Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Advertisements

WORKSHOP MPG CONGRES ‘Herkennen signalen LVB’
Ouders en Kinderen Centraal
Ontwikkelingsgericht SAMEN werken
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
PREVENTIEF WERKEN met KOPP en KOAP
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Screeningsprotocol psychosociale veerkracht
Opvoeden in de puberteit
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Workshop Relationele en seksuele vorming
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Opvoedingsproblemen Opvoedingsonzekerheid Opvoedingsspanning
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Best practice Doel: voorlichting team
O PVOEDINGSONDERSTEUNING Sarah-Lynn Logghe. INHOUDSTAFEL definitie doelstellingen groeiende interesse vanuit het beleid functies van opvoedingsondersteuning.
Tessa Jonckheere.  auteurs  Wat is casemanagement?  casemanagement bij drugsgebruikers  casemanagement bij drugsgebruikende ouders en zwangere vrouwen.
Karla Van Leeuwen Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Open de wereld themadag FODOK en JC
Crisis en het domino-effect
Dossier Empowerment.
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Kindermishandeling S. Bruinsma
IPC Nederland.
Regie over eigen leven..
Administrateur-generaal
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Opvoedrelaties onder spanning B
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Pedagogische theorieën
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
Opgroeien van de adolescent in de stad Pascal van Schajik Med/schpa.
PSYCHIATRIE Hechtingsstoornissen
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Bronnen van stress bij jeugdigen Femke Vanschaemelhout.
Kind en omgeving Het individu in de context
Keuzevak Psychiatrie Les 2. Hechtingsstoornissen
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Chronische ziekte en lichamelijke handicap – M. Elich en G. Sinnema
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
De kracht van positief opvoeden
Jeugdbeschermingskader
18-/18+ of transitiepsychiatrie? Ambities ggz: pleidooi voor een levensloopbenadering Adolescentie is de psychologische ontwikkeling van de jongere naar.
Hans Meij (powerpoint by Maxim Van Colen). inleiding pedagogische basisdoelen opvoedingsvaardigheden interactievaardigheden overige vaardigheden ontwikkelingsopgaven.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Pedagogiek als beroep.
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
CKG de kleine parachute
Ouder(en)mishandeling
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning
JEUGDzorg - voor wie?.
Beleidskader Jeugd Gemeente Nieuwegein.
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Transcript van de presentatie:

Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek Dorien Kempeneers

Visie op opvoeding, opvoedingsproblemen en opvoedingsondersteuning →Gebaseerd op verschillende boeken waar veel dezelfde theorieën in terugkwamen Opvoeding in het gezin Opvoeding gebeurd niet alleen meer door de ouders, maar ook via andere personen en kanalen (onderwijs, vrienden, …) Ouders nog steeds de primaire opvoeders → hebben nog steeds de eindverantwoordelijkheid Gezin als eerste opvoeder

Opvoeden als een circulair, levenslang en complementair proces Opvoeden heeft interactioneel en relationeel karakter Opvoeden = levenslang proces Opvoeden = complementair (= opvoeder en kind zijn partners) proces en circulair (= kind en opvoeder worden door elkaar beïnvloed) proces De noden van het kind Affectie Structuur Ondersteuning Sociale noden

opvoedingstaken Accepteren van de persoon van het kind Communicatie in al zijn vormen met het kind aangaan en onderhouden De lichamelijke en geestelijke gezondheid Zorg dragen voor een gestructureerde dagindeling passend bij de leeftijd van het kind Aanbieden van voldoende materiële (hulp)middelen aansluitend bij de leeftijd van het kind Bieden van een veilige gezonde en stimulerende woonsituatie Gezinsverhoudingen en communicatie binnen het gezin scheppen, die de ontwikkeling van het kind ten goede komen

Opvoedingstaken Zorg dragen voor een goed sociaal netwerk voor het kind waarin ruimte is voor diversiteit Verwachtingen aan het kind duidelijk te maken, grenzen stellen en die ook handhaven Controle uitoefenen op het doen en laten van het kind → Wanneer deze tien opvoedingstaken onvoldoende of niet worden uitgevoerd door de opvoeder(s), is er sprake van pedagogische verwaarlozing,

Wat is een goede opvoeding? 3 soorten ouderschap Goed genoeg ouderschap: kinderen voldoende ondersteund tijdens ontwikkeling Problematisch ouderschap: problemen die ontstaat waar ouders onvoldoende mee kunnen omgaan Tekortschietend ouderschap: indien ouders hun kinderen verwaarlozen, mishandelen of onvoldoende ondersteunen

opvoedingsproblemen Transactioneel ontwikkelingsmodel = ouders en kinderen beïnvloeden elkaar onderling, Ook de context van het gezin en de bredere context, namelijk de samenleving waarin het gezin leeft, heeft invloed op de opvoeding,

Opvoedingsproblemen Balansmodel = De cumulatie of opeenhoping van de kind-, ouder- en contectfactoren en de verhouding tussen risico- en protectieve factoren die de balans van de draagkracht en draaglast in of uit evenwicht brengen.

Risicofactoren Kinderfactoren (moeilijktemperament, ziekte of handicap, overgangen in de ontwikkeling, …) Ouderfactoren (negatieve jeugdervaringen, gebrek aan kennis en vaardigheden, psychische problemen, verslaving, …) Omgevingsfactoren (het ontbreken van een goede woonomgeving, werkloosheid, behoren tot een minderheidsgroep, ontbreken van sociale steun, …)

Beschermende of protectieve factoren Kinderfactoren (intelligent, gezond, sociaal vaardig zijn, sterk karakter hebben, …) Ouderfactoren (vaardigheden om met kinderen om te gaan, veerkracht hebben, positieve jeugdervaringen, …) Omgevingsfactoren (een hecht sociaal netwerk, een vaste job, een leuke woonomgeving, …)

Bronnen Afbeelding transactioneel model (https://www.researchgate.net/profile/Anouk_Spruit/publication/311766830/figure/f ig2/AS:454370434260995@1485341761691/Figuur-3-Transactioneel- ontwikkelingsmodel.jpg) Afbeelding balansmodel