De jeugd heeft de toekomst: zijn ze in de horeca beter af met een smalle of met een brede opleiding? Anneke Westerhuis 26 maart 2014 www.ecbo.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorstroom van mbo naar hbo (Ronald Schouten & Anneke Westerhuis)
Advertisements

Drie mythen over flexibele werknemers Gastcollege SZW Congres Den Haag, 25 maart 2013 Arjan Heyma.
1 Philippe van Wersch, Eindhoven, 31 mei 2013 Maak het onderscheid.
Verkorten van niveau 4 opleidingen op het ROC van Twente
De aantrekkingskracht van uitzendwerk voor werkgevers De rol van ontslagbescherming Amsterdam, 9 juni.
Workshop Boris Platform gehandicapten mbo 7 november 2013.
ROC Mondriaan Domein Zakelijke Dienstverlening Haverkamp 250
Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie Vergroten uitstroom naar (top)sector energie dankzij unieke samenwerking. : HAN.
Werkconferentie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Voorlichtingsavond sectoren Het Kwadrant Maandag 10 februari 2014
VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. vmbohavovwo.
De arbeidsmarkt in Zuid-Limburg (in de techniek)
Welkom. VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs.
De Banenbeurs is een uniek concept dat zich richt op werkzoekenden met een (v)mbo-, of hbo-opleiding die werk zoeken in de eigen regio. “Een banenbeurs.
Postbus AC Delfzijl Copyright 2009 SBE Samenwerkende.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Arbeidsmarkt Drechtsteden Situatie en vooruitzichten Presentatie Kennisbijeenkomst 23 mei 2012.
Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
Opleiden in het belang van de groene sector Opzet Schets van de tuinbouwsector Vooruitblik tot 2016 Een leven lang leren.
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
DE ARBEIDSMARKT nu en morgen Gerald Ahn CWI Zuidoost-Nederland 12 juni 2006.
28 mei - Ad-Manifestatie Ad en Flexibilisering Hans Daale Leido.
Ouderavond 4VMBO-t 3 oktober 2013
NOA 2010 de Stentor. 2 NOA in vogelvlucht Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: - hoe oriënteert.
VTB Technasium Vakcollege
Netwerkbijeenkomst LOB 17 januari Programma uur Start Welkom en voorstelronde door Theo van de Veerdonk (gemeente ’s-Hertogenbosch) Korte.
Drentse Onderwijsmonitor 2013
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
Arbeidsmarkt en rechtspositie ambtenaren
Symposium Bachelor Medische Hulpverlening
Utrecht, 11 juni
Arbeidsmarkt HBO 2009 Nieuw licht op de zaak? Anita van Velzen.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
OUDERAVOND KLAS 3 Nordwin College Buitenpost 24 maart 2014.
(Beroeps) Onderwijs in Beweging
opleiding : Onderwijs Assistent
Voorlichting Kellebeek College
Onderwijs op maat.
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
VMBO Economie Docentendag
Ouderavond Stand van zaken nu Uitstroom naar werk is nu het belangrijkste doel! Bedreigingen en belemmeringen: 1.Afschaffen van de Wajong.
Conny Schiere Landelijk adviseur werkgevers Agrarische Sector Samenwerking in de regio nader belicht De toekomstige arbeidsmarkt en rol van.
Informatieavond Cito eindtoets & VO
Voorlichting sectorkeuze Mavo 2 M. Memelink
Mobiliteitscentrum.
OUDERAVOND KLAS 3 Nordwin College Buitenpost 16 maart 2015.
De arbeidsmarkt voor MBO techniek in Haaglanden Peter Louter Den Haag, 23 januari
BBL een apart verhaal Etalageconferentie
Servicecentrum Studie en Beroep Jenny Marijnissen Peggy Brocatus
Servicecentrum Studie en Beroep
Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Nijmegen, 9 december 2014.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
Na de basisschool. beroepsopleidingen basisschool voortgezet onderwijs.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
SDD aanpak VSO/PrO/Entree leerlingen. VSO/PrO/Entree leerlingen - Aantallen Aantallen schoolverlaters VSO/PrO/Entree richting werk/participatie op jaarbasis.
Doorstroom mbo-hbo Dr. José Mulder. Van succesfactoren naar aanpak om doorstroom te verbeteren.
Welkom informatieavond 3 mavo J. De lange S. Martens
TI-Arbeidsmarkt Recessie + maatregelen TI-bedrijven
Kwalificatiestructuur, flexibel en modulair?
VM2 Praktijknetwerk Techniek 9 maart 2010 Tilburg
Research Centre for Education and the Labour Market
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Research Centre for Education and the Labour Market
Transcript van de presentatie:

