Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gemaakt door : Randy²¹ en Lorenzo ²¹
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Wat doen wij met Gods Schepping …
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
ZIEHIER 36 REDENEN WAAROM BIER
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
•Wat is spinning? (foto van de fiets laten zien) •Wat is Spinningevent 2009? (foto van de zaal laten zien) •Waarom Spinningevent 2009? •Wat is Villa Joep?
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Vraag 1: Welk onderwijstype volgt uw kind? Vraag 2: In welk jaar zit uw kind?
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
De Tabernakeldienst Studiemateriaal : Heiligdomsleer © AGO 2013
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
maandag 7 juli 2014 Het is nog niet te laat: Dom. du Bosc - Chardonnay Sauvignon Smaak : De wijn bezit een briljante, licht strogele kleur. In de neus.
de genezing te Bethesda
Productie Wijn.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Ruim een kwart eeuw geleden schreef P. Schoten: “In vrijwel elke studie wordt gematigd alcoholgrbruik geassocieerd met een lagere kans op hartaanvallen.
Zalig Kerstfeest & Gelukkig Nieuwjaar “2009”.
In de wereld van : chocola.
Januari 2008 Vino voor je vaten!!! Op het Spaanse ministerie voor landbouw, visserij en voedsel werden de resultaten gepresenteerd van een Europese studie.
 100 bezoekers  300 euro ophalen voor het goede doel  Weinig medewerking van eventuele sponsoren  Zeer goede sfeer  Alle kosten terug verdienen 
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
HOEZO BIDDEN?.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Groot geloof 1.
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
De ronde van Frankrijk, deel 1: Calvados
Wat zullen wij drinken bij ……: een soepje Wat zullen wij drinken bij ……: een BBQ Wat zullen wij drinken bij …: een dessert (met Pedro Ximenez) Tijdens.
4.5 Samenstelling van mengsels
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 2 augustus 2014 “Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde.
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Verlangen naar licht.
Vloeistoffen meten Kennismaking met het meten van vloeistoffen
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
10 raadseltjes om jouw logica te testen !!!
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Wijn Het proces.
Wanneer gij dan bijeenkomt, is dat niet het eten van de maaltijd des Heren... 1Korinthe
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
Robert Wadlow ( ) Robert Wadlow, geboren op 22 februari 1918 in Alton, Illinois, Verenigde Staten, woog.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Welkom Bij de spreekbeurt van.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Wijn maken.
Wijn.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Transcript van de presentatie:

Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry Een verfijnde ontdekking met een heerlijke smaak …………. Uw heerlijke zoete sherry

Spaanse wijnstreken: Jeres/Xeres Pedro Ximénez-druif In zuid Spanje: Sherry

Pedro Ximénez: wat is het en wat is de mysterieuze oorsprong van deze speciale naam….? Voor wie, die net als ik, enige jaren geleden zijn neus ophaalde voor sherry zou ik toch aanraden eens een heerlijke zoete sherry met de “Pedro Ximénez-druif” bij ons te komen proeven. Twee jaar geleden had ik nog nooit een Pedro Ximénez geproefd maar nu ligt hij standaard in mijn kelder. Wat is een Pedro Ximénez precies? Pedro Ximénez  is een druif gebruikt om sherry te maken met een totaal andere smaak dan eender welke sherry. Het is namelijk een 30 jaar oude zoete sherry met een donkerbruine ondoorzichtige kleur.  De Pedro Ximénez komt uit Spanje, welbepaald uit de Denominaciones de Origen: Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda maar ook uit Montilla Moriles. De legende vertelt dat de Pedro Ximénez-druif oorspronkelijk uit Centraal Europa door een soldaat van het leger van Karel V uit onze streken naar Spanje gebracht werd. De naam van deze soldaat was Peter Siemens vandaar:….Pedro Ximénez.

Hoe wordt een Pedro Ximénez (PX) sherry gemaakt Na het plukken van de druiven in augustus gaan ze niet de pers in maar worden ze op matten in de zon gelegd om te drogen. In temperaturen die oplopen tot zelfs 55 graden transformeren de druiven langzaam tot rozijnen in een periode van 10-15 dagen. (zie foto) Het vocht in de druiven verdampt en er blijft dus een verdroogde druif /rozijn over met weinig vocht en veel suiker. Daarna worden ze geperst, wat trouwens moeilijk gaat omdat er niet veel vocht meer in de druif zit. Voor de eerste persing wordt een gewone horizontale pers gebruikt en daarna volgt een tweede persing waar de druiven tussen vele dunne kokosmatten (nee, niet die die voor uw deur ligt) met een druk van 300 atmosfeer vertikaal geperst worden.

Pedro Ximénez (PX): Het resultaat is een nectar die maar moeilijk gist door de grote hoeveelheid suiker. Als men 1% alcohol heeft bereikt wordt er aan die nectar alcohol toegevoegd tot +/- 17%. Dan rust de sherry gedurende 6 maanden om hem helder te krijgen en gaat de sherry op eikenhouten vaten om te rijpen. Soms 20 tot 30 jaar, dit via het “Solera” systeem zoals hiernaast uitgelegd. Er zijn 2,5 tot 3,5 kilogram druiven nodig voor één liter Pedro Ximénez. Het suikergehalte van het eindproduct kan tot 400- 450 gram per liter zijn. Eenmaal in de fles wordt de Pedro Ximénez alleen maar beter, zelfs indien hij geopend is. Zet hem wel in een donkere en frisse plaats. Serveer hem rond de 10-12°C.

