IEPER * Ontstaan in de 9° eeuw (Villa Ypris) *1066 : Iprensis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tongeren, de oudste stad van België
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
België Onze geschiedenis.
De ster als symbool van Maastricht.
Waaslandreis.
Geschiedenis van Hoorn
IEPER.
Leuven W.O. thema Leuven.
J. Vanhoutte1 Een virtuele wandeling door Brugge Van de Markt naar’t Zand.
Stad Santa Fé, Nieuw Mexico. USA
Hoofdstuk 3: Steden en Kathedralen deel 2
De Marollen Oudste volksbuurt van Brussel tussen Justitiepaleis en Zuidstation. Vossenplein is hart van de buurt. (dagelijkse vlooienmarkt) Grote verkeersaders.
een kennismaking met 1000 jaar Borgloon
DE WATERSNOOD.
Kroatië en Bosnië - Herzegovina
1 2 B ezoek aan S tad D amme M ooie gebouwen en V ergezichten Wapenschild Uilenspiegel Legende.
Watervoorziening Door de eeuwen heen.
BRUSSEL 24 mei De treinreis Vertrek ‘s morgens + perron (Tielen ± 8 h) Aankomst Brussel Centraal Vertrek ‘s avonds + perron ( ± 16 h)
Eerste halte – Rocroi - in 1555 laat Hendrik II de ster van Rocroi bouwen. Indrukwekkende muren met kantelen die 5 bolwerken met elkaar verbinden met.
Dylan Spriet 3MB1. (Nl)  In het zuidwesten van de provincie  Dicht bij Heuvelland  11 deelgemeenten  Middeleeuws verleden (Lakenhalle, Grote Markt,
DEZE PRESENTATIE LOOPT AUTOMATISCH.
Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem.
Gaudi door: Max Eijkenboom.
6.3 De machtige kerk.
Paragraaf 4 Beeldende kunst en muziek
Literatuur, Hoofdstuk 1 §4: stellingen.
Menen Wald Lars Ledure – 3 mb 1. Deutscher Soldatenfriedhof Menen Het Deutscher Soldatenfriedhof Menen is een militaire begraafplaats in de Belgische.
Gemaakt door: Esther, Oscar en Jaimie.
T sagrada familia sagrada familia.
Praktische Opdracht CKV
Griekse kunst 3.5A.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr.36 als volgt omschreven: Richting:Sentier de Belcele à Waesmunster par le hameau.
Alkmaar Binnenste Buiten
TOERISTISCHE ROUTE DOOR DE ELZAS DE WIJNROUTE
Brandeburgse Poort . 20m hoog, gebouwd tussen 1788 en 1795.
Prinsjesdag Quiz.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Stad Santa Fé, Nieuw Mexico. USA. Een al meer dan 130 jaar mysterie dat jaarlijks bezoekers aantrekt. “De Loretto kapel”
Fietszoektocht TUINHIER 2014 Oplossingen. / De Groene Pijl.
De pharos van Alexandrië
0p een kille dag, in de maand maart,trokken we naar een plaats waar we wellicht het beste kunnen aanvoelen wat de ‘Grote Oorlog’ voor de gewone soldaten.
Rusische Kerken Klik om door te gaan MOZART « Ave verum »
Even wachten…………………………………………………….. de krokodillen speurtocht door Sneek.
Leuven W.O. thema Leuven.
Hoofdstuk 1: de 15e en 16e eeuw
Gruyèr es Muziek: Bert Kaempfert Time to love Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 08/2010.
Ontdekkers en hervormers
Behalve de piramide van Cheops zijn alle wereldwonderen verwoest door aardbevingen of oorlog.
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Dirk leven in een middeleeuwse stad. Hoe maak je een middeleeuwse stad? Activiteit 1:  Foto’s van nu vergelijken met afbeeldingen van vroeger;  Zoeken.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
Introductie bij het negende wereldwonder. De piramide van Cheops.
DAGUITSTAP MEERSELDREEF WOENSDAG 9 MEI KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog In dit museum staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt.
Hoe goed ken jij Den Haag? De grote Quizzzz Ben je er klaar voor? dan komt hier de eerste vraag…
{ MB SLK CLUB NL Ritvoorstelling 13 augustus 2016.
De Stad H PPT 01 Ontwikkeling van de gotische stad.
Stadswandeling Antwerpen: deel 1
Thema 1 Geschiedenis als theater
een kennismaking met 1000 jaar Borgloon
Rampen in de Middeleeuwen
Antwerpen anders : EEN ÉCHTE GROENPLAATS
Tongeren, de oudste stad van België
Dingen die we weten uit de tijd van ridders en jonkvrouwen …
Introductie bij het negende wereldwonder
BRENG HULDE AAN HEN DIE VOOR ONZE VRIJHEID !
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Transcript van de presentatie:

