de twee & de tien stammen (II)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Advertisements

Macht, recht en protest Over macht en misbruik. • Na de dood van David volgt zijn zoon Salomo hem op. • Hebreeuws: שלמה - Sjelomo/Shlomo • Regeringsperiode.
Geluk heb je zelf in de hand!
De opkomst van het christendom
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
Romeinen Denken en Dienen. En verder zegt Jesaja 11: De wortel van Isaï zal er zijn en Hij die opstaat om heerschappij te voeren over de heidenen,
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Verpakt.
Romeinen Denken en Dienen.
Godsdienst.
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
Herinner je Herinnert u …(Lucas 24: 6) Toen herinnerden ze zich zijn woorden (8)
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
10 dec Rotterdam 7 & 62 (JAAR)WEKEN. terugblik algemeen:  van Adam tot Abram jaar (2000 AH) alle verwekkingsleeftijden bij elkaar opgeteld.
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Brief aan de Galaten -11- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
26 juni 2016 Zoetermeer. de voorzegging in Jesaja 28 1 de voorzegging in Jesaja 8 2 Paulus' commentaar in Romeinen 9/10 3.
1 Mozes Zondag 7 augustus Binnen 5 minuten gaat het over…
Brief aan de Galaten -9- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
20 februari 1965.
Van de splitsing van het rijk tot de profetie van Maleachi.
Het gebroken hart van God
Gehoorzaam zijn als een dienaar
de doortocht door de Jordaan
Wat doen we? Joh 11:
de brief aan de Romeinen
Les 6 Jezus geeft onverdiende liefde
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
Blok III God de Zoon In de komende zes lessen leer je God de Zoon beter kennen door te kijken naar wat Hij gedaan heeft en nu nog doet.
Paulus & de verbonden 15 oktober 2017 Urk.
De Feesten van de Heer.
IN PAULUS' VOETSPOREN 40 Paulus in 'Handelingen' 23 november 2017
DE UITVERKORENEN Les 11 voor 16 december 2017.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
Welkom in deze kerkdienst
Het Woord van onze God Ezechiël 37.
Paulus & de verbonden (2)
De geboorte van Jezus 17 december 2017 Hendrik Ido Ambacht.
DELEN.
Het Evangelie naar JOHANNES studie januari 2018 Bodegraven.
de tussenmuur weg ge broken
Het Evangelie naar JOHANNES studie maart 2018 Bodegraven.
Paulus & de verbonden (4)
de brief aan de Romeinen
Steen de des aanstoots 26 juni 2016 Zoetermeer.
Het Evangelie naar JOHANNES studie mei 2018 Bodegraven.
de brief aan de Romeinen
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
gekend van vóór de moederschoot
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
Genesis 44:18-47:27 Ezechiël 37:15-28 Lukas 24:30-48
Zondag 06 januari 2019.
Jeremia al voor zijn geboorte bestemd tot Gods profeet
Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde.
Zandloper van Gods geschiedenis
Gods beloften zijn niet los verkrijgbaar
de brief aan de Galaten (1)
de brief aan de Galaten (3)
Het heil van de HEERE, Jesjoea(t) Adonai Van dood naar leven
Transcript van de presentatie:

de twee & de tien stammen (II) 13 oktober 2019 Zoetermeer

Juda = 2 stammen Rehabeam samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo Israël = 10 stammen Jerobeam Juda = 2 stammen Rehabeam

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië)

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië)

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië) zeventig jaar later o.l.v. het Perzische rijk (Kores) wordt heel het volk opgeroepen de tempel te Jeruzalem te herbouwen

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië) zeventig jaar later o.l.v. het Perzische rijk (Kores) wordt heel het volk opgeroepen de tempel te Jeruzalem te herbouwen sinds deze tijd dateert de term 'Jood'; het verwijst naar de oriëntatie op Jeruzalem in Judea

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië) zeventig jaar later o.l.v. het Perzische rijk (Kores) wordt heel het volk opgeroepen de tempel te Jeruzalem te herbouwen sinds deze tijd dateert de term 'Jood'; het verwijst naar de oriëntatie op Jeruzalem in Judea slechts een relatief klein deel keert terug, maar het teruggekeerde volk heet Israël (nooit Juda!) en het representeert alle twaalf stammen

