Hoofdstuk 3 Wat weten we al over conserveren? We gaan dit testen met een goed fout quiz. Je krijgt een stelling te zien. Jij geeft aan of dit goed of fout is. Groen ( 1 vinger) is voor goed. Rood ( 2 vingers) is voor fout. Geef op je blaadje aan welke vraag je goed had en welke fout.
1Pasteuriseren is verhitten van 70 tot 100 oC. Goed
2 Steriliseren is verhitten boven de 100 oC 2 Steriliseren is verhitten boven de 100 oC. Bij steriliseren worden alle m.o. gedood. Goed
3 Als je endosporen wilt doden moet je pasteuriseren Fout Steriliseren is verhitten boven de 100 oC. Bij steriliseren worden alle m.o. gedood. Ook de endosporen
4 Er zijn 2 manieren van verzuren: - door toevoeging van zuur - door toevoeging van melkzuurbacteriën. Goed
5 Melkzuurbacteriën maken voedsel zuur door azijn uit te scheiden Fout Melkzuurbacteriën maken een product zuur door de suiker in het product om te zetten in melkzuur
6 Een PH van 7 is zuur Fout Dit is neutraal. Alles daaronder is zuur. Daarboven is basisch
7 De levensvoorwaarde vocht kan je onttrekken door suiker, zout of azijn toe te voegen. Fout Azijn onttrekt geen vocht maar maakt het product zuur. ( ph aanpassen)
8 Als ik een product bevries gaan de mo’s dood. Fout Bij een temperatuur van –10 oC ligt de werking van m.o.’s stil.
Kijk welke vragen je goed hebt gemaakt en welke fout Vraag 1: Verhitten Vraag 2: Verhitten Vraag 3:Verhitten Vraag 4: Verzuren Vraag 5: Verzuren Vraag 6:Verzuren Vraag 7: vocht onttrekken Vraag 8: koelen Je weet nu aan welke punten je nog moet werken.