De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan."— Transcript van de presentatie:

1 Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan

2 Wat zijn drivers In het DOS tijdperk moest elk programma zijn plan trekken en de verbinding met de buitenwereld zelf verzorgen. Wie kent er nog de escape codes om matrix printers te sturen De moderne operating systemen praten met een virtuele buitenwereld. De echte computer buitenwereld bestaat dan uit de aangesloten hardware . De verbinding tussen deze virtuele en reële toestellen gebeurd door middel van stukjes software drivers genoemd die de nodige vertaalslag doen.

3 Wat doet een driver De driver vertaalt de opdrachten van de applicatie die via het operating systeem (de kernel) naar opdrachten die nodig zijn om de specifieke hardware te doen werken. Een driver is dus langs de ene kant specifiek voor een bepaald operating systeem (in ons geval hier windows) en langs de andere kant specifiek voor een bepaald apparaat of serie van apparaten uit een zelfde “familie” .

4 Waar hebben we een driver voor nodig
Voor elk stukje hardware zoals… Grafische kaart Klavier Muis Muispad Printer Scanner Eid lezer Harde schijf en externe harde schijf Geheugen stick Geheugen kaarjes Netwerk LAN WiFi Bluetooth…… En verder alles waar een (usb / pci) stekker aan zit .

5 Waar komen ze vandaan De fabrikant van de hardware is ook verantwoordelijk voor het leveren van de gepaste driver. De voornaamste drivers worden aan de fabrikant van het operating systeem geleverd zodat bij installatie deze drivers al automatisch aanwezig zijn. Dit zijn meestal universele drivers die een familie aan apparaten van een fabrikant aan kunnen. Bij aankoop van een apparaat wordt dan meestal een specifieke driver meegeleverd.

6 Drivers updaten Grotere onzin moet nog worden uitgevonden.
In sommige reclames (op sites) staat soms “Als uw pc trager wordt.. Zijn uw drivers wel up to date”…. Grotere onzin moet nog worden uitgevonden. Een driver is software en werkt nu zoals ze volgend jaar zal werken en het volgende jaar. Vermoeidheid slaat niet toe. Het enige waar update zinvol voor kan zijn is omdat er fouten verbeterd zijn of extra mogelijkheden zijn ingebouwd. Dus de regel “Dont fix it when it is not broken” gaat zeker op voor drivers. Als je printer scanner of gelijk wat goed werkt… BLIJF ER DAN VAN AF.

7 Software om drivers te installeren
Er bestaan een heleboel programma’s die ontbrekende drivers kunnen installeren op je pc. Deze programma’s kunnen enkel drivers van de officiële fabrikanten verzamelen en leveren. Als een fabrikant een driver niet heeft geüpdatet van bv WinXP naar Win10 dan kunnen deze programma’s dat ook niet. Ondanks het feit dat ze dat in hun reclame wel beweren te doen. Dus de drivers die deze programma’s installeren zijn ook terug te vinden via de site’s van de desbetreffende fabrikanten. Het heeft dus geen zin om een jaarlijks te betalen abonnement voor zo een programma te nemen om iets te installeren wat maar eenmalig nodig is.

8 Snappy Driver Installer
Zijn er ook goede driver installers. Snappy driver is open source en kost dus niets. Heeft net als de commerciële producten een gezonde zak met drivers aan boord. Het programma moet niet worden geïnstalleerd, kan gewoon worden uitgevoerd. Enig probleem is dat de driver bibliotheek vrij groot is (+/- 12 Giga) Ook hier geld weer, Als de fabrikant geen nieuwe driver heeft, dan zal snappy er ook geen kunnen leveren.

9 Printer niet herkent door Win10
Gedurende de weg van WinXP naar Win10 zijn er aanpassingen gebeurd aan de drivers aan de kant van windows. Dus niet alle WinXP drivers passen nog in Win10. Voornamelijk printers en scanners zijn hierdoor getroffen omdat de printerfabrikanten nalaten om voor de (iets) oudere printers, scanners een update te maken. De enige oplossing voor de gebruiker is dus op b.v. Win 7 blijven of een nieuwe printer kopen. Wat dus de natte droom van de printerfabrikanten is. Je hebt dus een printer gekocht met driver voor b.v. WinXP en thats it Microsoft verwijst naar de fabrikant, en de fabrikant verwijst naar zijn nieuwere modellen (en zegt koop maar een nieuwe). Geen enkel driver update programma kan daar iets aan veranderen.

10 Wanneer heb je een driver nodig
Kijk onder systeem configuratiescherm apparaatbeheer. Hier wordt alle aangesloten hardware getoond. Als er hier geen enkel geel vraagteken staat (?) dan zijn alle drivers aanwezig en is GEEN UPDATE nodig. Eventuele USB apparaten zoals printers moeten wel ingeplugd zijn.


Download ppt "Drivers Wat is het Wat doet het Waar komen ze vandaan."

Verwante presentaties


Ads door Google