Wat staat er op een etiket?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerken van Keurmerken
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Storecheck en consumentenonderzoek
Wat? Hoeveel? Conserveren additieven
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Evenredigheden.
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Dranken en tussendoortjes
Tussendoortjes en frisdrank
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
percentage promillage ppm
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Bart van Wijngaarden Edwin Alblas
Voedingsstoffen.
Verpakkingen lezen.
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Lekker en Gezond de Quiz
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Toastmasters Johan van der Meer. voedselverspilling in Nederland Toastmasters Johan van der Meer.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Voedingswaardeninformatie-systeem
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Dranken en tussendoortjes
Etiket lezen PS in foodservice Anouk Faas Ellen Olthof.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Basis en paraveterinair
Voedingscentrum IBS III
Les 8: reken met procenten in dagelijkse situaties

Schaarste en voedselverspilling
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Wat staat er op een etiket?
IBS de verpakking Week 1 | Les 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Verpakkingen lezen.
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Trends in voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Dranken en tussendoortjes
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Wat staat er op een etiket?

Ingrediënten. Wat het meest in het product zit, staat vooraan Ingrediënten. Wat het meest in het product zit, staat vooraan. Wat er het minst inzit achteraan. Info over allergenen: belangrijk voor mensen die allergisch zijn aan bepaalde voedingsstoffen of toevoegingen Voedingswaarde :schijf van 5 Energie: uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kilojoule (kJ). Koolhydraten: suikers en meervoudige koolhydraten (zetmeel). Vetten verzadigde en onverzadigde vetten. Referentie inname: maximale hoeveelheid om elke dag te eten. ADH: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Bewaaradvies Alleen als het invloed heeft op de houdbaarheid Naam fabrikant Inhoud netto hoeveelheid = zonder verpakking. Het symbool e staat voor 'estimated', ofwel ongeveer. Streepjescode gebruikt voor het automatisch inscannen van gegevens De eerste 2 of 3 cijfers zeggen in welk land de code is uitgegeven. De code voor Nederland is 87.

Houdbaarheid: T. H. T :Tenminste Houdbaar Tot of T. G Houdbaarheid: T.H.T :Tenminste Houdbaar Tot of T.G.T: Te Gebruiken Tot: uiterste datum waarop producten die snel bederven gegeten kunnen worden Naam Product Niet verplicht: Plaatjes Als op de verpakking een plaatje staat (in dit geval aardbeien), moet bij de ingrediënten staan hoeveel hiervan in het product zit. In dit geval 7% aardbei. Claims Fabrikanten zijn vrij de termen 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' te gebruiken, zolang ze niet misleidend zijn. Rijk aan calcium en vitamine B12' en '0% vet' zijn voedingsclaims en moeten aan Europese regels voldoen. Keurmerk Een keurmerk op de verpakking of het etiket kan helpen bij het maken van een gezonde of duurzame keuze.