Michiel Verbeek 17 februari 2011. Wie is hoofdschuldige aan de kredietcrisis? a.De bankiers b.De toezichthouders op de banken c.De Amerikaanse overheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H20:Voorraadwaardering
Advertisements

H3 Wat doe je met je geld Onderscheid tussen verschillende soorten uitgaven, om een goede begroting te kunnen maken Verschillende vormen van sparen en.
Presentatie: Hypotheekmarkt in “crisis”?
niets is zeker, dát is zeker!
Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
Een volledig voorbeeld
§ 27.2: De staat van baten en lasten
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
Info obligaties aanschaf Probounce banen 8 en 9
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Opdracht: ‘Tel uit je winst’
Margin Call - Introductie Floris Heukelom
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Agenda 1 Even voorstellen 2 Over ING 3 Financieren 4 Vragen.
Koopwoning...  (het is niet zo moeilijk…). huiswerk  pak agenda en noteer bij ma 19 januri 5e lesuur:  leren tb 72 tm 77 maken 3.21 tm 3.23 wb 129.
Een financiële uitwerking van de zonnepanelen.
Balans Textra Gebouwen€ Eigen vermogen€ Inventaris€ Lening€ Machine€ % Hypothecaire lening€ Bedrijfsauto€
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Vraag 1 Het oude record van Wadoebi op de 100 meter was seconden. Hij verbetert zijn record met 4/100ste seconde. Wat is zijn nieuwe record?
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
Economische Crisis Hoofdstuk 1, paragraaf 3.
Economie H3b 26 maart  Bespreken SO  Vragen over stof?  Laatste kans op vakhulp.
Grootboek Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de balans.
Herhaling Examenstof M&O
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
inkoopprijs – verkoopprijs winst – verlies
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Goedemiddag H3b.
Goedemorgen H3b.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Inkomen les 8 37 t/m 46.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
A5 Management & Organisatie
Samenvatting Wat moet je leren/ oefenen? Heel hoofdstuk 2
Lesplanning Binnenkomst Intro Vragen huiswerk Uitleg docent 2.2
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
Economische kringloop
Wat nou, pensioencrisis?
Van Valckenborgh Dirk Februari Definitie “optie op aandelen” : Recht / Verplichting om een standaardhoeveelheid aandelen te kopen (call-optie –
YANNICK DOM 2 FIVE Bel20. Inhoudsopgave Bel20-index Evolutie  Eerste hoogtepunten  Jarenlange neergang  Herstel  Kredietcrisis Actualiteit  Europese.
Groepje van: Marieke, Lars, Tobias, Anouk N, Maritha & Lisa
Jaarverslag 2011 KERNCIJFERS Vanuit V.O Pensioenfonds.

19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Rekenen groep 4.
Hebben jullie je ook al afgevraagd waarom MAROKKANEN veel gemakkelijker een huis kunnen kopen dan de BELGISCHE werkende mens ?
Samenvatting hoofdstuk 1
Investeringsselectie
1 Week /11/ Dalende beurzen Blijkbaar is de macht van de centrale banken in de wereld overroepen Men kan niet blijven de mensen.
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Get 5 Get Rich Get 5 Rich. © 2001 Goovaerts & Menick Wat Zou u Doen of Kopen Als u Zoveel Geld Zou Hebben en Niet Op De Prijzen Zou Hoeven Letten?
(Naam bedrijf & logo) Lost het product/dienst een bestaand probleem op? 1.1 Zo ja, welke? 1.2 Zo, nee wie gaat dit product/dienst kopen? 2. Waaruit maak.
Algemene Ondernemersvaardigheden
1 Michiel Verbeek November 2014 Waarom gaat de economie niet een beetje beter?
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
§2.3 Hoe leen je? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Lenen
Nederland terug naar de gulden?
§ 2.4 Geld lenen kost geld Als je geld leent, moet je dat weer terugbetalen. Daarnaast betaal je meestal rente. Hoeveel en hoe lang je terugbetaalt, hangt.
H.5 Winst en toegevoegde waarde
Rekenen met rente Jnw, september 2015.
Lenen.
Vraag en Aanbod van financiële middelen & nominale en reële rente
De bank en jouw geld Hoofdstuk 3 Geheel.
Boek 4 - Hoofdstuk 3 GELD VOOR DE OVERHEID
Transcript van de presentatie:

Michiel Verbeek 17 februari 2011

Wie is hoofdschuldige aan de kredietcrisis? a.De bankiers b.De toezichthouders op de banken c.De Amerikaanse overheid

Nederland en Griekenland hebben geld nodig voor dekking van het begrotingstekort. Wie betaalt de meeste rente over een lening? a.Nederland b.Griekenland c.Even veel

