De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Introductie bij het negende wereldwonder

Verwante presentaties


Presentatie over: "Introductie bij het negende wereldwonder"— Transcript van de presentatie:

1 Introductie bij het negende wereldwonder

2

3

4 De piramide van Cheops De piramide van Cheops is het enige nog overgebleven wereldwonder.

5 De piramide van Cheops ongeveer 4500 jaar oud
gebouwd door de oude Egyptenaren gebouwd om farao Cheops in te begraven gemaakt van kalksteen, het topje mogelijk van goud gebouwd in Egypte, bij Gizeh, nu een wijk van Cairo de piramide van Cheops bestaat nog steeds De piramide van Cheops is ongeveer 230 meter breed en 147 meter hoog. Hij bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen stenen en elke steen weegt gemiddeld 2500 kilogram.

6 De hangende tuinen van Babylon
Niemand weet hoe de hangende tuinen er uit gezien hebben. Er zijn namelijk geen afbeeldingen waarvan we zeker weten dat ze van de tuinen zijn. Verder zijn er ook nog geen archeologische bronnen teruggevonden die bewijzen dat de hangende tuinen ook echt bestaan hebben.

7 De hangende tuinen van Babylon
Gebouwd in ±600 v. C. Gebouwd door de oude Babyloniërs Mogelijk gebouwd om de vrouw van koning Nebukadnezar II blij te maken We weten niet precies van welk materiaal de tuinen gemaakt waren Gebouwd in Babylon, een stad in het huidige Irak De tuinen zijn vernietigd door aardbevingen in 200 v. C. Met archeologische bronnen bedoelen we hier fundamenten of resten van de plek in Babylon (nu in Irak) van de hangende tuinen. We kennen de tuinen alleen maar uit verhalen van mensen. Van horen zeggen dus. Van al de zeven oude wereldwonderen, weten we alleen van de hangende tuinen niet zeker of ze echt bestaan hebben. Er zijn nog geen archeologische bronnen voor gevonden.

8 De tempel van Artemis in Efeze
De foto is van een nagemaakt model van de tempel van Artemis. Deze staat in het Miniatürk Park in Istanbul, Turkije. Hoewel de stad Efeze nu in Turkije ligt, was dit in de tijd van deze tempel natuurlijk onderdeel van “Griekenland”.

9 De tempel van Artemis in Efeze
Gebouwd in ±550 v. C., en nog eens herbouwd in 323 v. C. Gebouwd door de oude Grieken Gebouwd om de Griekse godin Artemis in te vereren De tempel was gebouwd van marmer Gebouwd in Efeze, een stad in het huidige Turkije De tempel van Artemis werd eerst verwoest door brand in 356 v. C., toen herbouwd en opnieuw verwoest in 262 n. C. De foto is van hoe de plek er nu uitziet. Het enige dat daar nog over is, zijn de zuilfragmenten die opgestapeld zijn en de fundamenten (niet te zien op de foto). In het British Museum zijn stukken van deze tempel tentoongesteld. Kijk op en zoek op The sculptures of the Archaic Temple of Artemis at Ephesos. Er wordt wel gezegd dat de tempel van Artemis in Efeze de eerste Griekse tempel was die van marmer gebouwd was.

10 Het standbeeld van Zeus in Olympia
Dit is een standbeeld van Jupiter (Romeins evenbeeld van de Griekse Zeus) dat gemaakt zou zijn naar voorbeeld van het standbeeld van Zeus in Olympia

11 Het standbeeld van Zeus in Olympia
het standbeeld werd gebouwd in 435 v. C. De Griekse beeldhouwer Phidias heeft het ontworpen Het werd gebouwd ter ere van de oppergod Zeus Het bestond uit een houten frame met daarop dunne ivoren en vergulde bronzen platen Gebouwd in Olympia, Griekenland Het standbeeld is opgegaan in vlammen rond 450 n. C. Vaak kunnen we munten gebruiken om ons en voorstelling te maken van hoe een Wereldwonder er vroeger uitzag. Zo weet je ook gelijk hoe de mensen er uit die tijd tegenaan keken. Dit is een munt uit de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus uit 134 n. C., maar wel uitgegeven in Olympia Olympia is de plek waar de eerste Olympische Spelen gehouden werden. Het waren wedstrijden ter ere van de god Zeus.

