Voedselallergie en grootkeukens

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
Advertisements

Immunoprecipitatie Immuno geeft aan dat je antilichamen gebruikt
Een werkplek onderzoek in een dakpannenfabriek...
Casus 3 Pepijn.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
-Glucuronidase (GUS)
Medicijnen tegen zeldzame erfelijke ziekten:
3.3 Nigeria in de wereldeconomie
Allergieën zijn multisysteemaandoeningen
Marketing 1.2 de consument 19 november 2012.
Hoofdstuk 10 Afsluiting van het project
Ouders en Kinderen Centraal
Technieken 3: de-escaleren
Opdrachttaak kennissystemen:
Acute promyelocytenleukemie
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Pelsser-Voeding en Gedrag-dieet als behandeling van ADHD
Allergie en luchtwegproblemen bij peuters en kleuters
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Spraakverwarring ME, CVS, post-viraal vermoeidheidssyndroom
Language, Leadership and Health MAASTRICHT 2012 (c) 2012 Garner Thomson & The Society of Medical NLP Words that harm, words that heal.
24/05/06 | pag. 1 BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN VAKGROEP BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFOCONTACTNAMIDDAG 24 mei 2006.
Measuring of Organisation Structures D.S. PUGH Nele Van Dooren 2 de Bachelor Sociologie 28 maart 2006.
Nefrotisch syndroom.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
KIVI Speurwerkprijs ‘Noodzaak van innovatie in de gezondheidszorg’ Prof.dr.ir. Theo de Vries 16 december 2003 KIVI Speurwerkprijs 2003.
Clinical audit Ervaringen in Engeland
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Hoofdstuk 15 Product ontwikkeling Srednja šola Zagorje.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Code Groen voor het HACCP certificaat
GLOBE Trainings- en Oriëntatiedag
Spreker | Plaats | datum Sturen op gezondheid Diana Delnoij | 24 januari 2013.
Een introductie tot armoede en sociale innovatie
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
JR Velt vzw Met de steun van het ministerie
Voedselovergevoeligheid bij kinderen
The Doctor Who’s In Sub-Sahara Afrika en Azië sterven er elk jaar kinderen aan diarree. Dat komt omdat erg heel erg gebrek is aan hygiëne is.
K.U.Leuven ESAT-TELEMIC GSM-”straling” - Wat zegt de wetenschap ? Prof. Dr. ir. Guy Vandenbosch ESAT-TELEMIC K.U.Leuven.
Communicatie en voorlichting Welke informatie bereikt de consument (volledig, voldoende, niet eenzijdig, van wie, etc.) Wat is de achtergrond van de beleving.
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
The Doctor Who HUB In Sub-Sahara Afrika en Azië is diarree 1 vaan de belangrijkste doodsoorzaken voor kinder van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven
Onhygiënisch werken.
Dr. M. de Vroomen Prof. dr. R.M.F. Berger (kindercardiologie UMCG)
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) T. Vander Beken - De kwetsbaarheid.
ASTMA IN HET ONDERWIJS Astma is een veelvoorkomende ziekte. In deze presentatie staan we stil bij de betekenis van deze ziekte binnen het onderwijs. Deze.
De domeinen & Niveau bij ABB.
De noden van alleenwonende patiënten met kanker ten aanzien van hun omgeving: een kwalitatief onderzoek Benoot, C.; Deschepper, R.; Saelaert, M. ; Grypdonck,
The BARF trend; advantages, drawbacks and risks. Biologically Appropriate Raw Foods Or Bones And Raw Food Artikel uit Focus van Royal Canine.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Risico-inventarisatie Unicoz GMR Gordon Robinson, 14 maart 2016.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Good Microbial Management in Indoor Environment
Sociale mix in basisonderwijs Gent
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
Voedsel bereiden.
Voedingsallergie Voedingsintolerantie Diëten
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Voedselallergie en grootkeukens Prof. Bruno De Meulenaer Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit Food 2Know Universiteit Gent

