Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Materialen. Materialen Week van de Lentekriebels! start film.
Seksualiteit en intimiteit: Wat is normaal?
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Relaties en seksualiteit
Godsdienst 1.
Relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen
MOBIELE PORNO? NEE, IK DOE NIET MEE
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Seksuele opvoeding van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
“Zonder taal geen verhaal” .
Seksualiteit: gave van God
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
"verliefd, verloven en sexualiteit".
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Loverboys.
Wat maakt het leven zinvol?
Workshop Relationele en seksuele vorming
Richtlijnen voor een vervullende liefdes relatie
Seksualiteit Vanzelfsprekend?.
Basisstof 6: Ontwikkeling bij de mens
Welkom op onze thema-avond
Marco, in dit verbond dat we samen aangaan, geef ik jou de belofte dat ik trouw zal zijn. Kijkend naar de afgelopen tijd kan ik mij absoluut niet voorstellen.
Lespakket Relaties & Seksualiteit
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
Welkom.
Aanpak problematisch gedrag
Relaties en seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking
Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant
Seks en zo Aandacht voor de gezonde seksuele ontwikkeling
Presentatie: Over de grens
I NTRODUCTIE OUDERAVOND GROEP 3 Welkom. V OORSTELLEN WIE ZIJN WE EN WAT VINDEN WIJ BELANGRIJK IN HET ONDERWIJS. Marlijn de Groot
Stellingen voor gebruik bij visieontwikkeling op seksuele vorming in het (v)so.
Seksuele ontwikkeling van kinderen
Welkom ik maak me sterk.
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
Auteurs: S. Maris (Rutgers/WPF) , I. van der Vlugt (Rutgers/WPF),
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
1 § 1: Met elkaar omgaan p140 § 2: Verliefd, verloofd, getrouwdp142 § 3: Als de relatie stuklooptp144 § 4: Samen of alleen?p156 § -: Soms loopt het andersp148.
Janny van de Velden, Consulent veiligheid en gezondheid.
Wenboekje Speelzaal Haasje Repje. Als je bij ons komt spelen mag je je jas aan de kapstok ophangen. Daar kan je zelf bij. Jas aan de kapstok.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Janny van de Velden, Consulent veiligheid en gezondheid.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Seksuele diversiteit.
Melanie Meijer Bijscholing LVAK Woensdag 2 november 2016
Ontwikkelingspsychologie
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Relaties en seksualiteit
Ouderavond Relaties en Seksualiteit
Presentatie: Over de grens
Vriendschap & Relaties
Presentatie: Gender en seksualisering
8.3 Relaties + Geslachtsdelen
Gemaakt door Lars Courtens
Assertiviteit 3 en lichaamsbeleving
Behoefte herkenning bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen.
Periode tussen kindertijd en volwassenheid.
Van kind naar jongvolwassene.
Module 1 What’s Love Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid.
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn Liefde Vlinders in je buik Maar ze kunnen er niet uit Het kan heel somber zijn Maar ook heel fijn Liefde is een goed gevoel, Daarom is het ook zo cool Rachid (11 jaar)

Agenda van de avond Welkom De Achtbaan en de Week van de Lentekriebels. Kennisquiz De lessen in groep 1 tot en met groep 8. Het lesmateriaal bekijken en vragen stellen.

Welkom!

en Het volgen van de ontwikkeling van kinderen. Het effect van de lessen De lessen zijn per leeftijdsfase.

