Excel in het voortgezet onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Management & Organisatie
Advertisements

Wiskunde in de Tweede fase
Rekenproblemen en Dyscalculie
Les 2 Vandaag •Vragen over voorgaande stof •Plaatjes •Tabellen •Links •Huiswerk.
Een tablet voor elke docent……
De natuurwetenschappelijke methode
Hogere denkvaardigheden
Introductie cursussen Seniorweb Rijswijk
Sjef van Gisbergen St. Gregorius College Freudenthal Instituut Utrecht
Reken(werk)gesprek praktisch rekengespreksinstrument
GrondGebruiks modellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname.
Etty Hillesum Lyceum, Deventer Locatie: Het Vlier
Vocabulaires SLO 2013 Allard Strijker 24 Januari 2013 Utrecht
Start Microsoft Excel en open een nieuwe pagina..
Excel, zin in een potje Zeeslag?
Compex Natuurkunde Een complex aan mogelijkheden?
Lesgeven en begeleiden
Wiskunde A of wiskunde B?.
Planning lessenroosters in S+. Situatie voor S+ In SAP – Lokalen – Docenten Geen planning mogelijk – Geen informatie over de verschillende studierichtingen.
KV ICT-ontwikkelproject Algebra-onderzoek in een digitale leeromgeving (nog besloten site)
Onderzoeksvragen als uitgangspunt bij lineaire algebra
Prikkel: leren is leuk Mediamatic • Cidi Davidse •
Steven Verstockt 16 februari 2005
Rekenen en Rekenproblemen
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
… tweedaagse Nieuwe wiskunde of nieuw leren 28 en 29 oktober.
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Inleiding tot Excel.
Versie 1: 1306; v2: 1308 ….
10e editie voor de Tweede Fase
Rekenbeleid
Excel Oplossingen MAATWERK voor alle diensten en organisaties die betaalbare oplossingen zoeken voor hun administratieve afhandeling.
Wiskunde in de Tweede fase G. Prevaas. Wiskunde in de Tweede Fase Kiezen uit……… C B A D Kiezen uit……… C B A D.
Wiskunde C, A, B of B&D?.
Samenhang voor de N-profielen Opdracht voor dit project: NVON: samenhangend onderwijs binnen het exacte gebied Min. Van onderwijs: ontwikkelen van “robuuste.
Portfolio: VROMANS PETER
10e editie voor de Tweede Fase
Computervaardigheden Hoofdstuk 0 — Praktisch. 2 Inhoud Contactpersonen Doel Methode Overzicht Eindbeoordeling Cursusmateriaal.
Presentatie audit SDV Inhoud handleiding audit. Presentatie audit SDV Vorm: De opleiding maakt een portfolio waarin zij laat zien dat ze voldoet aan de.
Docentinstructie: Het is aan te bevelen de eerste dia’s klassikaal te tonen en met uitleg te bespreken. Als na zes dia’s een korte demo van Celsius/Fahrenheit.
Voorlichtingsavond 5HAVO / 6VWO Examentrainingen Studiekring 25 en 26 april 2016 Veluws College Walterbosch 12 januari 2016
Teachers Teaching with Technology™ Bouwen van dynamische modellen voor de Nspire 1 Cathy Baars Jaco Scheer.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Ontwerpen van E-modules. Inleiding Video en audio Deze e-module maakt gebruik van audio en video. Test hier je geluid en stel het juiste volume in. Als.
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
Wiskunde op het VWO Kies je voorzichtig of wil je meer? En waarom zou je dat willen?
Natuur Leven en Technologie cursus voor masters Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en Wiskunde
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
Infoavond schakeljaar Het Groene Lyceum Welkom Even voorstellen Contactgegevens checken.
Informatie avond over het Voortgezet Onderwijs.
de verschillende soorten wiskunde
Instructie Shakespeak Powerpoint
Anders kijken, anders doen
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Wat is algebra? Rekenen is het werken met getallen. Er zijn vier hoofdbewerkingen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Verder ken je de bewerkingen.
Virtuele labs bij natuurkunde en scheikunde onderwijs
Nauwkeurigheid bij Practica
Direct aftrap C-propedeuse, studiejaar , blok 2
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Wiskunde A of wiskunde B?.
Welke “wiskundes” zijn er?
Welkom op de voorlichtingsavond voor de ouders/ verzorgers van GT2
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
5. Je herkent en gebruikt patronen en regelmaat
Introductie cursussen Seniorweb Rijswijk
Transcript van de presentatie:

Excel in het voortgezet onderwijs Het gebruiken van een rekenblad bij vakken als wiskunde, economie, natuurwetenschappen, e.d.

