Hygiëne in en om het huis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over voeding zoeken en bespreken
Advertisements

Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Informatie-avond kantinepersoneel
Rijden en epilepsie Eric Schmedding.
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
De SAZAS relatiedagen 2013 WELKOM.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006
WEBCARE BIJ.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
Introductie tot de Horeca en Hospitality Industrie
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
to print or not to print … Logo van uw onderneming WIJ DOEN MEE.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
For quality of life Prof. Martin Kropff, rector magnificus, WUR 3 april 2013 Nederlands Congres Volksgezondheid.
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
Thema HACCP
Hst 4: De wereld indelen.
Oete’s Nieuws Struikelende studente beschadigt peperduur Picasso-schilderij ‘s Werelds beroemdste restaurant gaat dicht. Kat voorspelt dood van 50 bejaarden.
Voedsel/keuken veiligheid
Diversiteit Social Issue Diversiteit Business Issue Multicultureel Vakmanschap Hans van den Bergh MPA Gekleurde plafonds
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Resultaten marktonderzoek TNS NIPO
© 2011 Graydon Nederland.
GEZONDHEIDSBELEID Lobke Mentrop Beleidsadviseur Arbeidszaken
GMP and HACCP in restaurants
Voorbeeld kant & klaar Haccp plan
GMP Vertrouwen op het Bord
Diseasemanagement in de praktijk
Voedsel, biodiversiteit en klimaatverandering
“Trends en ontwikkelingen in de beveiligingsbranche”
De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
Mastercourse Klimaatverandering en Verwoestijning
Mastercourse klimaatverandering en verwoestijning
Thema HACCP
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Blz Prioriteiten stellen betekent dat je de belangrijkste dingen eerst koopt/ betaalt. Huishoudelijke uitgaven zijn producten die je vaak koopt,
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
1 Welkom Conferentie ‘De persoonlijke aanpak werkt!’
Collectieve aanpak en individuele verantwoordelijkheid Paul Jansen Director Agribusiness Sovion.
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Fred Wegman - Verkeersslachtoffers: minder is mogelijk! Rotterdam, 22 april 2010 Verkeersslachtoffers: minder is mogelijk! Prof. Fred Wegman Stichting.
IAED Christie Dreessen Lid sinds 2003 Gecertificeerd sinds 2006.
UMCG University Medical Center Groningen Welkom bij:
De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
Simfra Invest SRL Ionel Simedre Ik heb slecht nieuws
Trends en discussies op de woningmarkt
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
Ontbijtservice voor Sarah
Tijdig praten over het naderend levenseinde
Kennis en houdbaarheid Laurens van der Hove. Vraag 1. Lukt het om antwoord via je mobiel te geven?
The Doctor Who’s In Sub-Sahara Afrika en Azië sterven er elk jaar kinderen aan diarree. Dat komt omdat erg heel erg gebrek is aan hygiëne is.
Levensmiddelen hygiëne
“practical advice that works” Drs A.D. van Buuren Tel:
Onderwerpen presentatie
Verplichte documenten
HACCP in eipakstation Cursus HACCP Thielen Consult BV Postbus 5100
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
MANTELZORGQUIZ.
The Doctor Who HUB In Sub-Sahara Afrika en Azië is diarree 1 vaan de belangrijkste doodsoorzaken voor kinder van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven
Slim en innovatief voeren. >Wie ben ik? -Productmanager Rundvee >Reken op Resultaat -Actualiteiten -Dutch Farming Inleiding.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Duurzaamheid voedselketen.
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Hygiëne in en om het huis Utrecht University Hygiëne in en om het huis NIBI Conferentie Lunteren 16 mei 2014 Prof.dr. Frans van Knapen, Divisie Veterinaire Volksgezondheid,

1e jaars diergeneeskunde studenten Utrecht University 1e jaars diergeneeskunde studenten

Utrecht University

Aantal doden in 2000 in Europa t.g.v. belangrijke risicofactoren Utrecht University Aantal doden in 2000 in Europa t.g.v. belangrijke risicofactoren

Utrecht University

“Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als tegenwoordig” Utrecht University “Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als tegenwoordig” (opeenvolgende ministers van VWS sinds Els Borst)

Spanningsveld in de voedselproductieketen verandert voortdurend: Utrecht University Spanningsveld in de voedselproductieketen verandert voortdurend: intensivering lange afstand kant en klaar licht verteerbaar “fast” eenpansgerechten consumptiedrang goedkoop schijf van vijf biologisch extensivering lokale productie thuis koken “zware” kost “slow” uitgebreide diners “koopjesjagers” duur / exclusief gezondheidsbevorderend kunstmest / bestrijdingsmiddelen / geneesmiddelen etc.

Er is ook sprake van revolutionaire veranderingen: Utrecht University Er is ook sprake van revolutionaire veranderingen: Hoe wordt het voedsel geproduceerd Wie produceert het? Hoe wordt het verwerkt tot producten? Hoe is de distributie? Hoe wordt het toebereid? Waar eten we het?

Utrecht University Voedsel is emotie

Maatschappelijke veranderingen Verstedelijking Ketenorganisaties Utrecht University Maatschappelijke veranderingen Verstedelijking Ketenorganisaties Supermarkt

Utrecht University Verwijdering Afstand Verstand

Utrecht University

Top vijf: Pesticiden op gewassen Hormonen in vlees Voedselinfecties Utrecht University Top vijf: Pesticiden op gewassen Hormonen in vlees Voedselinfecties Dierziekten (BSE) Antibiotica in vlees.

