Schema en synthese van een zakelijke tekst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spelling en Schrijven en formuleren hoofdstuk 1,2&3
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Citeren, verwijzen, voetnoten, paginanummering … GIP
Uiterlijke structuur aanbrengen
How to tackle a text Vakgroep Engels.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
les 6 - bronnen, structuur
Zakelijk lezen Nederlands.
INTERACTIEVE TEKST WEBZINE INTERACTIEVE TEKST Eva van den Eijnde
LEESVAARDIGHEID Tips & Tricks.
SAMENVATTEN van leerteksten… Tekst verkennen
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
Zakelijk schrijven Bijeenkomst 5.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Een leesstrategie: toepassing
Cursus Lezen 5 vwo.
Stappenplan Samenvatten
Proeftoets periode 1 4 havo.
Samenvatting Havo 5.
Samenvatten.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
Thema 7 les 7 Signaal- en verwijswoorden
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
inleiding leesvaardigheid Leesstrategieën & schrijfdoel
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Begrijpend leesstrategieën, verbanden, signaalwoorden
SET schrijfvaardigheid H5
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Leesvaardig Examentraining.
Leespubliek. Spoorboekje Even opfrissen Oefening leespubliek Bespreken oefening Wat gaan we leren?: Je kunt vertellen wat een leespubliek is en naar welke.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Lezen, schrijven en argumenteren
Cursus Leesvaardigheid
Verbanden en signaalwoorden
Groep 5 Begrijpend lezen lezen
SET schrijfvaardigheid H5
Lezen 1.2 Leesstrategieën, tekstverband/signaalwoorden onderwerp en hoofdgedachte.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Overtuigende tekst/betoog
Aantekeningen maken en navertellen
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
PLAGIAAT & BRONVERMELDING
7 lessen tot het eindexamen – Tips en Tricks
Tekstverbanden en signaalwoorden
Aantrekkelijk formuleren
Schrijven Een Verslag.
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Tekstverbanden en signaalwoorden
Studie vaardigheden Thema 5 : Samenvatten.
Door Roos K, Roos V, Lianne, Yosta en Marlijne
Een RECENSIE schrijven
Een instructie schrijven
Hoe schrijf je een recensie?
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Inleiding, slot, functies, samenvattend tekstverband
Nederlands 4h6 30/12/18
Vwo 4 – week 39/
teksten Een tekst vormt een samenhangend geheel
diagnostische toets leesvaardigheid
Een (informatief) Artikel schrijven
EXAMENTEKSTEN 1: SAMENVATTEN
Belangrijke begrippen ‘Lezen’
Transcript van de presentatie:

Schema en synthese van een zakelijke tekst Leesvaardigheid

Wat? Een synthese is een goed gestructureerde, doorlopende tekst die alle belangrijke informatie van een tekst samenvat. Een synthese maak je o.b.v. een schema van diezelfde tekst. Je moet in een schema en een synthese de inhoud van een oorspronkelijke tekst dus zo weergeven dat iemand die de originele tekst niet gelezen heeft, toch te weten kan komen waarover de tekst ging. Dit doe je steeds in je eigen woorden.

Hoe? (1) Maak eerst een schema van de gelezen tekst. Een schema is beslist geen doorlopende tekst, maar beperkt zich tot de weergave van de essentie d.m.v. titels, trefwoorden en korte zinnetjes. Uiteraard wijzig je de volgorde van de redenering uit de tekst niet. Hoe maak je een schema?

Een schema maken Lees de tekst grondig. Bepaal het onderwerp van de tekst. De titel van de tekst en eventuele tussentitels, illustraties en/of grafieken kunnen je daarbij helpen. Bepaal de hoofdgedachte van de tekst en het standpunt van de auteur. Onderstreep in iedere alinea de kernzinnen en daarin telkens het kernwoord. In de meeste gevallen staan de kernwoorden en dus ook de kernzinnen helemaal vooraan of achteraan in een alinea. Maak een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken (voorbeelden, vergelijkingen, bijkomende argumenten,…) Geef duidelijk het verband aan tussen de verschillende alinea’s. Let daarbij op: Signaalwoorden (ten eerste, ten tweede...; niet alleen...maar ook; bovendien; dus; echter; volgende; vorige; enerzijds…anderzijds;, zolang; zodra;, kortom; indien; evenals;...) Verwijswoorden (hiermee; daardoor; daarom; daarin; deze; die; dat; hij; hun.....)

* Als de samenhang dan nog niet duidelijk is (doordat duidelijke verbindingswoorden ontbreken), dan zal je die in je schema zelf moeten aangeven door logisch klinkende zinnetjes of woorden toe te voegen.

Hoe? (2) Formuleer dan in een doorlopende tekst de gang van de redenering die in de tekst gevolgd werd. Geef duidelijk aan wat hoofd- en bijzaak is.  Uitgewerkte voorbeelden hoef je in je synthese niet op te nemen, tenzij ze echt onmisbaar zijn voor een beter begrip van de tekst.

Hoe? (3) Zorg in je synthese voor voldoende tekstverbanden (bv. door kernwoorden, signaal- en verwijswoorden), zodat de structuur van je tekst duidelijk is.

Hoe? (4) Verwijs geregeld naar de auteur(s) van het artikel in je eigen samenvatting. Dat kan op de volgende manieren: - Je vermeldt de naam van de auteur(s). - Je gebruikt het woord auteur, schrijver of je verwijst naar zijn beroep. (bv. journalist, regisseur, professor, advocaat,…) - Je gebruikt verwijswoorden zoals hij, zij, ze. Varieer bij voorkeur in je manier van verwijzen.

Aandachtspunten De lengte van je synthese is nooit meer dan een derde van de oorspronkelijke tekst. Blijf bij de tekst en vat samen wat de auteur wil meedelen. Interpretatie en persoonlijke visie horen bij andere tekstsoorten zoals een commentaartekst of een recensie, maar niet bij een synthese. Schrijf de oorspronkelijke tekst niet zomaar over. Alleen kernwoorden of kernzinnen, of strikt noodzakelijke informatie mag je zo uit de tekst overnemen. Vergeet dan niet je citaten tussen aanhalingstekens te zetten. Vermijd zinnetjes als “In de eerste alinea zegt de auteur...”; “In dit artikel gaat het over....” Probeer direct, d.w.z. zonder omwegen te formuleren.