Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Michiel Costers FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - BAPCOC SPF Santé publique, Sécurité de la chaîne alimentaire et Environnement.
Advertisements

Een oefening bij de theorie…
Een campagne van de Vlaamse overheid i.s.m.
Aanpak van MRSA in woonzorgcentra
GMP and HACCP in school restaurants
Toelichting campagne handhygiëne ter bestrijding van zorginfecties
Informatieavond personenzorg
Communicatie- programma 10
Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.
De website
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten Schooljaar
“U bent in goede handen”
Verzuim de zorg om talent niet
toolbox deco-procedure
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
NSIHwin 4.08 Invoeren van gegevens.
BSWZ.be Beroepsvereniging Sociaal Werkers Ziekenhuizen
Aanpak van epidemie van infectieuze diarree in WZC
ALGEMENE VOORZORGS- MAATREGELEN
Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: “U bent in goede handen …” Preventie van zorginfecties en beheersing van microbiële resistentie door de bevordering.
6/5, Alden Biesen – 28/5, Brugge P 1 6 mei 2009, Alden Biesen 28 mei 2009, Brugge Comenius “monitoring dagen” focus: verslaggeving.
« U BENT IN GOEDE HANDEN »
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Seminarie « Kwalitatieve arbeidsrelaties » Loon en beloning Peter Samyn Sigrid De Jaegher.
Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
DG Controle – Sector DIS
1 ERVARINGEN UIT DE PSYCHIATRISCHE SECTOR D.DE LILLE Symposium Drie campagnes handhygiëne U bent in goede handen 3 MEI 2010.
Informatica in de Tweede fase Havo en VWO. De uitgangspunten Informatica is een vak in de vrije ruimte voor de havo 240 slu (voor het vwo 280 slu) het.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Cel Informatica,
Maandag 3 juni 2013 WELKOM. Waarom het ouderportaal? Leerlingvolg- en administratiesysteem van de school. Openheid naar ouders. Bijdrage leveren aan een.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Verwelkoming dr. Pieter Vandenbulcke
Project Zorginfecties in de RVT's en ROB's
Draaiboek infectiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Ouderavond 2012 Ouderavond 2012 Welkom Welkom. Doel van de avond Doel van de avond Nader kennis maken met elkaar. Nader kennis maken met elkaar. Reilen.

U bent in goede handen: 5de editie
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De oudere stagiaire.
Een enquête bij 70 bewoners in WZC Ons Zomerheem Tevreden?
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
CAF in het woonzorgcentrum De Groene Linde
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
Volksuniversiteit Zwolle
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Lessons learned – how to be better prepared? Case management (pre-hospital) Michel.
Nationale campagnes handhygiëne
Opleiding observatie basisvereisten handhygiëne
PUSH … WE COME  Het hipste draadloos communicatiesysteem van 2016 !
Rollen binnen het werkplekleren
Info verbredingsstage Geestelijke gezondheidszorg
My five moments for hand hygiene: begrippenkader
CDAD in het WZC EEN CASUS…
JCI accreditatie en jij?
JCI accreditatie en jij?
Aanpak van epidemie van infectieuze diarree in WZC
Teamwerkpresentatie Naam van bedrijf.
Burgerschap Samenwerkend leren
Brugge op schema! Oostkamp op schema!
VTH1 (verpleegtechnisch handelen) VP16T
Handhygiënecampagne 2017 “Hier dragen we goede hygiëne op handen”
Inspiratiedag kinderopvang 2 april 2015
MRSA in de WZC Dr kris Van Caenegem.
Praktijktoets Eind LP 1 VP17U.
Hoofdstuk 28 Distributiesignalen
Transcript van de presentatie:

Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m. Infosessie campagne handhygiëne ter bestrijding van zorginfecties in de Vlaamse woonzorgcentra Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.

Mevr. Özlem Bozkurt Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Welkom en inleiding Mevr. Özlem Bozkurt Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Toelichting campagne handhygiëne ter bestrijding van zorginfecties in de Vlaamse woonzorgcentra – editie 2010 Mevr. Karolien Rottiers Team Ouderenzorg Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Situering (1/2) Geen losstaand initiatief Federale campagne ‘U bent in goede handen’ in ziekenhuizen Project ‘Vorming MRSA-problematiek in de rusthuissector’ Thematische bevraging MRSA-preventiebeleid …

Situering (2/2) Vlaams actieplan ter bestrijding van zorginfecties: luik ziekenhuizen luik woonzorgcentra Campagne handhygiëne = onderdeel van dit actieplan

Uitwerking Door: Team infectieziekten Team ouderenzorg Team communicatie I.s.m. FOD Volksgezondheid, WIV, de koepelverenigingen ouderenzorg.

Campagne 2009 3 infosessies mei 2009 Campagnemateriaal affiches en bewonersfolder powerpoint met test praktijksituaties button personeelsleden

Campagnemateriaal (1/4) Algemene affiche van de campagne Algemeen campagnebeeld. Affiche op A2 formaat. Met campagnebeeld en slogan ‘U bent in goede handen’.

Campagnemateriaal (2/4) Affiche wanneer? Overzicht in welke situaties handhygiëne met water en zeep of met handalcohol noodzakelijk is.

Campagnemateriaal (3/4) Affiche hoe? Technieken voor het correct gebruik van handalcohol. Geplastificeerd op A4.