Het maken van sherry De jongere sherry van de bovenste fusten (vaten) wordt overgegoten vanaf hogere naar en lagere fust met reeds oudere sherry, met de bedoeling de sherry lucht te geven en te mengen. Een Solera systeem bestaat uit 20 ofwel 100 fusten. Men tapt uit de onderste fusten en vult deze dan steeds weer bij uit een hoger liggende laag, die sherry van een hoger liggende laag is er één waar een voortdurende menging plaats vindt van oudere met jongere sherry, zodat het uiteindelijke resultaat van één bepaalde solera dus steeds dezelfde smaakt heeft. 

“Als penicilline de ziekten kan genezen dan kan Sherry de doden doen herrijzen” (A.Fleming) Pedro Ximénez druif

Pedro Ximénez: Wat mogen we verwachten? Ook wel kortweg 'PX' genoemd. Deze wijn is een originele afsluiting van de maaltijd. PX is verrassend zoet en vol van smaak. Pedro Ximénez heeft de volgende eigenschappen: Vol, krachtig en evenwichtig Zeer zoet met een opvallende geur en smaak van rozijnen Zeer donker mahoniekleurig Alcoholpercentage: ongeveer 15 à 17,5% Rijpen soms meer dan 30 jaar in soleras (vaten boven elkaar) Vaak staan op etiketten aanduidingen als Pale, Dry, Medium of Golden. Deze aanduidingen geven het smaaktype weer Serveren bij zo ‘n 10-12°C Lekker bij: Foie gras en leverpastij: top restaurants gebruiken PX zelfs ook bij de bereiding van foie gras PX is ook zeer lekker in een zoete vinaigrette voor salades of in een marinade voor vlees Franse blauwschimmelkaas of Engelse stilton Chocola of chocolademousse vanille-ijs, allerlei zoete desserts en koffie

Twee kwalitatieve, speciale, sherry’s uit het zuide van Spanje Antique Pedro Ximénez 50 cl. 30,73€ Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€

Een ideaal en origineel geschenk voor jezelf of een goede vriend: een flesje zoete heerlijke sherry.. ‘Antique Pedro Ximénez’ Merk: Fernando de Castellia Antique Pedro Ximénez PX” Produkt: Sherry Produktiegebied: Jerez de la Frontera, CÁDIZ, SPANJE. Oorsprong: D.O. JEREZ – XEREZ - Sherry Categorie: Antique Pedro Ximénez Produktiemethode: De Pedro Ximénez druiven variëteit wordt 10-12 dagen op stromatten gedroogd. Deze druiven worden dan geperst en zo wordt een zeer zoete wijn bekomen die dan in eiken vaten wordt gedaan waarin de wijn dan meer dan 20 jaar zal rijpen. Alcoholisch gehalte: 15% DEGUSTATIE NOTA Kleur: Donker bruin tot zwart Aroma: Rozijnen met een zweem van eikenhout. Smaak: aangenaak zoet, vol, met smaken van pruimen en rozijnen. Pedro Ximénez 30,73€ (50 cl.)

Een ideaal en origineel geschenk voor jezelf of een goede vriend: een flesje zoete heerlijke sherry.. “ Pedro Ximénez” Pedro Ximénez Triana Merk: D.O.:JEREZ-XERES-SHERRY - Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda Produkt: Sherry Produktiegebied: Jerez de la Frontera, CÁDIZ, SPANJE. Oorsprong: D.O. JEREZ – XEREZ - Sherry Categorie: 100% Pedro Ximénez Waardering: Gouden Medaille London Wine Challenge 2006 Lagering: Gedurende jaren verouderd op een solera (vaten boven elkaar) van oude Amerikaanse eiken vaten in Sanlúcar de Barrameda DEGUSTATIE NOTA Kleur: Donker bruin tot zwart Aroma: Rozijnen Smaak: zoet, vol, met de smaak van rozijnen Schenktemperatuur: 10 - 12 °C of op frisse kamertemperatuur Bewaarpotentieël: meer dan 10 jaar   Producent: Bodegas Hildalgo – La Gitaba Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€

Een aanrader: “Pedro Ximénez bij uw dessert” Chocolademousse Vanille-ijs met amandelen of met Bourbon vanille Foie gras Kruidkoek met Arabische koffiechocolade Koekjes met boter en cacaopoedersuiker Wenst u meer te weten over de fabricatie van sherry: mail of bel ons en wij vertellen u nog veel veel meer … raf@krols.eu Paté van foie gras

Verras uw vrienden en geef hen een “wijn geschenkbon”. Met de “Wijn geschenkbon” heeft u het perfecte wijngeschenk voor uw familie, vrienden en relaties. De ontvanger van de kan rustig zijn/haar voorkeur wijn uitkiezen uit de informatieve catalogus op de website http://wijnen.krols.eu en vervolgens bestellen. U bepaalt zelf het bedrag. Een persoonlijk cadeau dus! Sherry Pedro Ximénez Antique Pedro Ximénez 50 cl. 30,73€ Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€ Voor meer info of bestelling, contacteer ons: raf@krols.eu

Groetjes, Raf en tot een volgend weerzien ! maandag 3 april 2017 het is 13:38 Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7 B- 2980 Halle – Zoersel raf@krols.eu  http://wijnen.krols.eu 03/385.14.72 0476/23.49.93 Sommige teksten werden genomen uit o.a. “Wijn scheurkalender” SpectrumSommige foto’s werden gekozen in samenwerking met de kookclub www:hilariteit.be De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen. De volledige catalogus kan u downloaden van: http://wijnen.krols.eu Groetjes, Raf