Schulden in Nederland.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Advertisements

PowerPoint presentatie hypotheken
Belastingdienst Toeslagen Sociaal Raadslieden
Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
Invloed op je eigen “knip”
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
17.3 t/m 17.5 Sociale zekerheid, herverdeling, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
Rondetafel schuldpreventie: schulden in cijfers
LOSR-rapport: Toeslag of tegenslag?
Armoede: meer dan te weinig inkomen? Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht.
Blik op Capelle vanuit landelijk perspectief Over Kantelen en Eigen Kracht Martijn Schut, adviseur Stimulansz 19 november, Capelle aan den IJssel.
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
Agenda  Les 44 tm 46  wkn 04 en 05  hs 13 vreemd vermogen op korte termijn  bestuderen par 13.1 tm 13.5 maken wb vragen 13.1 tm
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Boekje: Kopen en Werken Hoofdstuk 1:
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Vergroot-je-budget quiz. Energie “Afsluiting van gas en elektriciteit gebeurt:” A Niet B Enkel in de zomer C Na het niet betalen van je leverancier, sociale.
WERK Pagina 116 t/m 130.
§ 2.4 Geld lenen kost geld Als je geld leent, moet je dat weer terugbetalen. Daarnaast betaal je meestal rente. Hoeveel en hoe lang je terugbetaalt, hangt.
Wat is inkomstenbelasting
© GfK 2015 | Supermarktkengetallen | april 2015
De invloed van een erfenis op een tegemoetkoming
Wat voor inkomen heb je & waar blijft je geld?
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Betaalbaar wonen de inzet van Leidse Prestatieafspraken.
Mechanismen van tweedeling Over verarming en verrijking in Nederland.
,, Stand van zaken van (ook) uw sociale dienst Raadsbijeenkomst Gemeente Dordrecht 17 november 2009.
Koepelorganisatie Zorg Burgerparticipatie in de gemeente Sluis Eigen bijdrage problematiek WMO Koepelorganisatie Zorg Gemeente Sluis1.
Vervoerskosten op de begroting van huishoudens Sanne Lamers Onderzoeker Nibud.
1 Minimabeleid Minimaregelingen en bijzondere bijstand 11 februari 2014 Ellie Huisman en Marlous van Driel.
Presentatie minimabeleid WMO/WWB raad Bellingwedde.
Maatregelen WWB m.i.v. 1 juli 2014 en Kindregelingen Congres Sociaal Raadslieden 15 januari 2014 Stimulansz-CliP Wilma Kuiper en Jetske de Jong.
Participatiewet: Wat betekent het voor de inkomenspositie van mensen? Evelien Meester.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
Beslagvrije voet onder druk! André Moerman Manager sociaal raadslieden Rijnstad Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Wijzigingen per 1 januari 2015
Waar moet je allemaal aan denken,
Welkom havo 4..
Collectieve sector Sociale zekerheid
Leen van Zon Instructeur Belastingservice FNV
Armoede in Nederland Kerklijke Noodfondsen
Pensioen voor jong en oud
Welkom havo 4..
Welkom havo 4..
Beste Havo 4..
Welkom havo 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Renovatietraject “De leest next level”
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
De Openingsbalans Bij een startend bedrijf bestaat de openingsbalans uit een investeringsbegroting en een financieringsbegroting.
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Uitleg over uw pensioenregeling
Stelsel sociale zekerheid
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018
Huren of kopen Voordelen van huren:
Passend toewijzen (najaarsoverleg HV Woonbelang/ BOC’s)
EIGEN WONING © Dia van Berry Hagendijk.
MEEDOEN IN OSSENDRECHT EN CALFVEN
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Sociaal raadslieden Wie zijn wij - onderdeel van Stimenz
Minimaal €221,- per maand minder
Transcript van de presentatie:

Schulden in Nederland

Publieke en private schulden Publieke schulden: de schuld die overheden in de loop der jaren hebben opgebouwd om leningen af te sluiten. In Nederland gedurende het eerste kwartaal van 2017 59,6%. Private schulden: het totaal van schulden van particulieren en bedrijven (kredieten, leningen en hypotheken). De overheidsschuld in Nederland is laag, private schulden daarentegen zijn extreem hoog.

Vergelijking schulden Nederland en Italië

Totale schuld

Gemiddelde schuld per inwoner nedita3

Schulden en armoede Armoede en schulden vallen niet per definitie samen. 90% van de private schulden in Nederland bestaat uit hypotheekschulden. Dat is weliswaar macro-economisch gezien problematisch, maar hoeft niet te leiden tot armoede. Wat is armoede? Definitie SCP: Er is sprake van armoede wanneer iemand gedurende een langere tijd niet de middelen heeft om te kunnen beschikken over de goederen en voorzieningen die in zijn/haar samenleving als minimaal noodzakelijk gelden. Het referentiekader is de eigen samenleving, niet Bangladesh of het Nederland van 1850. Armoede is een absoluut tekort, het kan objectief worden bepaald op basis van de middelen waarover iemand beschikt. 'Objectief' betekent ook dat het niet afhangt van de wijze waarop mensen hun eigen situatie ervaren.