Wat is Excel (XL)? XL is het rekenblad van het wereldwijd gebruikte Microsoft Office pakket XL bestaat uit cellen waarin getallen of tekst kan worden gezet XL kan rekenen met (de inhoud van) cellen waarin getallen staan In XL kunnen eenvoudig tabellen en grafieken worden gemaakt, zowel statistische diagrammen als grafieken van functies

Wat is XL niet? XL kan geen algebraïsche bewerkingen uitvoeren XL is niet bruikbaar voor meetkundige toepassingen, zoals programma’s als 3D, RuimFig, Doorzien, etc., en ook niet voor toepassingen zoals in Cabri, Cinderella, etc.

Voordelen en nadelen VOORDELEN NADELEN (?) Wereldwijd gebruikt Past bij rest Officepakket Als ‘werkomgeving’ te gebruiken, zowel door leerling als docent Als ‘leeromgeving’ in te zetten NADELEN (?) Je moet er echt mee leren werken Het is een ‘open’ werkomgeving met veel mogelijkheden Niet alles is mogelijk

Waarom XL inzetten? Brede inzetbaarheid bij ‘rekenvakken’ Brede inzetbaarheid ook buiten het onderwijs ‘Iedereen’ beschikt er over Eenmaal aangeleerd kan zowel de docent als de leerling er dingen in maken Zowel in de vernieuwde basisvorming als in de tweede fase is het werken met vakoverstijgende programmatuur nodig

Hoe XL inpassen? XL werkt met formules en functies (net als veel wiskunde), maar heel concreet, dus aansturing via wiskunde (wiskunde ‘adopteert’ XL): 1. Leren werken met XL 2. XL als ‘werkomgeving’ inzetten 3. XL als ‘leeromgeving’ inzetten Na leren intro bij wiskunde ook toepassen via vakken als economie, natuur/scheikunde, biologie, etc.

Leren werken met XL Het gaat vooral om: Dit gebeurt in korte practica: Leren werken met cellen en celverwijzing Leren werken met allerlei functies Leren grafieken en diagrammen maken Dit gebeurt in korte practica: Bijvoorbeeld: ‘Tafels in XL’, ‘Statistiek in XL’, ‘Diagrammen in XL’ in leerjaren 1 en 2 Deze practica kosten elk ongeveer 1 a 2 lesuren en moeten individueel worden doorlopen

XL als werkomgeving Je gebruikt dan XL als gereedschap, bijvoorbeeld om te rekenen, om even de grafiek van een bepaalde functie te bekijken, of om statistieken op te maken Je werkt met leerlingen op basis van praktische opdrachten (GWA), zoals: - ‘Rapportcijfers in XL’ - ‘Zakgeld in XL’ - ‘Benzine of diesel?’

XL als leeromgeving Je gebruikt XL om er wiskunde mee te leren, om er bepaalde begrippen mee over te brengen of vaardigheden te oefenen Je werkt op basis van zo gesloten mogelijke werkbladen (die je als docent eenvoudig zelf maakt); voorbeelden: - RechteLijn.xls en RechteLijnSchuif.xls - SomProd.xls - Transform.xls

Activiteiten vandaag Eerst de practica bekijken en bekritiseren, er is vast nog veel te verbeteren Zelf een practicum maken (met schuifbalken en beveiliging van cellen indien gewenst) Vervolgens de vraag beantwoorden of je op deze basis een schooleigen programma kunt ontwikkelen Tenslotte de vraag beantwoorden of en zo ja hoe je hiermee verder wilt gaan

Voorbeelden XL-practica Zie www.wiskundeweb.nl. Demo op PC: start via PrExcel.html Introductie: Tafels in XL, Diagrammen in XL en Statistiek in XL XL als leeromgeving: Transformaties XL als werkomgeving: De Oplosser bij lineair programmeren Zelf een practicum maken: XLtips.html