Open Data gemeente Nijmegen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Atlas Leefomgeving Schakeldag 7 juni 2011 Julie Ng-A-Tham & Arne Willigenburg.
Advertisements

Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Deelnemers werkgroep Gemeenten die de “of” vraag zijn gepasseerd
Welstand.info Systeem – Léon van BerloBegincolloquium – 16 December 2003 Welkom Introductie Afstudeerplan Plan van aanpak Relatie andere projecten WELKOM.
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
Symposium De beperkingen van de WKPB Albert Tieken, hoofd Geo-informatie Gemeente Vlaardingen 7 oktober 2009.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Participatie en een Klantenraad
DIV Beleid, trends, ontwikkelingen en collega’s
Presentatie Geert Keser 5 november 2010

1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Data Maarten Terpstra en Peter le Clerq. 1.Wij denken dat bedrijven in toenemende mate data gebruiken voor toepassingen in marketing, sales, service,
19 juni 2008 E-depot: de Rotterdamse praktijk Josje Everse Projectleider E-depot.
Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
De tijd is rijp voor Open Cultuur Data Door: Tom Kunzler Studiemiddag Archieven en Open Data (29 oktober 2015)
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
BGT- & Geo- Cartoons Jaarbeurs Overheid 360° 22 & 23 april 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
ICT plan 4 september i-NUP I-NUP bouwt voort op het NUP, het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid. Aan dit programma lag.
Pgb processen CZ zorgkantoren Midas van den Berk.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Basisregistratie Grootschalige Topografie. Programma Stelsel van Basisregistraties Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) De BGT keten Bronbestanden.
Voortgangsrapportage Vitaal Leudal September – Oktober 2014 Tbv commissie Bestuur en Middelen oktober 2014.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
RondeTafelgesprek Kerngroep de Bevelanden met de raad van Borsele 21 november 2013.
Onderzoek Lokale Fondsen Nederland 18 september 2014 Riviervismarkt 4, Den Haag.
Forum Standaardisatie Het belang van open standaarden Presentatie voor FOBID RDA bijeenkomst 29 september 2016 Marijke Abrahamse.
PoC Geodata en het eDepot. Wat gebeurt hier? Drie lokale overheden, één RHC en Geonovum slaan de handen ineen Veel energie rondom een vraag die de hele.
Ministerie van BZK – 3 november 2016
De X-road Pleidooi om niet incrementeel te blijven verbeteren aan de geautomatiseerde overheid over te stappen naar een digitaal opgezette overheid.
Actief openbaar maken van GS-besluiten en onderliggende stukken
Piet Van Schuylenbergh
BGT: Een integrale beheerkaart voor BOR en
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
de OD-HighValueList en de Drechtsteden
Metadata Provincie Noord-Brabant
Subsidiëren vrijwilligersorganisaties
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Rotterdam: Van werkstad naar netwerkstad
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
DE ENERGIE OM TE VERANDEREN
Spelregels Digitale stad
Informatieknooppunt? De regio aan zet!
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
AmsterdaMaps Delen is beter dan vermenigvuldigen
Metingen in de afvalwaterketen:
Actiehouderbijeenkomst Actieplan Open Overheid
Servitisation of data analytics models: strategic options and challenges Inspiratiesessie SLF Summit 2018.
Taskforce op bezoek bij VIAG congress
KBO en omgaan met privacy
Informatiegestuurd voor de gemeente Den Haag
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Pilot Luchtkwaliteit en Geluid in Schiedam
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
Gebruikersgroep Data.overheid.nl
DCAT en uiteraard DCAT-AP-NL ....
Gebruikersbijeenkomst Data.overheid.nl
Transcript van de presentatie:

Open Data gemeente Nijmegen

Agethe Derkse en Willem ter Berg Gebruikersdag KOOP Agethe Derkse en Willem ter Berg 12 april 2019 Den Haag

Nijmegen en open data November 2016: Raadsvoorstel Uitgangspunt Nijmegen: “open tenzij”, politiek van Nijmegen wil hierop voorloper zijn Openbaarheid, toegankelijkheid, transparantie Data beschikbaar via open API’s Alles wat op de website vindbaar is ook als open data beschikbaar stellen Maar ook: Wettelijke verplichtingen

Nijmegen en open data November 2016: Maand van de Slimme Stad: feestelijke opening van het nieuwe Nijmeegse open data portaal met 20 (GEO) datasets

Nijmegen en open data 2017: open data portaal bleef gevuld met 20 datasets Geen prioriteit en capaciteit om actief in te zetten op verdere uitbreiding Geen vraag vanuit burgers en bedrijven

