Philippe Houdart directeur crisispreventie en -beheer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OP DE VIERKANTE METER.
Advertisements

Microbiologie in voeding
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Eindwerk zesde jaar.
01/10/ De handel na een jaar crisis? Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Getroffen gebied, stroomstoring Bommelerwaard
Wat kost de EHS ons als de EHS klaar is ? Een verkenning Aris Gaaff, Henk Smit, Arianne de Blaeij Ruimteconferentie 3 november 2009.
Stakeholders meeting « Weesbronnen » – Gebeurtenis Duferco 07 februari 20121/9 Besmettingsincident van de installaties van Duferco La Louvière Produits.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 25 juni 2008.
België en de wereldhandel: Wat is de reden van de achteruitgang? Hoe kan de situatie worden verholpen? Guy Quaden Gouverneur ICC Belgium, 3 mei 2010.
1 Energieprijzen in België Persontmoeting Febeliec 13/05/2009.
Traceerbaarheid in de voedselketen
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Structurele aanpak risicobeheersing
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Bedrijfsvervoerplannen (BVP)
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Hoe een aanvraag voor het bekomen van een certificaat voor de export van producten bestemd voor diervoeding indienen via internet? 1. Het geschikte certificaat.
DG Controle – Sector DIS
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
les 10 : Specifieke didactische oefeningen
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
BSE bewaking D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde D. Berkvens SciCom FAVV Instituut Tropische Geneeskunde Federaal Agentschap voor de.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 24 september.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen NUCLEAIR INCIDENT OP HET IRE IN FLEURUS Raadgevend comité 24 september 2008 Federaal Agentschap.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Het nieuwe beren commitment: Boars november 2013 Annechien ten Have Mellema Voorzitter van de Nederlandse stuurgroep ‘Stoppen met castreren’ en.
Inleiding Dierziektes Oplossing Keurmerk Afronding.
Pesticidenvrij terreinbeheer Samenwerken tussen gemeentebestuur en bewoners.
Kabinet van de Vice-Eerste Minister en Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen 1.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
Klimaatfinanciering in het Zuiden De Belgische bijdrage voor de fast start en de lange termijn JP De Leener
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
10/01/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Contact center bij noodsituaties
Strijd tegen de zonde?.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Knolcyperus – FAVV Infovergadering knolcyperus
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Samenwerking tussen bewakingsagenten,gemeenschapswachten en Lokale Politie. Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum “De Nekker” vzw. Provinciaal Sport-
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Nieuwe financiering FAVV: stand van zaken dd 09/05.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BETREFFENDE MKZ Philippe Houdart Stafdienst crisispreventie en crisisbeheer.
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
H6 Imperialisme §6.4 De verovering van Afrika Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de contacten tussen Europa en Afrika voor 1884 waren Waarom.
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Risico- en crisiscommunicatie in tijden van en
Incident fipronil: lessons learned
Transcript van de presentatie:

Philippe Houdart directeur crisispreventie en -beheer Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland een praktisch voorbeeld van een incident in een globaliserende voedselindustrie Philippe Houdart directeur crisispreventie en -beheer

Achtergrondinformatie Algemeen Achtergrondinformatie Escherichia coli (E. coli) darmbacterie bij mens en warmbloedige dieren meeste stammen zijn niet pathogeen Enterohemorragische E. coli (EHEC) pathogene E. coli stammen produceren toxines (VTEC-STEC) voorbeelden: O104, O157, O111, O26 reservoir van O157: maag-darmstelsel bij runderen EHEC O104:H4 zeldzame stam reservoir niet gekend geen analysemethode gekend voor het incident

Risico voor de mens Bronnen van besmetting Algemeen Risico voor de mens Bronnen van besmetting besmet voedsel en drank besmetting van mens op mens EHEC zijn verantwoordelijk voor: bloederige darminfectie STEC en VTEC produceren toxines die een hemolytisch uremisch syndroom (HUS) kunnen veroorzaken vernietiging van rode bloedcellen  bloedarmoede afname van het aantal bloedplaatjes (thrombopenie) nierinsufficiëntie overlijden

Algemeen Preventie Elementaire hygiëneregels volstaan om het risico van besmetting sterk te verminderen hou het netjes verwarm voedsel goed hou rauwe en bereide voedingsmiddelen apart bewaar voedsel bij een goede temperatuur gebruik drinkbaar water en goede producten

E. coli in cijfers EU: BE (2010): Algemeen STEC/VTEC bij de mens (2009) 3.573 gevallen waarvan 264 HUS 75 uitbraken gelinkt aan voedselketen STEC/VTEC in levensmiddelen aanwezig in 3,2% van vleesmonsters (2009) aanwezig in 0,2% van monsters groenten/fruit (2004-2009) BE (2010): Jaarlijks 40 à 110 STEC/VTEC gevallen bij de mens STEC/VTEC in levensmiddelen (ca. 2.750 analyses) aanwezig in 0,8% van bemonsterde runderkarkassen afwezig in vlees, vleesbereidingen, melk, melkproducten afwezig in monsters groenten en fruit

Chronologie EHEC O104 epidemie 02.05: 1ste HUS-geval in Duitsland 03.05-21.05: vaststellen van bijkomende gevallen 22.05: alarm op Europees niveau via EWRS 26.05: identificatie van het betrokken agens 27.05: verdenking op komkommers uit Spanje 01.06: Spaanse komkommers uitgesloten als bron van besmetting Russisch embargo op groenten afkomstig uit de EU 03.06: verdenking op kiemgroenten uit Duitsland 10.06: bevestiging van kiemgroenten als bron van besmetting 23.06: apart incident met EHEC O104 in Frankrijk 28.06: einde van het Russisch embargo voor Belgische groenten 30.06: verdenking op fenegriekzaden uit Egypte 26.07: officiële einde van het incident