IEPER * Ontstaan in de 9° eeuw (Villa Ypris) *1066 : Iprensis * 1111 : Ypre Foto’s : Patricia Garrein Muziek : Ennio Morricone (The vice of killing)

De Lakenhalle (1260 – 1304) : Franse hooggotiek. 133 meter lang.

Het Nieuwerck (1619 – 1622) – werd gebouwd in opdracht van Filips IV Dit gebouw leunt aan de Lakenhalle en steunt op een rij slanke zuilen. In het midden van de 2° verdieping ziet men het gotische venster van de vroegere schepenkapel en erboven het wapenschild van Filips IV met de versierselen van het Gulden Vlies.

Belfort : 70 m hoog De beiaard bevat 49 klokken met een totaal gewicht van 12 ton De gouden draak op de spits symboliseert de bewaarplaats van de stadschatkist

Binnenplaats Lakenhalle

Het Astridpark is een restant van de tuin van het Bisschoppelijk Paleis… Een rustige plaats om te vertoeven

Bellegodshuis in de Rijselsestraat (1276) Gesticht door weduwe Salamon Belle, heer van Boezinge. Op de voorgevel staan de stichters, geknield boven hun wapenschilden, afgebeeld. In 1525 werd hier het ‘Reglement van de Aermen’ in het leven geroepen (het huidige OCMW)

Huis Biebuyck (laat-gotische stijl – 1544) bevindt zich in de Diksmuidestraat. De voorgevel toont dezelfde constructie als de vroegere houten huisjes.

Het Gerechtshof (Grote Markt)

Enkele van de vele, typische, Vlaamse gevels (renaissancestijl) Gevel ‘De Trompet’ (Grote Markt) Gevel ‘Oud Stadhuis’ (Grote Markt)

‘Oud Genthuis’ – 16° eeuw (d’Hondtstraat)

De Grote Markt : 2° grootste marktplein in België (na Sint Niklaas) De Grote Markt : 2° grootste marktplein in België (na Sint Niklaas). Hier werden, tijdens de Middeleeuwen, de heksen verbrand.

Het Kasselrijgebouw – 15° eeuw (Grote Markt) Het Kasselrijgebouw – 15° eeuw (Grote Markt). Eigenaardig detail : op de gevel zijn alle hoofdzonden uitgebeeld

Kloosterpoort (Ionische stijl – bouwjaar 1221). Vormde de toegang tot de klooster van de Zusters van Arme Klaren. Het klooster werd na de oorlog niet heropgebouwd. De poort heeft beide oorlogen overleefd maar vertoont veel sporen van kogelinslagen. Het wapenschild van het Bisdom Ieper (1559-1802) siert het klassieke fronton.

Wapenschild Ieper Ruines op de plaats waar het klooster gevestigd was. Resterende stukken van de, tijdens de oorlogsjaren, verwoeste Sint-Maartenskathedraal zijn goed te herkennen.

Gedenkteken 1914-1918 (hoek Vandenpeereboomplaats – Boterstraat)

Rijselsestraat

Verschrikkelijke herinneringen : Bom onder doorgang Belfort Schrapnel in raamkozijn (Boterstraat)

Menenpoort

Menenpoort : de oorspronkelijke poort werd door oorlogsgeweld vernietigd. De stenen leeuwen die de poort markeerden bevinden zich nu in Australië. Architect : Sir Reginald Blomfield. Vermelding van 54.896 namen van vermiste soldaten. Sinds 1928 wordt er dagelijks de ‘Last Post’ geblazen.