Wanneer behoor je tot de risicogroep (volgens het SCP) meer dan drie soorten achterstallige rekeningen de totale betalingsachterstand bedraag meer dan € 500 ten minste een van de betalingsachterstanden betreft de huur of hypotheek, de energierekening of de ziektekostenverzekering ten minste vijfmaal per jaar is er sprake van roodstand voor een gemiddeld bedrag van € 500 er is een creditcardschuld van meer dan € 500 dit betekent dus nog niet dat de schulden problematisch zijn, maar dat er een flinke kans is dat het vanaf hier bergafwaarts gaat

Tussen de 1 en 1,5 miljoen mensen – zo'n 15% van alle huishoudens - heeft problematische of risicovolle schulden (2015) Bovenstaande is een educated guess van het CBS, precieze cijfers zijn niet bekend Daarnaast zitten 200.000 mensen in een schuldhulpverleningstraject (2,5% van alle huishoudens)

Kenmerken huishoudens met problematische schulden De kans dat een huishouden problematische schulden heeft is groter naarmate het inkomen lager is. Het hebben van een partner vergroot de kans op schulden Het hebben van kinderen verkleint de kans juist Mensen in een huurwoning hebben meer kans op problematische schulden dan mensen in een koopwoning Opleidingsniveau, geslacht en leeftijd hebben zelfstandig geen significante invloed Het samenvallen van bovengenoemde factoren kan wél tot een hoger risico leiden

Regionale verschillen

Hoog risico Alleenstaanden die wonen in een huurhuis en een netto huishoudinkomen hebben van minder dan 1000 euro Samenwonenden zonder kinderen die wonen in een huurhuis en een netto huishoudinkomen hebben van minder dan 2000 euro

Samenvattend Het aantal mensen met schulden was in 2015 toegenomen in vergelijking met de metingen in 2012 en 2009 De aard van de schulden is veranderd: er worden nu vaker rekeningen niet betaald, rood staan komt minder vaak voor Huishoudens met een huurwoning, zonder kinderen en een laag inkomen hebben een grotere kans op problematische schulden Schulden ontstaan door een complex van factoren, onder andere door ‘levensgebeurtenissen’ (scheiding, ziekte, verlies baan) Er is een drempel om van schuldhulpverlening gebruik te maken, men ziet het als een laatste redmiddel voor erge gevallen waar men zichzelf niet toe rekent

Gevolgen problematische schulden: beslag Geen beslag op: bijzondere bijstand (incl. Individuele inkomenstoeslag) Huurtoeslag (alleen verhuurder) Zorgtoeslag (alleen de zorgverzekeraar) Kinderbijslag (alleen voor verhaal van uitkering voor levensonderhoud van kind)

Beslagvrije voet loon uitkeringen op grond van sociale zekerheidswetten (uitgezonderd kinderbijslag) pensioen en lijfrente levens-, invaliditeits-, ongevallen- of ziekengeldverzekering voorlopige teruggaaf belastingen Beslagvrije voet is in principe 90% van de voor jou geldende bijstandsnorm

Bankbeslag Deurwaarder legt beslag op je banksaldo. De beslagvrije voet en beslagverboden gelden niet rechtstreeks wanneer het op de bankrekening is gestort. Je zult naar de rechter moeten stappen om aan te tonen dat je acute betalingsproblemen krijgt. De rechter kan dan misbruik van bevoegdheid vaststellen en de deurwaarder dwingen op zijn schreden terug te keren.

Bankbeslag Deurwaarder legt beslag op je banksaldo. De beslagvrije voet en beslagverboden gelden niet rechtstreeks wanneer het op de bankrekening is gestort. Je zult naar de rechter moeten stappen om aan te tonen dat je acute betalingsproblemen krijgt. De rechter kan dan misbruik van bevoegdheid vaststellen en de deurwaarder dwingen op zijn schreden terug te keren.

Inboedelbeslag Beslagverboden gelden voor: bed en beddengoed van het gezin en de kleding die de gezinsleden aan hebben eten en drinken voor het gezin (1 maand) gereedschappen van ambachtslieden en werklieden, voor hun eigen bedrijf speciale voorzieningen voor gehandicapten Er geldt dus geen beslagverbod voor tafels, stoelen, computer, wasmachine, koelkast Deurwaarders gebruiken inboedelbeslag vaak als oneigelijk drukmiddel, bijv om de beslagvrije voet te omzeilen

Huur Vuistregel: voordat de rechter tot ontbinding van de huurovereenkomst over gaat moet de huurachterstand minimaal drie maanden bedragen. Uitzondering: je hebt regelmatig een huurachterstand Heb je problemen met de huurbetaling, neem dan contact op met de verhuurder en stel een regeling voor Mocht het tot een rechtszaak komen, ga dan naar die rechtszaak! Wanneer je afwezig bent, kijkt de rechter alleen of de eiser aan de formele voorwaarden heeft voldaan. Ben je aanwezig en stel je je berouwvol op, heb je kans dat de rechter een regeling voorstelt/oplegt