de jeugd heeft de toekomst: zijn ze in de horeca beter af met een smalle of met een brede opleiding? Anneke Westerhuis 26 maart

Beroepsonderwijs moet aan veel verwachtingen voldoen wensen van en ontwikkelingen bij - werkgevers - studenten - de samenleving -

Beroepsonderwijs moet aan veel verwachtingen voldoen wensen van en ontwikkelingen bij - werkgevers - studenten - de samenleving …komen niet altijd overeen. Dat kan spanningen opleveren: het onderwijs moet zorgen dat….. -

S ommige competenties zijn in één beroep en andere in meer beroepen belangrijk: - een muur van 500 stenen in 1 uur opmetselen - een orthopedische schoen herstellen - zelfstandig kunnen werken - creatief problemen oplossen waar hebben we het over?

Vakspecifiek: uniek voor één beroep (makkelijk te omschrijven) Niet-vakspecifiek: niet uniek voor een beroep (vaak algemener geformuleerd) in welke mate is een opleiding op één beroep gericht? waar hebben we het over?

Is smal opleiden beter? : het diploma geeft duidelijk signaal, directe aansluiting tussen opleiding en werk conjunctuurgevoelig, passend werk als speld een in hooiberg wat is beter?

Is breed opleiden beter? : je kunt direct en later meer kanten op, minder conjunctuurgevoelig diploma heeft minder ‘signaalwaarde’, motivatieproblemen (Zweden) wat is beter?

wanneer leid je smal op? Kenmerken van smal opleiden 1.een beroep kent veel unieke competenties/weinig overlap met andere 2.vakelementen vereisen heel specifieke kennis en vaardigheden 3.werknemers vormen een vakgroep die het vak onderhoudt 4.jongeren komen naar de opleiding vanwege het beroep 5.gediplomeerden komen na de opleiding in dat beroep 6.gediplomeerden uit andere opleidingen komen moeilijk in het beroep 7.er zijn typische beroepsloopbaanpatronen

… … en wanneer breed? Kenmerken van breed opleiden 1.veel competenties zijn gemeenschappelijk voor een aantal beroepen 2.weinig vakelementen doen een beroep op heel specifieke kennis of vaardigheden 3.beroepen zijn sterk in beweging (afbakeningen, inhouden, omvang) 4.in het beroepsdomein kun je met meerdere diploma’s terecht 5.veel werkenden vertrekken na een paar jaar uit het beroepsdomein 6.het diploma geeft toegang tot een groot aantal beroepen 7.beroepsloopbaanpatronen zijn zeer gevarieerd

hoe zit het in de horeca? We richten ons op de kok (2), gastheer/gastvrouw (2/3) en de horecaondernemer manager (4)

hoe zit het in de horeca? We richten ons op de kok (2), gastheer/gastvrouw (2/3) en de horecaondernemer manager (4) Veel algemene informatie over deelsectoren, maar weinig te vinden over de afzonderlijke beroepen

