Deel 2 Betrouwbaarheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Betrouwbaarheidstypologie
Advertisements

Deel 3 Relevantie.
KWALITEITSZORG november 2012
Stilstaan bij parkeren Dat houdt ons in beweging
De elektronische verzamelaanvraag Ruben Fontaine Markt- en Inkomensbeheer – dienst Aangiftes.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Deel 6 Beheer van de BIV-functie
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
Betrouwbaarheidstypologie
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Betrouwbaarheidstypologie
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Betrouwbaarheidstypologie
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
Betrouwbaarheidstypologie
INITIATIE DEFINITIESELECTIECONCIPIËREN INBEDDING IN ORGANISATIE ONDERHOUD Opdrachtgever/ Projectleider Eigenaar Architect en zijn team Stakeholders INITIATIEDEFINITIESELECTIECONCIPIËRENINBEDDINGONDERHOUD.
Een optimale benutting van vierkante meters Breda, 6 juni 2007.
Klassieke AO Leseenheid1
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
Betrouwbaarheidstypologie
Tevredenheids- enquête 2012 P. Grouwels Inleiding Mogelijke antwoorden: Zeer goed: 4 sterren ****: volledig tevreden; Goed: 3 sterren ***:
Betrouwbaarheidstypologie
Betrouwbaarheidstypologie
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
Passie - Verrijzenis Arcabas
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Elke 7 seconden een nieuw getal
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Betrouwbaarheidstypologie
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1. 33 GERECHTIGHEID GODS 21 Thans is echter buiten de wet om GERECHTIGHEID GODS openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 34.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Afrika: Topo nakijken en leren.
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Hoofdstuk 1 Begripsbepaling AO/BIV
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Hartelijk welkom bij de Nederlandse Bridge Academie Hoofdstuk 7 De 2 ♦ /2 ♥ /2 ♠ en de 2 ♣ -opening 1Contract 2, hst 7.
Hartelijk welkom bij de Nederlandse Bridge Academie Hoofdstuk 9 Het eerste bijbod 1Contract 1, hoofdstuk 9.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Waar gaat het nou toch om?!
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Openbaar je talent Service public, talent particulier.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Ict in het basisonderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
Transcript van de presentatie:

Deel 2 Betrouwbaarheid

Onderdelen van deze presentatie Het betrouwbaarheidssysteem Betrouwbaarheid van informatie en interne controle Het stelsel van interne controle maatregelen Preventieve maatregelen van interne controle Repressieve maatregelen van interne controle Betrouwbaarheidstypologie Procestypologie

Belangrijkste kwaliteitseisen voor informatie Betrouwbaarheid door maatregelen van interne controle (deel 2) Relevantie door toepassen tolmodel (deel 3)

1. Betrouwbaarheidssysteem Betrouwbaarheid is een voorwaarde voor interne beheersing! Betrouwbaarheid wordt afgedwongen door het betrouwbaarheidssysteem. Het betrouwbaarheid omvat veel meer aspecten dan betrouwbaarheid van informatie!

Toepassingsvraag 1 Bij een handelsbedrijf in dranken worden door de accountant regelmatig grote voorraadverschillen geconstateerd. Welke onderdelen van het betrouwbaarheidssyteem functioneren hier mogelijk slecht?

Echter: Wij leggen in dit boek de nadruk op betrouwbaarheid van informatie zonder de andere aspecten uit het oog te verliezen!

2. Betrouwbaarheid van informatie en interne controle Betrouwbaarheid van informatie kun je bevorderen door het invoeren van een passend stelsel van maatregelen van interne controle. Interne controle is synoniem voor interne betrouwbaarheid met voor dit boek de nadruk op informatiecontrole

3. Het stelsel van interne controlemaatregelen

Samenhang preventief en repressief Preventief zijn maatregelen die vooraf door of namens de leiding zijn genomen rekeninghoudend met betrouwbaarheidsrisico’s. Repressief zijn maatregelen door of namens de leiding genomen gericht op de naleving en werking van de preventieve maatregelen.

Toepassingsvraag 2 Cynthia is pas aangenomen als assistent controller bij een adviesbedrijf. De consultants declareren van alles, soms zelfs bedragen van enkele euro’s. Cynthia merkt op dat de controle van dit soort declaraties meer kost dan het oplevert. Ben je het met haar eens?

Beperkingen van interne controle Interne controle biedt geen absolute zekerheid maar slechts een redelijke mate van zekerheid. Interne controle kent een aantal beperkingen.

Toepassingsvraag 3 Van welke beperking zou de accountant het meeste wakker liggen en wat betekent dit voor zijn controlewerkzaamheden?

4. Preventieve maatregelen van interne controle Organisatorische maatregelen vooraf door de leiding getroffen: Het uitvoeren van een risicoanalyse Oordeelsvorming ex-ante en opzet management info Controletechnische functiescheiding Procedures, wet- en regelgeving Opzet van geautomatiseerde informatiesystemen Beveiliging van zaken

Samenhang preventieve en repressieve maatregelen

Het uitvoeren van een risicoanalyse Bepalen betrouwbaarheidsdoelstellingen Bepalen mogelijke gebeurtenissen die het bereiken daarvan kunnen beïnvloeden Bepalen kans en impact van negatieve gebeurtenissen (“risico’s). Afhankelijk van het risicoprofiel van de onderneming dienen maatregelen van interne controle genomen te worden.