Mag Maarten Stekelenburg veel meer verdienen dan onze minister-president? a.Ja, want hij levert ook heel veel meer geld op voor Ajax. b.Nee, de minister-president heeft veel meer verantwoordelijkheden. € ,- €

Stel je bent de baas van een grote zakenbank. Een van je handelaren wil een loonsverhoging van 10%. Hij verdient €1 miljoen per jaar en heeft afgelopen jaar voor1,3 miljard omzet gemaakt aan handel in aandelen. Wat doe je? a.Geen loonsverhoging, handelaar verdient al genoeg. b.De handelaar krijgt z’n loonsverhoging, omdat de kans te groot is hij anders naar een andere bank gaat.

September 2008

Kan in 2008 geen krediet krijgen bij collega banken voor lopende zaken. De aanleiding

3 oorzaken En hoe nu verder?

Oorzaak 1: speelruimte voor banken

Spaargelden van: Particulieren Pensioenfondsen Bedrijven Bank mag uitgeven aan leningen 5% aan rente: Een bank mag geld scheppen!

Spaargelden van: Particulieren Pensioenfondsen Bedrijven Bank mag uitgeven aan leningen 5% aan rente: Financiële instelling (schaduwbank) neemt aan hypotheken over van de bank voor De financiële instelling betaalt de bank jaarlijks 5% over =

De financiële instelling gaat de langjarige hypotheekschulden opsplitsen in kleine pakketjes obligaties met verschillende rentepercentages, looptijd en risico’s: Pakket 1 met weinig risico: tegen 2% rente Pakket 2 met een beetje risico: tegen 4% rente Pakket 3 met veel risico: tegen 7% rente Stel de financiële instelling weet de obligaties allemaal te verkopen dan kunnen ze bank de teruggeven. Als alle hypothecaire leningen nog steeds keurig betaald worden dan ontvangt de financiële instelling: 5% van = en betaalt aan obligatiehouders: 2% over = % over = % over = _____________________________ De winst wordt dan: – =

Wat gebeurt er bij de bank? Spaargelden van: Particulieren Pensioenfondsen Bedrijven Bank mag uitgeven aan Leningen % aan rente:

Oorzaak 2: huis kopen zonder geld

Huis gekocht in de Verenigde Staten in 2007 voor dollar. Voor een speciale rente van 8,4%. Maandelijkse last voor de familie: dollar. Na 2 jaar wordt er onderhandeld over de rente. Stel de waarde van het huis gaat omhoog. Wat gebeurt er met de rente? Stel de waarde van het huis gaat omlaag. Wat gebeurt er met de rente? In 2009 is het huis nog maar dollar waard. Wat zal de bank doen? En wat gebeurt er als de familie de rente niet meer kunnen betalen?

NINJA: no income, no job and assets Maar wel een hypothecaire lening voor het kopen van een eigen woning Als je de rente van het huis niet meer kunt betalen dan lever je de sleutels van het huis in bij de bank. Je bent je huis kwijt en je schuld!

Huis als pinautomaat.

Oorzaak 3: hebzucht

JaarOmvangGroei ,6 miljard euro ,5 miljard euro-4% miljard euro+2,2% ,2 miljard euro+1,75% JaarOmvangGroei ,6 miljard euro ,5 miljard euro+2% ,7 miljard euro+2% ,1 miljard euro+2% Situatie zonder kredietcrisis: Kosten van de crisis: minstens 36,9 miljard euro (632,1 – 595,2)

Oud recept: groeien uit de crisis Beetje lastig met een begrotingstekort boven de 3% en een staatsschuld van meer dan 60% van het BBP. LandBegrotingstekortStaatsschuld Griekenland- 15,4%126,8% Ierland- 14,4%65,5% Portugal- 9,3%76,1% Spanje- 11,1%53,2% Frankrijk- 7,5%78,1% Duitsland- 3,0%73,4% Luxemburg- 0,7%14,5% Nederland- 5,4%60,8% Cijfers uit 2009

JaarOmvangGroei of krimp miljard dollar miljard dollarGroei van 12,5% miljard dollarGroei van 9,9% miljard dollarKrimp van 5,2% miljard dollarGroei van 6,6% miljard dollarGroei van 5,6% Als de kredietcrisis er in 2008 niet was geweest en de groei met 6% was doorgegaan, dan zou de wereldeconomie op miljard dollar uitkomen. Verschil: miljard dollar.

Hoe nu verder? Overheden moeten bezuinigen

 John Cleese en Mr. Creosote uit de film ‘The meaning of life’ verbeelden de kredietcrisis:  WWg8&NR=1 WWg8&NR=1