu Een CD (of DVD) met de meest gangbare software

Ubuntu CD bevat Firefox: alt. voor Internet Explorer Evolution: alt. voor Outlook Express OpenOffice.Org: alt. voor MS Office Gimp: alt. voor Photoshop Nog vele andere

Internet verbinding gewenst Om alle andere software te bereiken Niet alleen fout-verbeteringen, maar ook nieuwe versies van programma's op te halen De uitgevers van Ubuntu zorgen voor een lijst met de laatste versies van de programma's

Ubuntu vereisten Moeilijk om een duidelijke grens te trekken - wanneer is het “te” traag? 366MHz lijkt een minimum, maar voor video beelden is meer dan 1GHz nodig De grootte van het werkgeheugen is nog belangrijker: Liefst 192MB of meer Niet echt geschikt voor een oude computer.

Waar staan we nu? Ubuntu wil een volledige oplossing worden voor alle software, dus ook MS Office, Photoshop,... Klaar voor surfen, en, brieven schrijven en audio/foto bewerking enz... Beperkt in computer spelletjes Ubuntu wordt aangeleerd in scholen

Enkele cijfers: maa '08 tov mei '07  Windows XP: 78,78% (-5,54%)  Windows Vista: 6,93% (+4,80%)  Mac OS X: 4,91% (+1,06%)  Windows NT/2000: 3,97% (-0,93%)  Linux: 2,02% (+0,77%)  Windows 98: 1,01% (-0,52%)  Windows ME: 0,37% (-0,16%)

Wat kunnen we verwachtten? Windows wordt nog standaard bij elke PC geleverd, leveranciers die dat niet doen zijn zeldzaam (Dell) Het is de bedoeling om Windows XP niet meer te verkopen en zodoende mensen te overtuigen om Vista aan te schaffen Dan moet je ook een nieuwe computer kopen

Demonstratie van UBUNTU Enkel de live-CD Het installeren van Ubuntu op de harde schijf komt nu niet aan bod Ook bruikbaar als de harde schijf defect of Windows gecrasht is Als je naast de live CD ook een USB- stick hebt, dan kan je op gelijk welke computer van start