Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Advertisements

Hoofdstuk 1A: Europeanen
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
…. bestonden vroeger niet …. bestaan nu vooral in Azië, Zuid-Amerika en Afrika …. ontstaan door verhuizing van platteland naar stad …. van 9 (50 jaar geleden)
De toekomst van Nederland
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
5 vwo Stedelijke gebieden § 5
TAAK 3 WONEN, WAAR KIES JE VOOR?
1.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
Transport en Infrastructuur
Steden: van hier tot Tokyo
2 havo/vwo H3 steden, §2 1.
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
§15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners.
Duitsland, is gekleurde land.
Het cultuurstelsel verdwijnt
Patronen: Bevolkingsspreiding en cultuurgebieden
Terugblik op §2.1 De Maquiladoras en de NAFTA:
Zweden Door Glen en Mathias.
Frankrijk Door Valérie.
Brugklas hoofdstuk 4.
De Amerikaanse stad..
Hoofdstuk 2.
Over steden en verstedelijking
2 havo/vwo H3 steden, §2 1.
De stad als woonplaats Stad Veel huizen en weinig ruimte
H4 Rondom de stad Groep 5.
Een stad verandert Aardrijkskunde H3 Groep 5. H3 Les 1: Vroeger en nu Les 2: Soorten werk Les 3: De stad is van iedereen Les 4: Herhalingsles Les 5: Toets.
5 platteland en stad.
Migratie in Nederland Migratie.
De watersnoodramp van 1953.
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
Gepresenteerd door Jeremy
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
De toekomst van Nederland
8.1 Waarom handel met het buitenland?
Een wereld van verschil
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Nakijken lesbrief Opdracht 5: Gebied E (Laagland v. Oost-China)
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 2-4.
2 th 1 Ontwikkeling § 2-3.
1 VWO Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 - 4
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 2. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Onderzoek naar de interesse onder 55- plussers van Amerongen voor een woongemeenschap van ouderen 4 December 2015.
HOOFDSTUK 3 Dorp  spookdorp. WEET JE NOG? Welke steden / landen je moet kennen voor je topo? Welke producten er in Spanje zoal verbouwd worden? Wat schaalvergroting.
2TH Hoofdstuk 3 Steden, van hier tot Tokyo §2 en 3
Nederland verandert Dhr. S Duivenvoorde Schooljaar
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Plattegrond maken Explorers ’12. Uitleg Opdrachten: doormiddel van opdrachten maak je je plattegrond compleet. Kleur/legenda: vergeet niet om alles.
De stad verandert Blok 3.
Kinderarbeid..
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Voorbeeld van een Latijns Amerikaanse stad
Thema 5 “De Stad”.
Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Over steden en verstedelijking
Geschiedenis M3.
2 B.
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Blok 3 Op vakantie naar Turkije
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
1 vmbo-T/havo 1 bevolking, §2 en 3
Globale ontwikkeling steden
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Hoofdstuk 3 Paragraaf 2: Toerisme.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad Aardrijkskunde groep 7

Grote steden in Europa

Er zijn veel grote steden in Europa Er zijn veel grote steden in Europa. In grote steden wonen veel mensen, het is er vaak druk. De belangrijkste reden om naar een grote stad te gaan is: werk. Andere redenen zijn: studeren, winkelen, uitgaan. Als er steeds meer mensen in een stad komen wonen, moeten er nieuwe huizen gebouwd worden. Het stadsbestuur is daar verantwoordelijk voor. Athene (hoofdstad van Griekenland) is een voorbeeld van een groeiende stad. De nieuwe wijken liggen ver van het centrum. Veel mensen werken in de stad of willen er inkopen doen. Om in het centrum te kunnen komen moeten mensen veel reizen, dat zorgt voor verkeersdrukte, lawaai en files. Door alle uitlaatgassen komt er veel smog in de lucht, dat is een vieze mist, het is slecht voor de gezondheid.

Nieuwbouw wijken Oude woningen in een oud wijk bouwgrond is duur, dus ook het huis is duur. het bouwen van nieuwe wijken gebeurt aan de rand van de stad, deze huizen worden vaak snel gebouwd. Er is ruimte voor woningen en winkelcentra. Er ontstaan voorsteden. deze huizen zijn minder duur, geschikt voor mensen die geen hoge huur kunnen of willen betalen. het opknappen van oude huizen heet renoveren. soms is slopen beter, dan komt er weer ruimte voor nieuwe woningen.

Voordelen grote stad: meer kans op werk meer voorzieningen zoals: musea, kantoren, ziekenhuizen, winkels, disco’s, restaurants, scholen etc… je hoeft niet lang te reizen, alles is in de buurt. Nadelen grote stad: Drukte en lawaai. Veel verkeer: trams, bussen, fietsen.. Veel uitlaatgassen smog. Minder woonruimte. Hogere woningprijzen.

Hoofdstuk 3B: Frankrijk

Frankrijk is een groot land. Er wonen ongeveer 65 miljoen (2011) mensen. Parijs is de grootste stad en tevens ook de hoofdstad met meer dan 11 miljoen inwoners. Tweede grote stad is Marseille, deze stad heeft ook een grote haven. Veel jonge mensen zijn vertrokken naar Parijs om daar te studeren en te werken. Op het platteland wonen daarom weinig jongeren, het zijn vooral oudere mensen. Het platteland vergrijst. Parijs is een belangrijke stad:het heeft een centrumfunctie. Dat betekent dat mensen in en om Parijs afhankelijk zijn van deze grote stad. Er zijn veel voorzieningen waar mensen gebruik van willen maken. Denk maar aan kantoren, fabrieken, winkels, universiteiten en ziekenhuizen.

De TGV: Train à Grande Vitesse: rijdt wel 300 km per uur De TGV: Train à Grande Vitesse: rijdt wel 300 km per uur! Zo wordt het makkelijker om tussen de grote steden te reizen. Frankrijk is een belangrijk land. Er is veel industrie en landbouw. Daarnaast heeft dit land een rijke geschiedenis. Ook staat Frankrijk bekend als een land waar veel waarde wordt gehecht aan kunst en cultuur. Mensen uit de hele wereld gaan op vakantie in Frankrijk, het land is groot en heeft een prachtig landschap. Veel boeren verdienen er wat bij door kamers in hun boerderijen te verhuren aan de toeristen. Dit is een slimme manier om wat geld bij te verdienen.

Frankrijk is een belangrijk landbouwland Frankrijk is een belangrijk landbouwland. De Fransen verkopen veel landbouwproducten aan het buitenland. Voorbeelden zijn: Franse kaas, wijn, brood, graan en fruit. Frankrijk heeft veel industrie, bijvoorbeeld productie van auto’s Een paar bekende Franse merken zijn: Citroën, Renault, Peugeot. Er zijn ook vliegtuigfabrieken . Op veel plaatsen langs de kust staan olieraffinaderijen----- bij Le Havre en Marseille.

Bekijk de volgende filmpjes voor extra informatie: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040317_ amsterdam01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040317_ middeleeuwsestad01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040317_ amsterdam02 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20071204_ mexicostad01