12 Het mausoleum van Halicarnassus
De foto is van een nagemaakt model van het mausoleum van Halicarnassus. Deze staat in het Miniatürk Park in Istanbul, Turkije. Ook Halicarnassus ligt nu, net als de stad Efeze in Turkije. Vroeger was ook dit gebied onderdeel van “Griekenland”.

13 Het mausoleum van Halicarnassus
Gebouwd rond 351 v. C. Het mausoleum werd gebouwd in opdracht van Artemesia, de vrouw van koning Mausolus Het was een graf voor koning Mausolus Dit graf was van marmer gemaakt Gebouwd in Halicarnassus, een stad in het huidige Turkije Het mausoleum is verwoest, we weten niet precies hoe Dit is een oude prent van Maarten van Heemskerck. Deze Nederlander die leefde van 1498 tot 1574 maakte een hele serie prenten over de zeven wereldwonderen. Kijk maar eens in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam via en dan zoeken op wereldwonderen. Het woord “mausoleum” komt van de naam van de koning voor wie het een graf was, Mausolus. Nu wordt het woord gebruikt voor een graf dat boven de grond is,

14 De kolos van Rhodos Op deze plaat staat de kolos met elk been op een andere oever. Dit is erg onwaarschijnlijk. Ten eerste zouden de benen het gewicht van het standbeeld niet kunnen dragen. En ten tweede zou de haven van Rhodos dan de hele tijd van bouwen dicht hebben moeten zijn. Dit was veel te kostbaar, want dan konden schepen met goederen en eten de haven niet meer binnen varen.

15 De kolos van Rhodos Gebouwd in 292 v. C.
Gebouwd door de bewoners van Rhodos De kolos werd gebouwd om te laten zien dat de stad de vijand na een lange belegering wist te verslaan Het beeld had een ijzeren geraamte waar bronzen platen op werden gemaakt Gebouwd in Rhodos, Griekenland De kolos werd in 226 door een aarbeving verwoest Dit is een oude prent van Maarten van Heemskerck. Deze Nederlander die leefde van 1498 tot 1574 maakte een hele serie prenten over de zeven wereldwonderen. Kijk maar eens in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam via en dan zoeken op wereldwonderen. De achtergelaten wapens van de vijand werden omgesmolten en dat ijzer en brons werd gebruikt voor de bouw van de kolos.

16 De vuurtoren van Alexandrië
Dit is een tekening uit 1744, al was die oorspronkelijk niet ingekleurd. Je ziet hier heel goed hoe er rook uit de toren komt, dat is waar ze vuur maakten om als licht te dienen

17 De vuurtoren van Alexandrië
Gebouwd in 280 v. C. Gebouwd in opdracht van farao Ptolemaeus I Om schepen te helpen de goede weg de haven in te vinden Gemaakt van witte natuursteen en wit marmer Gebouwd op het eiland Pharos bij Alexandrië, Egypte De vuurtoren is verwoest door meerdere aardbevingen Deze foto is van een ander gebouw in Egypte, in Abusir (westen van de Delta). Het is een graf, maar het zou een kopie zijn van de vuurtoren in Alexandrië. Het graf is gebouwd in dezelfde tijd als de vuurtoren, dus het zou zo maar kunnen dat de vuurtoren van Alexandrië er zo uit gezien heeft. De vuurtoren van Alexandrië was waarschijnlijk de allereerste vuurtoren ooit.

18 Het achtste wereldwonder
Van al deze drie constructies wordt gezegd dat ze het achtste wereldwonder zijn. Het Paleis op de Dam (gebouwd in 1648) werd al zo genoemd door Joost van den Vondel en Constantijn Huijgens. De foto van het eiland is van een opgespoten (en dus door mensen ontworpen) eiland in de vorm van een palmboom voor de kust van Dubai. De onderste foto is van het Sydney Opera House in Australië. De eerste voorstelling in het gebouw in 1995 was een opera over de bouw van het concertgebouw met de titel “Het achtste wonder”.

19 Het negende wereldwonder
? En nu zelf aan de slag om het negende wereldwonder te maken. Het mag een schilderij zijn, een tekening of een echt model. Kijk voor de afmetingen en andere praktische zaken in de lesbrief. … en nu zelf aan de slag!


Download ppt "Introductie bij het negende wereldwonder"

Verwante presentaties


Ads door Google