Organisatie van het gerecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding in het recht II: Rechtspraak en grondrechten
Advertisements

Rechtbanken in België Rechtbanken in België
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
INTERNERING Joris Casselman
Bedrog/ bedrieglijke handelspraktijken XL Media en consoorten
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Rollenspel “Jezus redt”
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
INLEIDING TOT HET RECHT PRIVAATRECHT
LES 4: BURGERLIJK PROCESRECHT
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
6.2: Naar een Verenigde Staten van Europa
Hoofdstuk 4 EU-instellingen.
Hoe verloopt een proces?
Aan een buitengewoon persoon!
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Politieke instellingen Juridische instellingen
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
2.4 Strafrecht: De rechter
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Vrouwe justitia.
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Hoofdstuk 4: u wordt veroordeeld tot …
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
Werken bij AADA Structuur van de administratie Jobaanbod Profiel – vereisten.
Is concentratie van auteursrechtspraak wenselijk?
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
FAILLISSEMENT. HANDELSGESCHILLEN HANDELSRECHTBANK Behandelt alle geschillen van commerciële aard VOORDELEN: Snelle afhandeling Rechter bijgestaan door.
Hoofdstuk 5: recht op …recht
OPRICHTING VAN DE FAMILIERECHTBANK
vrij verkeer beginselen
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
De staatsinrichting van
Core business : Grote, georganiseerde fiscale fraude bestrijden.
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
Vrouwe Justitia: een jonge vrouw of een oude dame?
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Bron Foto:
Hoe verloopt een rechtszaak?. Dagvaarding of verzoekschrift Dagvaarding : een brief met wie de eiser is, wat hij wil en welk bewijs hij heeft. Wanneer.
Onderzoek naar de beslissingen van jeugdrechters/jeugdrechtbanken in MOF-zaken Emilie De Backer.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Organisatie (dag 1) Cursus officier. De Belgische staat Democratische staat Rechtsstaat Representatieve instellingen Nationale soevereiniteit Parlementair.
Mr.S.M.A.M. Venhuizen 051 Procederen in Civiel Appel mr. S.M.A.M. Venhuizen.
Dag van het arbeidsrecht 17 juni 2015 Magna Charta – Academie voor de rechtspraktijk Procesrecht en WWZ Mr. H.Th. van der Meer.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
Workshop Actualiteiten Awb mr. Elise Fikkert en mr. Marie-Anna Bullens.
DE RECHTZAAK Celine Braeken.. Ik heb gekozen voor het onderwerp de Rechtszaak omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt waar ik persoonlijk nog.
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
Straffen Nederland & Turkije Gemaakt door: Lisa Vugts, Coco van Glabbeek, Kevin Breedveld.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Grootste verschil Nederland & Turkije
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Wetsontwerp Burgerlijk procesrecht Koen Geens Minister van Justitie 8 mei 2015.
Rode boek h2 paragraaf 7 Blauwe boek h2 paragraaf 5
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Uitspraken in kindvriendelijke taal
Transcript van de presentatie:

Organisatie van het gerecht Hiërarchie en bevoegdheid

Organisatie van het gerecht Rechtbanken en hoven: Vredegerecht Burgerlijke Rechtbank Hof van Beroep Politierechtbank Jeugdrechtbank Arbeidsrechtbank Correctionele Rechtbank Fiscale rechtbank Rechtbank van Koophandel Hof Van Assisen Arbeidshof Hof Van Cassatie

Organisatie van het gerecht Hoe krijgen we vat op complexiteit? Schema van hiërarchie opstellen Welke rechtbanken zijn rechtstreeks toegankelijk? Bij welke rechtbanken kan ik in beroep gaan? Structuur:

Organisatie van het gerecht

Organisatie van het gerecht Oefeningen bevoegdheid p.12  Bij welke rechtbank zal de zaak ‘aanhangig’ gemaakt worden?

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank doet uitspraak over de misdrijven die niet aan de Politierechtbank of het Hof van Assisen zijn toevertrouwd. Zij oordeelt in hoger beroep over de vonnissen van de Politierechtbanken in strafzaken. CORRECTIONELE RECHTBANK

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank houdt zich bezig met de minderjarigen om hen te beschermen of neemt repressieve maatregelen tegen delinquente jongeren. JEUGDRECHTBANK

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank heeft zowel bevoegdheid in burgerlijke zaken als in strafzaken. Het behandelt het hoger beroep tegen vonnissen gewezen door de Rechtbank van Eerste Aanleg, de Rechtbank van Koophandel en de Correctionele Rechtbank. HOF VAN BEROEP

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven De bevoegdheid van deze rechtbank strekt zich uit tot de ergste misdrijven: misdaden, persmisdrijven en politieke misdrijven. Ze heeft uitsluitend bevoegdheid in strafzaken en oordeelt in eerste en laatste aanleg wat wil zeggen dat hier geen beroep mogelijk is. HOF VAN ASSISEN

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank onderzoekt niet meer de feiten, maar alleen of de rechter in zijn onderzoek de wetgeving juist heeft toegepast. Het beoordeelt vonnissen uitsluitend op juridisch vlak en verbreekt ze indien ze strijdig zijn met de wetten en besluiten of in zoverre de juiste procedure niet werd gevolgd. HOF VAN CASSATIE

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank behandelt het beroep tegen de vonnissen gewezen door de Arbeidsrechtbank. ARBEIDSHOF

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechtbank is bevoegd voor alle rechtszaken die niet exclusief toegekend zijn aan andere rechtbanken. Bovendien oordeelt deze rechtbank over het hoger beroep tegen vonnisen van het Vredegerecht en de Politierechtbanken in burgerlijke zaken. BURGERLIJKE RECHTBANK

Organisatie van het gerecht QUIZ: rechtbanken en hoven Deze rechter behandelt het beroep tegen de beslissingen van de Vrederechter in handelsgeschillen plus de betwistingen tussen handelaars die 1 860,00 euro overschrijden. RECHTBANK V KOOPHANDEL