Samen werken aan een veilige samenleving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zinloos geweld Nick Joel Frank Van 2bA.
Advertisements

sociale media: de nieuwe realiteit
Pesten is geen spelletje.
Over: ‘Wapen jezelf met woorden’
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Uitslag enquête over online pesten
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Verborgen vormen van pesten
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Pestprotocol Naam:leerlingenraad Groep:5,6,7,8
Veilig internet Mediawijsheid
Themabijeenkomst Pesten
Welkom Coachavond: pesten op de sportclub
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Loverboys.
Social Media en Internet “webweerbaarheid”
Godsdienst 1.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Opvoeden van drukke kinderen
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Thema (digi)pesten 4 november 2014 Praktijkschool
Ouderavond pesten 1 december 2009.
© Wilma de Hond 2015.
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Geweld Maatschappijleer.
Presentatie: Over de grens
Liefde en relaties.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Pesten Nee, dat doen wij niet..
OMGAAN MET ELKAAR Anti-pestbeleid rsg wiringherlant preventief
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Ouderavond pesten Welkom
Zeg nee tegen pesten! 1BSAW- Sofie De Clerck.
Welkom op onze ouderochtend
Jongeren en de digitale wereld. Halt Halt levert een bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit door middel van: De Halt-straf. Voorlichtingen.
Pesten is kindermishandeling
PETS! Pesten anders bekeken
Ouderavond over pesten (op school) Hoe herken je of je eigen kind slachtoffer van pestgedrag is? Hoe herken je of je kind zelf pest en wat kun je er als.
Politie op school? Denk aan je imago! Samenwerking tussen school en politie Nancy Vos – Politie Brabant-Noord Geert Jan den Brok - vervanger.
Plagen incidenteel gelijke machtsverhoudingen geen winnaar of verliezer wederzijds plezier “slachtoffer” is in staat zich te verdedigen geen blijvende.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
Veilig Online. Wat als Facebook een dag niet werkte?
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Pesten Waar denk je aan bij pesten? Definitie: Pesten is het op structurele wijze fysiek en verbaal bejegenen van een ander die zich daartegen niet kan.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Welkom op onze thema-avond
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Waarom een PAP? Radiofragment : Hautekiet
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Internet en seks.
“een nieuwe lln in de klas”
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Liefde en relaties.
Wat doen wij op school tegen pestgedrag?
Groepsprocessen bij jongeren: over pesten en ander probleemgedrag
Hoe gaan we dat voorkomen?
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Onze school is een KiVa-school!.
Liefde en relaties.
Boek: maatschappelijke zorg 2.
PESTEN Politie Charlois Reinier de Groen.
Transcript van de presentatie:

Samen werken aan een veilige samenleving Themabijeenkomst over pesten

Welkom! Agenda: Halt Pesten is van alle tijden Introductiefilmpje Verschil tussen plagen en pesten Profiel van de pester Profiel van het slachtoffer Wanneer is pesten strafbaar? Gevolgen pesten voor dader Gevolgen pesten voor slachtoffer Tips voor ouders van pesters Tips voor ouders van slachtoffers Vragen? Afsluiting voorlichting In kleine groepjes, ruimte voor extra tips en discussie

Halt Repressie: Halt-straf: jongeren krijgen na het plegen van een (licht) strafbaar feit een straf bij Halt in plaats van bij Justitie. Ze voorkomen hiermee een strafblad. Preventie: voorlichtingen op scholen, o.a. over jeugdcriminaliteit, groepsdruk en (digitaal) pesten.

Pesten is van alle tijden Pesten volledig uitbannen is helaas een utopie…. Doelen voorlichting: Algemene tips geven mbt het voorkomen/aanpakken van problemen als gevolg van pesten. (Elke situatie is anders en vergt een specifieke aanpak.) Elkaar aan het denken zetten. Belang van samenwerking in de preventie en aanpak van pesten onderstrepen.

Introductiefilmpje http://www.youtube.com/watch?v=rcMOrQhIjn0 (niemand) http://www.youtube.com/watch?v=x90E8NDm0Pw (dader of slachtoffer?) http://www.youtube.com/watch?v=xkvv-HNRkqg (weet u wat uw kind doet op internet?)

Verschil tussen plagen en pesten Bij plagen is er sprake van gelijkheid, de ‘geplaagde’ kan zich goed verdedigen. Bij pesten is sprake van een ‘slachtoffer’, hij voelt zich bedreigd. Plagen stopt op tijd, pesten gaat door. Plagen gebeurt voor de grap. Pesten is bedoeld om te kwetsen. Meningen over wanneer plagen overgaat in pesten kunnen verdeeld zijn!