Epidemiologische gegevens EHEC O104 epidemie Epidemiologische gegevens 47 doden ziektegevallen in 14 landen: 3.136 EHEC + 787 HUS in of gelinkt aan Duitsland 4+1 1+0 16+10 4+9 1+1 7+4 1+2 35+18 (1) 4+3 Incidentie in de rest van Europa EHEC + HUS (sterfgevallen) CAN/VS/ZW: 8+5 (1) Incidentie van HUS gevallen per 100.000 inwoners in Duitsland 3.052+733 (45)

Epidemiologische curve op basis van aanvang van de symptomen EHEC O104 epidemie Epidemiologische curve op basis van aanvang van de symptomen

Zoektocht naar de bron Nachtmerriescenario door EHEC O104 epidemie Zoektocht naar de bron Nachtmerriescenario door lange tijdspanne (gem. 14 d) tussen consumptie van besmet product en ziekte/hospitalisatie  onduidelijk wat geconsumeerd werd lange tijd onduidelijkheid over aard van het agens (tot 01.06 geen analysemethode voor EHEC O104 beschikbaar) zwakke, discordante, niet gestructureerde aanpak in Duitsland afwezigheid van sluitende gegevens voor tracering voorbarige gevolgtrekkingen  verschillende andere bronnen onterecht beschuldigd (o.a. Spaanse groenten) Vermoedelijke bron = fenegriekzaden uit Egypte intensieve evaluatie van alle beschikbare gegevens door EU task force o.l.v. EFSA onafhankelijke ziektecluster van een tiental personen in Bordeaux, Frankrijk

Schematische tracering van lot 48088 fenegriekzaden uit Egypte

Bijzondere elementen bij dit incident EHEC O104 epidemie Bijzondere elementen bij dit incident eerste maal kiemgroenten als bron van besmetting productieprocedé (water, T 35-40 °C) nodigt uit tot microbiële ontwikkeling inwendige besmetting van het zaad Europese markt van zaden voor kiemgroenten is zeer internationaal (o.a. Noord Afrika; Midden Oosten; Centraal, Zuid en Zuidoost Azië) inwendige microbiële contaminatie is zeer moeilijk op te sporen autocontrole focust op uitwendige contaminatie van zaden/water

Gevolgen voor België Rechtstreekse betrokkenheid = nihil EHEC O104 epidemie Gevolgen voor België Rechtstreekse betrokkenheid = nihil geen EHEC O104 aangetroffen op Belgische producten geen patiënten in ons land geen invoer van besmette producten uit Duitsland geen epidemiologische contacten met operatoren in ons land Indirecte schade = enorm tuinbouwsector binnenlandse consumptie groenten gekelderd algemeen exportverbod Europese groenten naar Rusland export groenten naar andere markten grotendeels weggevallen 30 miljoen € schade

Van waar deze catastrofe?

Wat kan het FAVV doen in dergelijke situatie? Situatie opvolgen in overleg met Europese instanties incidentenbeheer opstarten/voorbereiden, in samenwerking met volksgezondheid actief tussenkomen waar dit mogelijk is (bv. Russisch embargo) Opvoeren van monitoring ca. 400 monsters in 2 weken tijd initieel ingevoerde Spaanse groenten daarna kiemgroenten uiteindelijk breed gamma groenten doel: proberen het vertrouwen te herstellen!

Wat kan het FAVV doen in dergelijke situatie? Communicatie verzorgen geregeld overleg met de sector afstemmen van communicatie wederzijds informeren van communicatie-initiatieven correct en voldoende informeren van consument persberichten, perscontacten dagelijks bijwerken van website

Russisch embargo op groenten 01.06: Russisch embargo op groenten afkomstig uit de EU 09.06: voorwaarden alvorens opnieuw kan worden ingevoerd opsporen van de bron van besmetting aantonen dat beheersmaatregelen efficiënt zijn garanties aantonen d.m.v. van certificering 09.06: oproep vanwege EU om embargo op te heffen 10.06: akkoord EU-Rusland embargo wordt opgeheven eens Moskou de nodige garanties heeft ontvangen van de EU gezondheidscertificaat zal “zeer spoedig” afgerond worden 23.06: BE exporteert als eerste opnieuw groenten naar Rusland 28.06: officiële Russische mededeling over hernemen van invoer uit België en Nederland 09.08: opheffen van Russisch embargo op groenten uit de EU

Wat kunnen bedrijven doen? Reactief vertrouwen herstellen door monsternemingen en analyses van producten actief en verstandig communiceren Preventief autocontrole in brede zin van het woord productieprocessen doorlichten (HACCP) nodige beheersmaatregelen nemen voor kritieke punten controle van grondstoffen betrouwbare leveranciers ingangscontrole interne tracering beheersing van lotgrootte

Conclusies - lessen Schaalvergroting en globalisering in de voedselketen voegen een bijzonder moeilijk te beheersen dimensie toe aan het incidentenbeheer Beheer van grootschalige microbiële voedselincidenten in de EU dient meer gestandaardiseerd, gestructureerd en gecoördineerd te verlopen Zolang de bron van een besmetting onbekend is, is het moeilijk te bepalen wanneer en wat te communiceren Media/consumenten zijn in dergelijke incidenten – zeker indien er slachtoffers vallen – moeilijk te beheren = vechten tegen de bierkaai Kennis van operatoren is belangrijk Tuinbouwsector is kwetsbaar, o.a. door grote afhankelijkheid van export Directe impact van België op oplossen van handelsbelemmeringen genomen n.a.v. het incident is beperkt omdat de EU door derde landen als één geheel beschouwd wordt