De leeuw bovenop de Menenpoort houdt de wacht…

Duizenden en duizenden soldaten…..

To the armies Of the Britisch empire Who stood here From 1914 to 1918 And to those of their dead Who have no known grave

Rijselpoort (1384) Bourgondische stijl Rijselpoort (1384) Bourgondische stijl. De westelijke toren bevat het hydrologisch knooppunt van de ganse streek. Van hieruit regelt men het waterpeil.

Rijselstraat : Huis in Renaissancestijl (vroeger een school voor kantklossen)

Rijselstraat (16° eeuw). Het laatste houten huis te Ieper. Ze werden omstreeks 1848 afgebroken om brandgevaar te voorkomen. De voorgevel vertoont duidelijk de invloed van de gotiek.

Steen der Tempeliers (13° eeuw) Vroeg-gotisch. Bevindt zich eveneens in de Rijselstraat. Kreeg in de middeleeuwen de bijnaam ‘Het Steen’ omdat dit één van de weinige privéwoningen was die niet in hout opgetrokken was. De Ieperlingen noemen dit gebouw nog steeds zo. Het gebouw was vroeger eigendom van de Ridders van de Tempelorde.

St. Pieterskerk (12° eeuw) Romaanse stijl St. Pieterskerk (12° eeuw) Romaanse stijl. De kapitelen met gevleugelde dierenfiguren zijn ongeschonden bewaard en vormen een interessant voorbeeld van middeleeuwse beeldhouwkunst. In het boogveld is vaag een Christusfiguur te zien die er door de beeldenstormers werd weggebeiteld (Geuzenopstand)

De Vestingen. Ontworpen en aangelegd door Vauban van 1678 tot 1684 De Vestingen . Ontworpen en aangelegd door Vauban van 1678 tot 1684. Ze omringden de ganse stad. Slechts een klein gedeelte werd gesloopt.

Sint Maartenskathedraal : start van de bouw : 1221 Sint Maartenskathedraal : start van de bouw : 1221. Er werd 200 jaar aan gebouwd. Vier stijlen : Vroeg gotisch, Romaans gotisch (koor), Hooggotiek (dwarsbeuken) en Brabants Gotiek (toren)

Hoogte van de toren : 102 meter Sint Maarten

In de Sint Maartenskathedraal ligt onder meer Robrecht van Bethune begraven, bijgenaamd ‘De Leeuw van Vlaanderen’

Ligt hier eveneens begraven : Bisschop Jansenius, stichter van het beroemde Jansenisme en schrijver van het beruchte boek ‘Augustinus’.

Noordoostzijde Zuidzijde

1383 : de doodsteek van Ieper. De stad werd aangevallen door de Engelsen en de Gentenaren. De belegering duurde 9 weken. Toen de hongersnood het verzet dreigde te breken werd het beleg plots opgeheven. Dit noemt men het wonder van Onze-Lieve-Vrouw Van Thuyne. Dit wordt nog steeds elk jaar herdacht en gevierd. Het beeldje zelf overleefde, als bij wonder, de twee wereldoorlogen – zelfs toen de ganse kathedraal in vlammen opging.

Vandenpeereboomplaats

De vestingen : groene gordel rond het centrum. Lange wandelingen rond of op deze verdedigingsmuren.

De vismarkt. De toegangspoort draagt het beeld van Neptunus.

Tolhuisje op de vismarkt

Het Vleeshuis (14° eeuw) Gotiek

Het vleeshuis : achterzijde + plein

Gildehuizen: (1622 – 1629) Huis van de Kooplui Huis van de Zeelieden De Vleesmarkt

Maquette voor de slechtzienden

Sint Jacobskerk (12° eeuw)

Deel van de Wieltjesgracht : Resterend gedeelte van de grachten die het centrum verbond met de zee. De boten meerden aan naast de Lakenhallen.

Nog een prettige dag ! Groetjes, Patricia