Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Thema: mensen Je eten op reis.
Het spijsverteringsstelsel
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Overzicht van de stofwisseling
Spijsvertering door enzymen
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Het maagdarmstelsel van de koe
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Quiz: de voedingsstoffen
Voeding Paard.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Het Rund.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeren en verzorgen Periode 3
H6: Anatomie & Fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Voedingsstoffen voor de koe
H6: Het Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering Bijgewerkt
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken Voeren en Verzorgen Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken

Wat gaan we doen? H1 van Dictaat nakijken Rundvee rassen oefenen Voeding: Specifieke spijsvertering rund en varken, specifieke voederbehoefte en voersystemen rundvee en varken

Hoofdstuk 2 Spijsvertering Hoe werkt de spijsvertering van de koe? Hoeveel magen heeft een koe? Welke functie hebben al deze magen? Waarin verschilt de spijsvertering van een koe t.o.v. een varken?

Plantencellen zijn voorzien van een celwand, daardoor zijn ze vaak star en hoekig van vorm.

Vertering koe https://schooltv.nl/video/hoe-verteert-de-koe-zijn-voedsel-langs-vier- magen/

Herkauwers De herkauwers hebben meerdere magen, dat hebben zij nodig omdat ze alleen plantaardig materiaal eten. De eerste maag van de herkauwers heet de pens. In de pens breken bacteriën het plantaardig materiaal af. Zonder deze bacteriën zouden herkauwers geen planten kunnen eten. Herkauwers kunnen het voedsel weer opboeren nadat dit in de pens is geweest. Dit doen ze zodat het voer nogmaals gekauwd kan worden en daardoor de celwanden beter stuk gaan. De gemalen stukjes gras gaan vervolgens door de netmaag en de boekmaag richting de lebmaag. Naast bacteriologische vertering (afbraak van planten door bacteriën) vind er ook enzymatische vertering plaats bij herkauwers in de lebmaag.

Hoe eet een koe Lange flexibele tong Kijk eens naar de grazende koe Herkauwen 7-11 uur per dag Speeksel Oprispen circa 2x per 5 minuten

Afhankelijk van de hoeveelheid ruwvoer en de voeropname, produceren de speekselklieren tussen 200 en 300 liter speeksel per dag. Het speeksel wordt gemaakt door 4 paar speekselklieren. Het speeksel zorgt ervoor dat het voer vochtig wordt gemaakt, waardoor het makkelijk door te slikken is.

Opdracht 1: Maak onderstaande tabel Maag Inhoud/ Grootte Functie Kenmerken Pens Netmaag Boekmaag Lebmaag

Maag Inhoud/ Grootte Functie Kenmerken Pens 150-200 liter In de pens leven micro-organismen die het gras fermenteren waardoor de voedingsstoffen vrijkomen. Netmaag Onderdeel van de pens Voedingstoffen die klein genoeg zijn worden geselecteerd en het herkauwproces start hier. Boekmaag Grootte van een basketbal Na het herkauwen komt de voeding in de boekmaag en wordt water en mineralen uit de voerbolus onttrokken d.m.v. de bladen in deze maag Lebmaag 15-20 liter Hier wordt het voedsel verteerd in zuur maagsap en begint het splitsen van de eiwitten en de koolhydraten door de enzymen.

De pensbacteriën Pens bacteriën

Pensscore - Linksachter de koe

Rest van de vertering Dunne darm (ruim 40 meter) Galblaas en Lever Twaalfvingerige darm Nuchtere darm Kronkeldarm Galblaas en Lever Pancreas Dikke darm

Vertering bij het varken Wat zal er verschillen met die van een koe?

Eenmagige dieren Eenmagige dieren verteren het voedsel doormiddel van enzymen, dit noemen we enzymatische vertering. Enzymen zijn stoffen welke het lichaam aanmaakt, deze enzymen werken als schaartjes en knippen zo de voedingsstoffen in kleine stukjes zodat ze kunnen worden opgenomen in het bloed.

Extra: Achterdarmverteerders De achterdarmverteerders hebben maar één maag. De achterdarmverteerders verschillen van de eenmagige doordat zij naast enzymatische vertering ook gebruik maken van bacteriologische vertering. Deze bacteriologische vertering vind plaats in de blinde darm. Ze hebben dus een relatief kleine maag en lang darmstelsel.  Over welke dieren gaat het hier???

Vertering bij het varken Enzymatische vertering Veel ruwvoer Gebit >75% tijd aan voedselzoekgedrag

Opdracht 2 Beschrijf voor jezelf hoe de vertering van het varken werkt van opname van het voer tot aan de ontlasting. Noteer hierbij de belangrijkste organen en hun functie.

Voeren van Rundvee Afhankelijk van doel Begrazing of ook echt productie Ruwvoer

Voeren van varkens Opfok en Vermeerdering Type voedingsmiddelen

Maak de opdrachten uit het dictaat van H2 en H3