Oordeelsvorming ex-ante en opzet management informatie Voorbeelden van oordeelsvorming ex-ante: Begrotingen Standaard kostprijzen en tarieven Verkoopprijzen. In de management informatie dient rekening gehouden te worden met betrouwbaarheidsrisico’s

Toepassingsvraag 4 Hoe zou je bij een handelsbedrijf in doe het zelf benodigdheden zoals Easy Fix It de verkoopbegroting kunnen opstellen?

Controletechnische functiescheiding Doel: Het verkrijgen van meerdere registraties over één en dezelfde toestand of gebeuren. Mogelijk met een tegengesteld illegitiem belang. Beperkingen van bevoegdheden volgens 6 principes (zie boek).

Toepassingsvraag 5 Waarom zou het ten aanzien van de treffen functiescheiding het beste zijn om aan te sluiten bij de natuurlijke arbeidsverdeling? Geef enkele overwegingen op grond waarvan arbeidsverdeling plaatsvindt.

Toepassingsvraag 6 Welke rol speelt functiescheiding in de net getoonde figuur van de waardekringloop van Easy Fix It BV?

Procedures, richtlijnen, wet- en regelgeving Een procedure is een vast voorgeschreven wijze van handelen Een richtlijn geeft ruimte van handelen.

Toepassingsvraag 7 Wanneer zou je een bedrijf adviseren om een richtlijn voor het geven van korting in te voeren en wanneer zou je adviseren om een kortingsprocedure in te voeren?

Opzet geautomatiseerde systeem Logische toegangsbeveiliging is van groot belang voor betrouwbaarheid. Change management moet leiden tot informatiesystemen die betrouwbaarheidsdoelstellingen ondersteunen. Zie verder deel 5.

Beveiliging van zaken De mate en de aard van de noodzakelijke beveiliging wordt bepaald door: Kans Impact.

Repressieve IC-maatregelen

5. Repressieve maatregelen van interne controle Richten zich op de controle van de preventieve maatregelen: Oordeelsvorming ex-post Materiële verbandscontroles Detailcontroles Testen general & application controls Waarneming ter plaatse

Samenhang repressieve en preventieve maatregelen

Oordeelsvorming ex-post dmv cijferbeoordeling Door het vergelijken van informatie over de werkelijkheid in relatie tot begroting kunnen betrouwbaarheidsproblemen opgespoord worden. Bijvoorbeeld: Brutomarges in relatie tot begroot; Voor- ten opzichte van nacalculatie.

Toepassingsvraag 8 Waarom geeft cijferbeoordeling niet alleen een indruk van de mate waarin een organisatie haar doelstellingen realiseert maar kan dit ook een indruk geven van de betrouwbaarheid van de informatie? Geef hiervan een voorbeeld.

Verbandscontroles

Materiële verbandscontroles Ter controle van de werking van de functiescheiding. Met name effectief wanneer het verband gelegd wordt tussen registraties van afdelingen met een tegengesteld illegitiem belang.

Toepassingsvraag 9 Bij een handelsbedrijf kun je het volgende verband leggen: BV + Inkopen – Eindvoorraad = Verkocht Hoe zou het kunnen dat dit verband niet sluit?

Detailcontroles Gericht op de werking en naleving van procedures. Voorbeeld: Factuurcontrole gericht op naleven inkoopprocedure.

Verwerkingsverslagen en testen general & application controls Voldoende aandacht voor foutlijsten? Vaak specialistisch werk uitbesteed aan edp-auditor. General & application controls zie deel 5.

Waarneming ter plaatse

Waarneming ter plaatse Waarneming ter plaatse kan vele vormen aannemen maar dient ter verificatie van de papieren werkelijkheid. Belangrijk is dat dit onafhankelijke van de bewaarder plaatsvindt!

6. Betrouwbaarheidstypologie Typologie van Starreveld (grondlegger BIV in Nederland). Per type dezelfde maatregelen van interne controle om de betrouwbaarheid van informatie te kunnen vaststellen. Soortgelijke activiteiten. Is een hulpmiddel!

Let op: - Voor elk betrouwbaarheidstype is een powerpointpresentatie met een toepassingscasus beschikbaar mede ter ondersteuning van de theorie uit Starreveld deel 2 B!

7. Procestypologie Betrouwbaarheidstypen hebben vaak vergelijkbare processen Soortgelijke processen hebben vergelijkbare maatregelen van interne controle

Let op: - Van elk proces is een powerpointpresentatie met een toepassingscasus beschikbaar mede ter ondersteuning van de theorie uit Starreveld deel 2 A!

Cyclebenadering Afkomstig uit de Verenigde Staten Omvatten vaak meerdere processen uit de procestypologie