Campagnemateriaal (4/4) www.zorginfecties.be Website als instrument voor ondersteuning van de campagne: nieuws, informatie over zorginfecties, downloaden en bestellen campagnemateriaal, FAQ’s en links.

Campagnemateriaal 2010 herhaling focus op basis handhygiëne en dragen van handschoenen nieuwe reeks praktijksituaties powerpoint website

Basis voor goede handhygiëne

Handschoenen: wanneer?

Slot (1/2) De campagne is verlengstuk project ‘Vorming MRSA-prolematiek in de rusthuissector’ (i.s.m. VVSG, Zorgnet Vlaanderen en Ferubel) een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid i.s.m. FOS, FERUBEL, VVSG en Zorgnet Vlaanderen, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (VVVL) en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV)

Slot (2/2) Meer informatie op www.zorginfecties.be campagnemateriaal (downloadbaar) test praktijksituaties 2009 en 2010 draaiboek infectiebeleid en natraject meer informatie over handhygiëne en zorginfecties veelgestelde vragen en antwoorden interessante links contactrubriek voor feedback, vragen en (bij)bestellingen campagnemateriaal

Federaal pilootproject “Bestrijding van zorginfecties in de RVT’s en ROB’s” Dhr. Eddy De Baets Verpleegkundige - ziekenhuishygiënist AZ St-Lucas Gent

Een oefening bij de theorie… Mevr. Karolien Rottiers Team Ouderenzorg Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid 18

Een oefening bij de theorie (1/3) Volgende 10 dia’s geven telkens een praktijksituatie weer. Geef welke toepassing van handhygiëne noodzakelijk is op de plaats van het vraagteken.

Een oefening bij de theorie (2/3) Op de plaats van het vraagteken is volgende toepassing van handhygiëne noodzakelijk: handen ontsmetten met handalcohol handen wassen met water en zeep handen wassen én daarna ontsmetten handschoenen dragen geen actie noodzakelijk

Een oefening bij de theorie (3/3)

1. De kinesitherapeut ontsmet de handen, neemt de pols van bewoner X en helpt nadien bewoner Y op de rand van het bed te zitten. ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? Na een zorgcontact met een bewoner en vóór een zorgcontact met een andere bewoner

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

2. De verpleegkundige geeft de bewoner een intiem toilet. ?

Er moeten handschoenen gedragen worden. Waarom? Bij (kans op) contact met lichaamsvochten, bloed of slijmvliezen.

Handschoenen dragen: wanneer?

3. De verpleegkundige heeft de medicatiekar aangevuld en rijdt met de kar door de gang van kamer tot kamer. Ze verdeelt de medicatie aan de bewoners. De medicatie wordt niet toegediend. ?

De handen moeten niet gewassen of ontsmet worden. Waarom niet? De handen zijn reeds ontsmet voor het uitvoeren van een zuivere handeling (medicatie klaarleggen). Deze handeling wordt direct opgevolgd door het verdelen van de medicatie. Er is ook geen zorgcontact met een bewoner; de medicatie wordt niet toegediend.

4. De verpleegkundige giet de urine in het toilet, trekt de handschoenen uit en schrijft nadien de gemeten waarde in het zorg- en begeleidingsplan. ? ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? Na het uittrekken van handschoenen.

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer? II. Handhygiëne > Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

5. De zorgkundige neemt de maaltijd van de eetkar op de gang en brengt de maaltijd vervolgens binnen op de kamer van de bewoner. ?

De handen moeten niet gewassen of ontsmet worden. Waarom niet? De handen moeten ontsmet worden voor het opdienen van een maaltijd (zuivere handeling). Indien de maaltijd na het ontsmetten van de handen direct wordt opgediend aan de bewoner, moeten de handen niet nogmaals ontsmet worden.

6. De verpleegkundige legt de (smelt)medicatie op de tong van de bewoner. ?

Er moeten handschoenen gedragen worden. Waarom? Bij (kans op) contact met lichaamsvochten, bloed of slijmvliezen.

Handschoenen dragen: wanneer?

7. De zorgkundige schakelt het oproepsysteem uit op de kamer van de bewoner en doet de onrusthekkens van het bed omhoog. Nadien verlaat ze de kamer. ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? Na contact met de directe bewonersomgeving (onrusthekkens).

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

8. De verpleegkundige rijdt met de verzorgingskar tot aan de kamer van de bewoner. Vervolgens maakt ze een inspuiting klaar. ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? De handen moeten ontsmet worden voor het uitvoeren van een zuivere handeling (inspuiting klaarmaken).

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

9. Een vrijwilliger ondersteunt een bewoner (die met een looprekje door de gang wandelt) aan de arm en helpt de bewoner te gaan zitten in de leefruimte. Vervolgens helpt zij een andere bewoner naar de leefruimte. ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? Na een zorgcontact met een bewoner en vóór een zorgcontact met een andere bewoner

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

10. De verpleegkundige haalt de bevuilde lakens van het bed en deponeert ze in de linnenkar. Ze draagt handschoenen. ?

De handen moeten ontsmet worden met handalcohol. Waarom? Na het uittrekken van handschoenen.

Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer? II. Handhygiëne > Handen ontsmetten met handalcohol: wanneer?

Cafetaria - test handontsmetting met handalcohol - Pauze 30 min Cafetaria - test handontsmetting met handalcohol -