Nederland en Indonesië

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oost-Indië Nederlands-Indië Indonesië
Advertisements

Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
De tijd van: Wereldoorlogen
8.6 Het moderne imperialisme
Module 6: Hollander in Indonesië Hollander in Indië
Paragraaf 2.3 Arbeidersparadijs.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Hoofdstuk 5.
Historisch overzicht Hoofdstuk 4
Interbellum en Vrede van Versailles.
Tijdvak 10: De tijd van televisie en computer
6, Oorlog en Vrede , Vietnam en Frankrijk.
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
Dekolonisatie.
Nationalisme in de kolonies
DE KOUDE OORLOG.
Modern imperialisme.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Indonesiërs willen meer
Paragraaf 7 Steeds meer controle.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Confrontatie Paragraaf 5.2.
H5 Koude oorlog §6 Amerikaanse invloed.
Les 1 De wereld staat in brand
Hoofdstuk 2. Kolonisatie en dekolonisatie van Vietnam
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
De dekolonisatie van Vietnam
DE TIJD VAN TELEVISIE EN COMPUTER 1950-nu
De Nederlandse koloniën
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonisatie en Dekolonisatie
1941 Japanse aanval Japanse aanval op grote Amerikaanse marinebasis (Pearl Harbor) Waarom? Om de Amerikaanse vloot uit te schakelen Zodat ze ongestraft.
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
In 1949 wordt Indonesië onafhankelijk.
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog Par 1A: Oorlog in Europa
Tijd van burgers en stoommachines,
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
H6 Imperialisme §6.3 De verovering van Azië Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de invloed van de VOC was op Indonesië Wat er veranderde voor.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
De Tweede Wereldoorlog
De Koude Oorlog
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
H12.4 Verzet in de Koloniën De Wereld-oorlogen.
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
De kolonie Nederlands-Indië
De wereld na 1945 samenvatting les 4.
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
Nederland en Indonesië
Imperialisme H6 geschiedenis Memo.
Indonesisch nationalisme
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Einde van de wereldrijken
§4.4 Oorlog buiten Europa In deze presentatie leer je over:
Transcript van de presentatie:

Nederland en Indonesië Ontmoetingen tussen culturen

Indonesië 13.000 eilanden en vijftig keer zo groot als Nederland Vele volkeren en talen Rijk aan voedingsstoffen, grondstoffen en mineralen Rijst, maïs, suiker, hout, rubber, tabak, koffie, thee, aardolie en tin

Het eerste contact 1596 Nederlandse expeditie bereikt Oost-Indië. Vele Nederlandse expedities van verschillende compagnieën volgen. De markt wordt overspoeld met producten uit Indië. Door de concurrentie: - Dalen de prijzen van de specerijen in Nederland. - Stijgen de inkoopprijzen van de specerijen in Oost-Indië De winsten dalen

De V.O.C. (opkomst) 1602 De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden grijpt in. De verschillende compagnieën worden één compagnie. VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).

De V.O.C. (ondergang) In de 17de en 18de eeuw weet de VOC veel winst te maken. Er wordt gebruik gemaakt van diplomatie en geweld. Door corruptie, toenemende concurrentie van Engeland en de bezetting van Nederland door Frankrijk komt in 1799 een einde aan de VOC.

Het modern imperialisme Tussen 1830 en 1870 wordt er veel winst gemaakt in Nederlands-Indië (Cultuurstelsel was ingevoerd). Van dit geld kan Nederland geïndustrialiseerd worden. Grondgebied en invloed van Nederland in Nederlands-Indië wordt uitgebreid. Net zoals andere Europese mogendheden streeft Nederland naar een onafhankelijke zelfvoorzienende economie (autarkie). Nederland stelt zo de grondstoffen en de afzetmarkt binnen de eigen economie veilig. Hier wordt vaak geweld bij gebruikt (Atjeh oorlog).

Expansie

Het K.N.I.L. Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Hielpen het bestuur bij het handhaven van de orde en veroveren nieuw grondgebied. Niet alleen Nederlanders in dienst (Molukkers).

Verzet tegen imperialisme Tussen de wereldoorlogen groeide in de koloniën het verzet tegen het Europese imperialisme. Oorzaken hiervoor waren: 1. communisme: tegen het kapitalisme, dus tegen het imperialisme. Indonesische communistische partij (PKI). 2. nationalisme: voorliefde voor eigen vaderland > strijden voor onafhankelijkheid! Indonesische nationalistische partij (PNI).