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië) zeventig jaar later o.l.v. het Perzische rijk (Kores) wordt heel het volk opgeroepen de tempel te Jeruzalem te herbouwen sinds deze tijd dateert de term 'Jood'; het verwijst naar de oriëntatie op Jeruzalem in Judea slechts een relatief klein deel keert terug, maar het teruggekeerde volk heet Israël (nooit Juda!) en het representeert alle twaalf stammen Jeremia had geprofeteerd (3:18) dat Juda en Israël samen vanuit het Noorderland zouden terugkeren

samenvatting vorige keer de scheuring van de twaalf stammen na Salomo hoe het tienstammen rijk (=Israël) naar het Noorderland in ballingschap ging (o.l.v. Assyrië) hoe anderhalve eeuw later ook het twee stammenrijk (Juda) in ballingschap werd gevoerd (o.l.v. Babylonië) zeventig jaar later o.l.v. het Perzische rijk (Kores) wordt heel het volk opgeroepen de tempel te Jeruzalem te herbouwen sinds deze tijd dateert de term 'Jood'; het verwijst naar de oriëntatie op Jeruzalem in Judea slechts een relatief klein deel keert terug, maar het teruggekeerde volk heet Israël (nooit Juda!) en het representeert alle twaalf stammen Jeremia had geprofeteerd (3:18) dat Juda en Israël samen vanuit het Noorderland zouden terugkeren de Bijbel kent geen 'verloren tien stammen'

enkele aanvullingen sinds de Babylonische ballingschap is Israël nooit meer een (Davidisch) koninkrijk geweest 1

enkele aanvullingen sinds de Babylonische ballingschap is Israël nooit meer een (Davidisch) koninkrijk geweest de profeet Ezechiël profeteert dat in de dagen van de Messias ("één herder") over twaalf de twaalf stammen koning zou zijn... 1

21 ... zo zegt mijn Heer JAHWEH, Ezechiël 37 21 ... zo zegt mijn Heer JAHWEH, aanschouw, Ik neem de zonen van Israël uit het midden van de natiën waarheen zij gingen en vandaar zal Ik hen bijeenroepen en hen van rondom brengen naar hun grond.

22 En Ik maak hen tot één natie in het land op de bergen van Israël Ezechiël 37 22 En Ik maak hen tot één natie in het land op de bergen van Israël en één koning zal over hen allen tot koning zijn. Zij zullen niet meer twee natiën zijn en niet meer verdeeld in twee koninkrijken. ná de verzameling uit de volken en o.l.v. de ene Koning wordt Israël weer één koninkrijk >>

schematische uitbeelding: Salomo Kores Messias één koning één koninkrijk 10 12 12 2

enkele aanvullingen nergens in het Nieuwe Testament worden de tien stammen apart van de twee stammen gezien 2

enkele aanvullingen nergens in het Nieuwe Testament worden de tien stammen apart van de twee stammen gezien Paulus beschouwt de twaalf stammen als een godsdienstige eenheid... 2

zijn zich bewust van "de belofte" hebben weet van "de vaderen" Handelingen 26 6 En nu, om de hoop op de belofte die door God tot de vaderen kwam, sta ik om geoordeeld te worden, 7 welke ONZE TWAALF STAMMEN, met intensiteit, nacht en dag [God] dienende, hopen te bereiken. Omtrent deze hoop, wordt ik onder Joden aangeklaagd o koning. onze twaalf stammen... zijn zich bewust van "de belofte" hebben weet van "de vaderen" dienen vanwege "de hoop" God intensief vormen dus een godsdienstige eenheid => geen 'verloren tien stammen'

tien stammen: onwetend over eigen identiteit

tien stammen: onwetend over eigen identiteit

Efeze 2 vervreemd van het burgerschap van Israël

jullie eens, de natiën in vlees, die 'voorhuid' genoemd wordt Efeze 2 11 Daarom herinner je, jullie eens, de natiën in vlees, die 'voorhuid' genoemd wordt door de zogenaamde 'besnijdenis' (in vlees met mensenhanden),

verwijst naar de natiën in het algemeen: uitgesloten (NBG51); Efeze 2 12 dat jullie in die periode zonder Christus waren, vervreemd van het burgerschap van Israël en gasten van de verbonden van de belofte, geen hoop hebbende en zonder God in de wereld. dubbelzinnig: verwijst naar de natiën in het algemeen: uitgesloten (NBG51); verwijst naar geassimileerde Israëlieten; als de boodschap van het Evangelie naar de natiën gaat, komt het daarmee ook bij de ex-Israëlieten terecht.

Genesis 48 volheid van natiën

zó komt de eerstgeboortezegen terecht bij... de natiën! Genesis 48 19 En zijn vader weigerde en zei: ik weet het mijn zoon, ik weet het. Ook hij (=Manasse) zal tot een volk worden en hij zal groot worden. En niettemin zal zijn kleine broer (=Efraïm) groter zijn dan hij, en zijn zaad zal een volheid van natiën worden. Efraïm zou een groot volk worden maar "zijn zaad" zou ook (vol) onder de natiën (= gojiem) gerekend worden. zó komt de eerstgeboortezegen terecht bij... de natiën!

Romeinen 11 25 Want ik wil niet dat jullie onwetend zijn broeders van dit geheim (opdat jullie niet eigenzinnig zouden zijn): dat een gedeeltelijke verharding over Israël is gekomen, totdat de volheid van de natiën zou binnengaan, 26 en zó zal geheel Israël gered worden, zoals geschreven staat... = herinnert aan de eerstgeboortezegen die via Efraïms zaad bij de natiën terecht kwam