Kenmerkende behoeften Kenmerkend gedrag Kleuters 4-6 jaar Leeftijd Kenmerkende behoeften Kenmerkend gedrag Kleuters 4-6 jaar Behoefte aan aanraken en bekijken van het eigen lichaam (w.o. geslachtsdelen) en dat van leeftijdsgenootjes. Behoefte aan spannende spelletjes en spelen in verborgen hoekjes. Informatie over voortplanting. Voldoen aan deze behoefte in spel: doktertje spelen, vader en moedertje spelen. Vaak buiten het zicht van volwassenen omdat ze het signaal hebben gekregen dat dit soort spelletjes niet passen in de sociale code van de school. Kinderen 6-8 jaar (seksueel latente periode) Verliefdheid gaat een rol spelen, zonder dat daar seksuele gevoelens aan gekoppeld worden. Spelletjes met kinderen van het eigen geslacht hebben een ander karakter dan met kinderen van het andere geslacht. Minder openlijke belangstelling voor elkaars lichaam. Op deze leeftijd zijn ze zich duidelijk bewust van de sociale norm. Tekeningen van geslachtorganen. Schuine moppen vertellen. Rijmpjes met seksuele woorden fluisteren. Kinderen 8-10 jaar Verliefdheid gekoppeld aan lichamelijk contact. Verkenning seksuele voorkeur.   Bekijken en betasten van elkaars geslachtsdelen. Tegen elkaar aan zitten, hand in hand lopen. Groepsnorm gericht op heteroseksualiteit: ‘grapjes’ over homo’s. Typisch seksespecifiek gedrag van jongens en van meisjes. Masturbatie bij vooral jongens neemt toe, dit kan ook groepsgewijs gebeuren. Kinderen 10-12 jaar (prepuberteit) Verliefdheid. Verder ontwikkelen seksuele voorkeur. Belangstelling voor volwassen seksualiteit. Privacy. Zoenen, tongzoenen, strelen. Erotische beelden bekijken (boeken, tijdschriften, internet, tv, film) Preutsheid.

Kennisquiz De seksuele ontwikkeling van kinderen. De stellingen, zijn ze waar of niet waar? Hierbij krijgen we meer informatie over de ontwikkeling van kinderen.

De thema’s zijn voor alle groepen hetzelfde. De lessen De thema’s zijn voor alle groepen hetzelfde. Thema 1: Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld. Groep 1/2: Groep 5/6: Wie ben ik? Wie ben ik? Wat voel ik? Ik ben een jongen en jij bent een meisje. In je blootje. Ik ben een jongen en jij bent een meisje. Groep 3/4: Groep 7/8: Ik ben een jongen en jij bent een meisje. Ik verander in de puberteit, meisje. Wat voel ik? Ik verander in de puberteit, jongen. In je blootje? Bloos je van bloot? Besnijdenis Je eigen lichaam en zelfbevrediging.

Thema 2: Voortplanting en gezinsvorming Groep 1/2: Groep 5/6: Hoe ben ik geboren? Hoe ontstaat een baby en hoe wordt die geboren? Hoe ben ik geboren? Groep 3/4: Groep 7/8: Hoe ben ik geboren? Voortplanting en veilige seks.

Thema 3: Sociale en emotionele ontwikkeling. Groep 1/2: Groep 5/6: Wij zijn vriendjes. Jongens en meisjes over elkaar. Bij ons thuis. Gezocht: een vriend. Ik vind jou lief. Vriendschap. Verliefd. Mijn relaties. Wat is seks? Groep 3/4: Groep 7/8: Wie vind ik speciaal? Mannen en vrouwen in de media. Bij ons thuis. Internetvrienden. Ik vind jou lief. Verliefd en verkering. Ik ben verliefd. Wat is seks? Verschillende types relaties, trouwen en kinderen.

Thema 4: Seksuele weerbaarheid. Groep 1/2: Groep 5/6: Wat voelt fijn en wat niet Wat voelt fijn en wat niet Hoe zeg ik nee Hoe zeg ik ja en hoe zeg ik nee Groep 3/4: Groep 7/8: Wat voelt fijn en wat niet Wat is seksueel misbruik en waar vind je Hoe zeg ik nee hulp? Wat vind jij en wat zou je doen?

Materiaal en vragen Per bouw liggen de mappen klaar die wij als leerkracht gebruiken. Tijd en ruimte voor vragen.

Einde Kijk ook eens op www.weekvandelentekriebels.nl Op onze website staat deze PowerPoint en folders van de Rutgers stichting.