Alles is relatief Hazard ++ + Risk - Risk perception +++ BSE Utrecht University Alles is relatief BSE Growth hormons Salmonella Hazard ++ + Risk - Risk perception +++

Nederland 200.000 – 800.000 gevallen van gastroenteritis per jaar. Utrecht University Nederland 200.000 – 800.000 gevallen van gastroenteritis per jaar. Huisartsenbezoek: enkele tienduizenden per jaar. Vaak in explosies (incidenten > 2 personen).

Risicofactoren: Dierlijke productie Land- en tuinbouwproducten Utrecht University Risicofactoren: Dierlijke productie Land- en tuinbouwproducten Visserij (incl. schaal/schelpdieren) Internationale handel bedrijfsmatige maaltijdbereiding Huishoudelijke bereiding/gewoontes.

Risicobeheersing: GMP / GVP / GFP etc. Hygiënecodes Utrecht University Risicobeheersing: Ketenkwaliteitsprogramma’s (o.a. HACCP) GMP / GVP / GFP etc. Hygiënecodes Toezicht op toezicht Monitoring programma’s.

Maar: Koelketen frustratie. Kruisbesmetting. Te lang bewaren. Utrecht University Maar: Hygiënekennis en productkennis personeel is bedroevend. Koelketen frustratie. Kruisbesmetting. Te lang bewaren. Persoonlijke hygiëne. Reiniging / desinfectie. heeft met kennis en attitude van mensen te maken.

Stelling: Iedere persoon werkzaam in de voedselproductie, Utrecht University Stelling: Iedere persoon werkzaam in de voedselproductie, verwerkingsketen, distributie, retail en (groot) keukens zou op de hoogte moeten zijn van: HACCP principes reiniging / desinfectie persoonlijke hygiëne ongedierte overlast wet- en regelgeving hierover.

Dus niet alleen de voorman / chef, maar alle medewerkers, Utrecht University Dus niet alleen de voorman / chef, maar alle medewerkers, ook de bediening in de: - horeca - versmarkt

Voedselveiligheid is niet vanzelfsprekend Utrecht University Voedselveiligheid is niet vanzelfsprekend

Voorstel tot verbetering: Utrecht University Voorstel tot verbetering: Schudt alle opleidingen wakker (Horeca, ROC’s, vakopleidingen). Creëer stelsel van verplichte persoonsgebonden certificering op deelgebieden na behalen van een examen ……….. Het certificaat is drie jaar geldig Zonder (deel)certificaat geen baan in de voedselketen.

Utrecht University

Belangrijkste bron van infectie: thuissituatie Utrecht University Belangrijkste bron van infectie: thuissituatie (idem: gezellige familie horeca)

Koude keten onderbreking Temperatuur koelkast thuis Utrecht University Koude keten onderbreking Temperatuur koelkast thuis Hygiëne koelkast thuis THT, TGT

Gedrag honden/katten eigenaren 1 Utrecht University Gedrag honden/katten eigenaren 1 huisdieren zijn gezinsleden exoten zijn “cool” zielige honden (Roemenië, Spanje) is big business.

Gedrag honden/katten eigenaren 2 Utrecht University Gedrag honden/katten eigenaren 2 Slaapkamer: 60% loopt in en uit 45 - 60% (honden, katten) mogen op bed 18 – 30% (honden, katten) slapen in/op bed 6% slaapt altijd in de slaapkamer.

Gedrag honden/katten eigenaren 3 Utrecht University Gedrag honden/katten eigenaren 3 45% van de katten mogen (!) op het aanrecht

Gedrag honden/katten eigenaren 4 Utrecht University Gedrag honden/katten eigenaren 4 50% van de eigenaren vindt het normaal om in het gezicht te worden gelikt.

Gedrag honden/katten eigenaren 5 Utrecht University Gedrag honden/katten eigenaren 5 15% hondeneigenaren 8% katteneigenaren wassen hun handen na contact met hun dieren

Verantwoord huisdierbezit ………. Utrecht University Verantwoord huisdierbezit ……….

Honden en katten spoelworm Utrecht University Voorbeeld: Toxocara spp. Honden en katten spoelworm

Dia nr. 6596 Hondje = nieuw dia nr. is: 01196

Dia nr. 22029 (Toxoc) Darm met wormen (nieuw dia nr. is: 00664)

Dia nr. 22030 (Toxoc) drol (nieuw dia nr. is: 00665)

Utrecht University Larva migrans

Oculaire larva migrans Dia nr. 1785 larve (nieuw dia nr. is: 00944)

Viscerale larva migrans

(NB. 10-20% van de bevolking !) Utrecht University Subklinische larva migrans (NB. 10-20% van de bevolking !)

Herhaalde Toxocara infectie Utrecht University Herhaalde Toxocara infectie (of een vervolg infectie met een andere spoelwormsoort) leidt tot klinische verschijnselen (van Knapen et al. 1992).

Toxocarose is wel of niet gerelateerd aan asthma: Utrecht University Toxocarose is wel of niet gerelateerd aan asthma: Desowitz et al. (1981) verondersteld Buys et al. (1994, 1997) ja Hakim et al. (1997) ja Chan et al. (2001) ja Sharghi et al. (2001) nee Pinelli et al (2006) verondersteld Pinelli et al (2007) ja

Dank voor uw aandacht!