Nijmegen en open data 2018: Coalitieakkoord: High valuelijst Big data, digitalisering en privacy “De rol van digitalisering wordt steeds groter en iedereen moet om kunnen gaan met de transparantie die dit oplevert. Er ligt voor ons een rol om inwoners daarin te ondersteunen en wellicht een soort digitale leefbaarheid te borgen. Het is de vraag welke rol wij exact hebben en daarom hebben we een programma Open en Weerbaar. In het kader van dat programma hebben diverse gesprekken plaatsgevonden over privacy en data. Dit programma geven we een vervolg. Wij omarmen de oproep van de Open State Foundation, die gemeenten aanspoort om de openbaarheid van bestuur en open data te verankeren in lokaal beleid en ons oproept aan te sluiten bij lopende trajecten op dit gebied (zoals de gemeentelijke high value datalijst). We onderzoeken de impact en kosten hiervan.” High valuelijst Manier vinden om efficiënt veel data te kunnen publiceren (stagiaire ingeschakeld afstudeeropdracht) Samenwerking met leverancier van ons open dataportaal

Nijmegen en open data 2019: Open en weerbaar Nijmegen (college) “Onze samenleving wordt steeds meer digitaal, waarmee de afhankelijkheid hiervan toeneemt. We zijn ons bewust dat er voor ons een rol ligt om te zorgen voor de digitale leefbaarheid en de digitale weerbaarheid van de inwoners van onze stad. Open, omdat we aan de samenleving willen laten zien hoe wij omgaan met gegevens, waarvoor we ze gebruiken en hoe we ervoor zorgen dat we niet meer gegevens gebruiken dan echt nodig is. Weerbaar, omdat we zien dat er een nieuwe groep mensen ontstaat die zich onvoldoende bewust is van de mogelijke gevolgen van hun gedrag op internet, zoals identiteits- en internetfraude, schending van de privacy en andere vormen van misbruik van persoonlijke gegevens. We willen onze burgers helpen om weerbaar te worden in hun gedrag binnen de digitale wereld.” Lancering vernieuwd open data portaal met meer dan 100 datasets

Nijmegen en open data

Nijmegen en open data 2019 Nijmegen Sync Toegang diverse bronhouders: RAN, Onderzoek en Statistiek Componentenbibliotheek DCAT-standaard Huidig aantal datasets: 113 datasets (vanaf januari 2019)

Nijmegen en open data vervolg: High value dataset-lijst Structurele capaciteit Aansluiting zoeken bij potentiële bronhouders GIBIT

Waar zijn de datasets? Dataportaal in nieuw design Nieuwe Nederlandse DCAT standaard geimplementeerd Nu nog zorgen dat er datasets op komen!

Inventarisatie van de data Nijmegen publiceert al veel data Data verspreid over vele systemen en applicaties Niemand weet waar alles staat Hoe krijgen we deze inhoud op het dataportaal?

Softwarematige vulling? Zouden we het dataportaal geautomatiseerd kunnen vullen? Liever niet al die datasets handmatig toevoegen! Oplossing die breder inzetbaar is

Vraagstukken Bestaande systemen hebben vaak beperkte mogelijkheden tot het opgeven van metadata, hoe ga je hiermee om? Zorg dat nieuwe systemen API’s ter beschikking hebben! Hoe herken je open data? Is dit herkenbaar op basis van bestaande metadata? Wie is verantwoordelijk voor de dataset?

NijmegenSync Applicatie die dagelijks de diverse bronsystemen van de gemeente uitleest en publiceert op het Nijmeegse dataportaal Volledig open-source Github.com/NijmegenSync Genereert metadata die voldoet aan de nieuwe DCAT standaard van data.overheid.nl Metadata afkomstig uit: Metadata van de bron Context

Kwaliteit waarborgen Risico van automatisering is dat er data meekomt die niet openbaar zou mogen! Controle bij de bron: “Is dit open data?” Controle op het dataportaal: “Willen we dit publiceren?”

Kwaliteit waarborgen (vervolg) Door actief te kijken naar bestaande systemen: Bewustzijn over wat we publiceren Voorkomen dat “niet open data” publiekelijk beschikbaar is

Actieve koppeling data.overheid.nl Dagelijkse synchronisatie met het Nederlandse dataportaal!

De toekomst Wat staat er op de planning? Basisregistratie datasets BAG, BGT, BRO Luchtfoto datasets Datavisualisatie Bronhouders betrekken bij open data

opendata.nijmegen.nl