Bronnen Bedrijfschap Horeca en Catering (2013): Arbeidsmarktanalyse 2013 DUO (2014): Brondata Kenwerk (2012): Trends en cijfers horeca; zicht op arbeidsmarkt en onderwijs ROA (2013): De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep UWV (2013): De Horeca, catering en verblijfsrecreatie Sectorbeschrijving

hoe zit het in de horeca? De werkgelegenheid in de horeca is dynamisch -gevoelig voor externe invloeden (economie, seizoenen, trends) -hoge ‘prijselasticiteit’ - lage intreedrempel voor nieuwe bedrijven en werknemers -gesegmenteerd (doelgroepen, serviceniveau, bedrijfsvoering) -arbeidsaanbod gevoelig voor demografische trends

hoe zit het in de horeca? Loopbanen in de horeca (‘benchmark’) - gemiddelde leeftijd werkenden 31 (landelijk 40) - kleine dienstverbanden: 22,6 uur/week (landelijk 30,3) - 41% van werkenden ziet werk als bijbaan -werkmotivatie komt na reisafstand, flexibel werk, salaris, werksfeer (5 e ) -gemiddeld functieduur 5,5 jaar (landelijk 10) - jaarlijkse uitstroom rond 25%

in- en uitstroom horeca herkomst en bestemming (2009)In %Uit % andere sectoren (uitzendbureaus, detailhandel, zakelijke dienstverlening, zorg) 3645 uitkering 818 studie3215 aanbieden /onttrekken van de arbeidsmarkt2116 zelfstandigen 35

uitstroom Belangrijkste redenen voor vertrek - aard van het contract (tijdelijk) - de werktijden - weinig doorgroeimogelijkheden

onderwijs en horeca Ontwikkeling van de instroom 2005/062012/13 Gastheer/-vrouw (2) Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (3) Kok (2) Horecaondernemer manager (4)

2006/072012/13 vso/pro 10 vmbo bl5344 vmbo kl2122 vmbo gl/tl1012 havo/vwo23 hbo ontwikkeling van de instroom naar herkomst: gastheer/-vrouw (2) % *Relatief veel switchers (48%)

2006/072012/13 vso/pro vmbo bl2 vmbo kl3953 vmbo gl/tl2410 havo/vwo67 hbo 4 ontwikkeling van de instroom naar herkomst: gastheer/-vrouw (3) % *Relatief veel switchers (54%)

2006/072012/13 vso/pro 11 vmbo bl4235 vmbo kl2623 vmbo gl/tl1512 havo/vwo35 hbo 4 ontwikkeling van de instroom naar herkomst: kok (2) % *Relatief veel switchers (43%)

2006/072012/13 vso/pro vmbo bl vmbo kl1512 vmbo gl/tl5754 havo/vwo1824 hbo3 8 ontwikkeling van de instroom naar herkomst: manager horeca (4) % *Relatief veel doorstroom naar hbo (45%)

onderwijs en horeca De relatie onderwijs-arbeidsmarkt (‘benchmark’) - 25% van de medewerkers heeft een voltooide beroepsopleiding (mbo) - hbo- en wo-studenten zijn aantrekkelijk (in de bediening) vanwege de combinatie van sociale intelligentie, flexibele inzet en contractvorm - van de werkenden is 38% is laag opgeleid (landelijk 23%) - vacatures: lager niveau 75%, middelbaar 22%, ho/wo-niveau 3%

trends De relatie onderwijs- arbeidsmarkt - kwaliteit, gastvrijheid en beleving worden belangrijker -door vergrijzing minder jonge instroom: werven en behoudenvan personeel als aandachtspunt -persoonlijke touch van de gastheer/vrouw is doorslaggevend voor bedrijfssucces

conclusies De horeca kent een hoge en gevarieerde in- en uitstroom: - weinig (loop)banen voor het leven voor gekwalificeerde medewerkers - lage drempel voor personen met een andere (voor) opleiding -een aantal beroepsgroepen kent een relatief grote zij- instroom Als de relatie tussen de opleiding en de beroepsuitoefening vrij los is, is er dan niet veel te zeggen voor breed opleiden?

Conclusies 2 Breed of smal opleiden? -vanuit de loopbaan van een leerling: breed! -vanuit upgrading of kiezen voor niches: smal! Upgrading verhoogt de toegangsdrempel (minder in- en uitstroom), maar het onderwijs kan het niet alleen -arbeidscontracten -loopbaanperspectief -omvang dienstverbanden Bij de keuze voor niches is de opleiding exclusief voor deelsegmenten: -draagvlak in de bedrijfstak? -risico van speld in hooiberg? -match vraag en aanbod?

meer weten?