Soekarno Eén van de leiders van het nationalistische verzet. Richtte de nationalistische partij (Partai Nasional Indonesia) op. Werd na 1933 opgepakt en verbannen. Hij riep later op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit en werd president van Indonesië.

Nederlandse reactie De Nederlandse regering was niet van plan aan het verzet toe te geven. Er werd hard opgetreden tegen de leiders van het verzet. Leiders werden opgepakt en verbannen naar strafkamp in het afgelegen Nieuw-Guinea.

Wereldoorlog II Aanval op Pearl Harbor (7-12-1941) Amerikaanse marine in Grote Oceaan uitgeschakeld Ned.-Indië doelwit voor Japanse leger Capitulatie Ned.-Indië (8-3-1942) De meeste Nederlanders verdwijnen in kampen (Jappenkampen) Einde Nederlandse heerschappij. Voorgoed?

Onafhankelijkheid? Een deel van de bevolking haalt de Japanners met veel gejuich binnen. Veel Indonesiërs waren verbaasd over de snelle nederlaag van de Nederlanders. Japan beloofde onafhankelijkheid onder Japanse bescherming. Soekarno en Hatta werken nauw samen met de Japanners (“landverrader”?) Doel: onafhankelijkheid. Indonesisch leger wordt opgericht en getraind door Japanners.

Indonesia Merdeka (17-08-45) “Indonesië vrij” Capitulatie Japan (15-08-1945) als gevolg van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Hatta en Soekarno roepen onder druk van fanatieke jongerenbewegingen de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Hoe reageert Nederland?

Nederland niet akkoord Nederland vond dat Nederland en Indonesië elkaar nodig hadden. (Nederland was overtuigd dat de wederopbouw niet zou slagen zonder de inkomsten uit Indonesië) De Indonesiërs konden in de ogen van de Nederlanders hun land nog niet zelf besturen. (Nederland wilde in een periode van 25 jaar stap voor stap de macht aan Indonesië overdragen)

Veel onduidelijkheid in Indonesië na de Japanse capitulatie Britse soldaten uit India zorgden voor orde en rust in Indonesië. Japanse soldaten beschermden de Nederlanders in de kampen tegen Indonesische jongeren

Oorlog? De weg naar de Indonesische onafhankelijkheid bestaat uit: - Onderhandelen (Akkoorden worden gesloten). - Oorlog (Politionele Acties ).

Onderhandelen (15 nov.) 1946 Linggadjati-akkoord Afspraken over het langzaam onafhankelijk laten worden van Indonesië. (Erkenning Republiek op Java, Madoera en Sumatra als onderdeel van de Verenigde staten van Indonesië binnen de Nederlands-Indonesische Unie)

Oorlog (21 juli) 1947 Eerste politionele actie binnenlandse “politie-aktie” om de orde en rust te herstellen. In werkelijkheid militair ingrijpen door de Nederlandse overheid! Beide landen hielden zich niet aan de gemaakte afspraken!

Nog een keer onderhandelen (17 jan.) 1948 Renville-akkoord Op het oorlogsschip de Renville kwamen Nederland en Indonesië met elkaar praten. Gebeurde onder dwang van de V.S. en de V.N. Mislukking. Beide partijen deden niet hun best om tot een vreedzame oplossing te komen.

Weer oorlog! (18 dec.) 1948 Tweede Politionele actie Oorlogsmisdaden aan beide kanten. Soekarno en Hatta gevangen genomen

Onafhankelijkheid? 27 (dec.) 1949: Onderhandelingen in Den-Haag Onder druk van de V.S. die dreigden de Marshall-hulp (= financiële hulp aan Nederland) stop te zetten. De V.N. keurt de oorlog in Indonesië af.  Soekarno en Hatta vrijgelaten.  Nederland aanvaardt de Indonesische onafhankelijkheid.

Repatriëring Na ongeveer 340 jaar kwam er een einde aan de Nederlandse aanwezigheid! De meeste Nederlanders, Indo-Europeanen en veel Molukkers ‘keerden terug’ naar Nederland. Zij namen hun herinneringen en cultuur mee. Bijv.: saté, pindasaus, rijsttafel enz.