Profiel van de pester HET profiel bestaat niet. Er zijn wel risicofactoren. Vaak gaat het om: Iemand met problemen, het pesten vormt een uitlaatklep of manier om aandacht te krijgen. Een kind met een gebrek aan sociale vaardigheden. Hij weet niet hoe hij op een geaccepteerde manier vrienden moet maken. Een onzeker kind met de behoefte om boven anderen te staan. Het wil stoer doen. Iemand die zelf slachtoffer is geweest van pesten. Meestal zijn er leiders, assistenten die mee pesten en versterkers die het aanmoedigen. Ze beïnvloeden elkaar. In een veilige groep wordt niet gepest! Citaten van een pester: “Het was mijn manier om leuk gevonden te worden.” “Liever pesten dan gepest worden.” “Mensen die pesten hebben ook een verhaal.”

Profiel van een slachtoffer Ook hier geldt: HET profiel bestaat niet. Er zijn wel risicofactoren, vaak gaat het om: Het kind wijkt af van de norm, is bv heel druk, kleedt zich apart, is dik, komt uit een andere woonplaats, huilt heel snel. Er is een gebrek aan sociale vaardigheden: bv: iemand is heel goedgelovig, durft geen ‘nee’ te zeggen, laat zich makkelijk uitdagen, zit snel op de kast. Een kind dat deel uitmaakt van een onveilige groep. Pesten is een probleem van de groep. Een slachtoffer wordt soms dader! Aanwijzingen voor u als ouder: Uw kind is timide Heeft slaapproblemen en/ of vaak buikpijn Heeft weinig of geen vrienden Zijn/ haar spullen zijn vaak kwijt/kapot Het kind wil niet naar school/ naar buiten

Wanneer is pesten strafbaar? Als het overgaat in Belediging (art. 266, Wetboek van Strafrecht) Smaad (art. 161) Laster (art. 162) Stalking (art. 285 b) Bedreiging (art. 285) Ongewenste publicatie van foto’s/filmpjes (auteur/portretrecht  art. 1912 auteurswet) Mishandeling (art 300-306) Bij voldoende bewijs kan de politie er een zaak van maken. Afhankelijk van de ernst van het feit en de achtergrond van de verdachte wordt bekeken of hij naar Halt mag of naar justitie moet.

Gevolgen pesten voor dader Op de lange termijn kan een pester zijn status verliezen door zijn gedrag en zelf geïsoleerd raken. Leerlingen zijn bang voor hem/haar. De pester heeft vaak moeite met het ontwikkelen van hechte vriendschappen, dit kan doorwerken tot in de volwassenheid. Problemen op school. Mogelijk contact met de politie en Halt/justitie. Pesters hebben vier keer meer kans om het criminele pad op te gaan! Schuldgevoelens, spijt.

Gevolgen pesten voor slachtoffer Somberheid, eenzaamheid, negatief zelfbeeld. Geen zin hebben om naar school te gaan. Angst om het te vertellen, ouders niet ongerust willen maken. Soms onbegrip ouders: waarom sla je niet van je af? Zichzelf verwaarlozen. Schade kan doorlopen tot in de volwassenheid. Moeite met vriendschappen/ geen vrienden hebben. Huilbuien, woede-uitbarstingen.

Tips voor ouders van pesters Erken het probleem. Probeert u zich te verplaatsen in het slachtoffer. Praat met uw kind. Wat gebeurt er? Waarom? Heeft uw kind problemen? Als dat zo is, probeer er samen uit te komen. Maak afspraken. Het pesten moet stoppen. Neem contact op met de school. Zoek niet naar schuldigen, maar naar oplossingen. Neem contact op met de ouders van het slachtoffer. Schroom niet om hulp in te schakelen. (CJG, schoolmaatschappelijk werk) Om empathie bij kinderen aan te leren is een lange adem nodig. Geef daarom het goede voorbeeld. Leg steeds opnieuw uit wat de gevolgen van zijn/haar gedrag zijn voor anderen.

Tips voor ouders van slachtoffers Erken het probleem. Zorg voor basisvertrouwen tussen u en uw kind: uw kind wil bij u terecht kunnen, wat er ook gebeurt. Vraag u af waarom uw kind de zondebok is. Mogelijk ligt daar een oplossing. Neem contact op met de school. Neem contact op met de ouders van de pester. Het zelfvertrouwen moet groeien: geef uw kind complimenten. Doe samen leuke dingen. Biedt de mogelijkheid om andere kinderen te ontmoeten, bv via sport. Praat met uw kind over veilig internetten. Schroom niet om hulp in te schakelen. Een sociale vaardigheidstraining kan uw kind helpen weerbaarder te worden. (CJG, schoolmaatschappelijk werk) Als bovenstaande niet afdoende is en er is sprake van een strafbaar feit, doe aangifte bij de politie.

Vragen?

Afsluiting Bedankt voor uw aandacht! Nuttige internetsites: www.pestweb.nl www.kinderconsument.nl www.cjg.nl www.politie.nl www.halt.nl

In kleine groepjes: ruimte voor extra tips en discussie Welke tips uit de presentatie zijn bruikbaar? Welke tips kunnen worden toegevoegd? Stellingen Een kind kan er niks aan doen dat hij/zij gepest wordt. Als mijn kind een ander pest, ben ik gefaald in de opvoeding. Pesten hoort erbij. Je wordt er sterk van.