Food2Know Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Food2Know: Expertisecentrum voor levensmiddelen, voeding en gezondheid meer dan 35 onderzoeksgroepen en labororatoria Distributed over 6 different faculties of the Ghent University 2 different research units of ILVO 3 different research units of HOGent & HOWest 2 different research units of VUB 2 different research units of Antwerp University Supported by 540 researchers and technicians Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Voedselallergie – wat is dat ? afwijkende reactie op voedsel enkel bepaalde personen in tegenstelling tot voedselintoxicatie: iedereen gevoelig reactie van het immuunsysteem op voedselcomponent : eiwitten (en sulfiet) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Voedselallergie – mechanisme sensitizatie door allergene eiwit(ten) geen reactie ‘activatie’ van basofielen immuunsysteem maakt specifieke antilichamen aan tegen allergene eiwitten Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Voedselallergie – mechanisme nieuwe blootstelling aan allergene eiwit vrijstelling signaal moleculen leiden tot allergische reacties Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Allergische reacties dermatologische reacties: urticaria, oedeem, eczema gastrointestinaal: misselijkheid, overgeven, krampen, diarree respiratoir: niezen, hoesten, neusloop, sinusities, astma analfylaxie – systemische vasodillatatie (bloededrukval) – coma – dood  kunnen zeer ernstig zijn ! Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Wat is de kans ? over hoeveel mensen gaat het ? welke eiwitten ? welke hoeveelheden zijn relevant ? Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Prevalentie kinderen : rond de 10 % volwassenen : minder dan 5% België: ongeveer 100 000 patiënten blijkt enorm toe te nemen ! Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Welke eiwitten ? glutenhoudende granen (vb. tarwe, spelt, rogge) melkeiwitten eieren noten vis pinda’s lupine soja weekdieren schaaldieren sesam mosterd selderij sulfiet Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Welke hoeveelheden zijn nodig ? Bindslev-Jensen et al., Allergy, 2002 Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

mogelijks zeer ernstig Risico-inschatting Risico = kans x effect kans effect aanzienlijk aantal patiënten toenemend aantal patiënten niet levensbedreigende symptomen, maar sociaal vervelend veel gebruikte eiwitbronnen levensbedreigende symptomen lage hoeveelheden genoeg vrij reëel mogelijks zeer ernstig risico: ernstig Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Gevolgen allergische patiënt onzekerheid aandacht voor wat hij/zij eet wil geïnformeerd worden ! voorverpakte levensmiddelen : etikettering niet voorverpakte levensmiddelen : ??? catering, restaurants: ??? Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Wetgeving voorverpakte levensmiddelen niet voorverpakte levensmiddelen, catering, ed. EU VO 178/2002 en EU VO 852/2004 gevaren in productie nagaan en kritische controlepunten identificeren Etikettering van ingrediënten/grondstoffen (ook van toepassing op grootverpakking voor collectiviteiten) warmelijn producten (in lijn geproduceerd) ook van toepassing op koudelijn producten (??) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Wat zijn mogelijke gevaren/oplossingen ? grondstoffen kunnen allergene ingrediënten bevatten enkelvoudige vs samengestelde actuele inventarisatie welke grondstoffen welke allergenen bevatten recepturen in deze zin duidelijk documenteren input leveranciers audits bij leveranciers Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Wat zijn mogelijke gevaren/oplossingen ? kruiscontaminatie in productiefaciliteiten overdracht van allergene ingrediënten naar product zonder dat dit opgenomen is in receptuur opleiding personeel – sensibilisering  productieplanning  aandacht in opslag (afgesloten, duidelijke labels…) materialen gescheiden houden (kleuren, labels) reiniging (en validatie !) hergebruik producten (opnemen in receptuur) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? hoe wordt klassiek gemeten : opsporen van DNA via PCR indirecte indicator geen verband met eiwitgehalte onbruikbaar naar risico-inschatting opsporen van specifieke eiwitten Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? opsporen van specifieke eiwitten receptor gebaseerde technieken ELISA sensoren ed. basis: herkenning van eiwit door receptor (antilichaam) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? opsporen van specifieke eiwitten receptor gebaseerde technieken (LC-MS/MS) instrumentele technieken T. Cucu, 2011 Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? problemen bij analyse extraheerbaarheid : eiwitoplosbaarheid daalt door levensmiddel te bewerken door reacties die eiwitten ondergaan je kan maar analyseren wat je extraheert een deel is niet analyseerbaar sterk matrix afhankelijk (reacties zijn matrix afhankelijk) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? problemen bij analyse extraheerbaarheid eiwitmodificatie : antilichamen herkennen eiwit niet meer (ELISA) eiwit wordt minder hydrolyseerbaar (LC-MS/MS) verhouding peptide/eiwit niet constant ! specifieke matrix interferenties fenolen, inhibitoren, ionen, … (ELISA, LC-MS/MS) Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Controleren ? Is meten, weten ? dikwijls slaat analyse bal mis (zowel LC-MS/MS als ELISA !) matrix specifieke validatie van analyse is eigenlijk noodzakelijk ! meten op grondstoffen en eindproducten ? eerder valideren van vb. reiniging, proces (verdringing), ed. Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit

Conclusies risico van voedselallergenen : ernstig ! wetgeving : labellen niet nodig (behalve koudelijn ??) veiligheid wél garanderen gevaren in kaart brengen en controleren gevaren : grondstoffen/kruiscontaminatie allergenen meten enkel na grondige validatie valideren van kruisoverdracht, reiniging beter dan eindproducten en grondstoffen controleren Allergenenproblematiek in grootkeukens – Bruno De Meulenaer- 10 mei 2012 Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit