geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Wat is geloven? Voor de één een vraag, voor de ander een weet… !
Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Liturgie met kinderen, gave of opgave?
11 december 2013 Herinrichting Liturgisch Centrum - een verdere toelichting -
Onze visie: Zie, slaat uw ogen op en beschouwt de velden
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Wat is een Groene Kerk? Werk maken van duurzaamheid en zorg voor de schepping. Beloven om elk jaar een nieuwe ‘groene’ stap zetten. Ervaringen delen en.
Deel 4 Leven als christen.
Netwerk Bijeenkomst Pelgrimvaderskerk, Delfshaven/Rotterdam 18 november 2010.
Aan de slag met nieuw elan! Visie op gemeente-zijn in de toekomst voor de protestantse gemeente in de westelijke mijnstreek.
Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking
Pastoraal op school.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
In hoger sferen. Op je plek “in Christus” – letterlijk! “in Christus” – letterlijk! Hoog klimmen – ver kijken Hoog klimmen – ver kijken Uitverkiezing:
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
het goede van onderlinge verbondenheid
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Geloofsbelijdenis (Evangelische Gemeente Halle en Omstreken vzw)
Naar een nieuwe structuur van de kerkenraad.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Marije Boonstra & IJsbrand Jepma BKK Inspiratiedag Lerenderwijs Amersfoort 21 november 2014.
Jij, God en je kind.
Gera van der Woude – beleidsadviseur cluster care 28 januari 2011
Informatiebijeenkomst [plaats]. Opening Leviticus Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken. 34 Behandel vreemdelingen.
Voorjaar 2011Algemene Vergadering1 VOORJAARS-AV 2011 Feestelijke jubileumviering Verslagen, rapportages en voorstellen Workshops.
Bezoek priester- en diakenstudenten van Vronesteyn
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers, projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren, lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
De Bijbel, het meest verkochte boek….
23 februari 2015 gemeenteavond samenstelling beraadsgroep 5 sectieavonden + extra voor jeugd Verslag aan Algemene Kerkenraad Voorlopig besluit AK Kennen.
Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Heb je de kerk nodig? Kun je geloven zonder kerk?.
1 Programma voor de beraadsavond 19.30: Opening 19.40: Inleidende presentatie 20.00: Pauze 20.10: Discussieronde in groepen over de vraag: Wat is voor.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’
WAAR EEN WOORD IS IS EEN WEG
Formulier voor de openbare belijdenis van het geloof Blz. 735 (GK) Geliefde broeders en zusters in onze Here Jezus Christus, U bent hier verschenen voor.
Efeziërs 2:11 – 3:21 Eerst was er scheiding Jodenniet-Joden maar door Jezus Christus worden ze één Jodenniet-Joden = het mysterie van Christus: Gods oude.
Onderzoeks- presentatie. Programma Algemene gegevens respondenten Resultaten o Plek van geloof o Prioriteiten o Godsbeeld o Beeld van de kerk o Sterke.
Netwerk DAK
De bijbel van boven.
Feedbackplatform bijeenkomst 2 Instellingstoets Kwaliteitszorg en Kwaliteitszorg 2020 Maandag 6 februari 2017.
Beroepingscommissie 10 oktober 2016
Positie en bediening v/d vrouw in de gemeente
Het loopbaangesprek.
In kerkordelijke voorstellen Deel 1
Over herverdeling van de gemeente in huiskringen
Kerk 2025 Waar een Woord is, is een weg
Christus’ project: de kerk
Efeziërs (3) WELKOM 1.
God vereren door zijn Woord
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Dienen in de gemeente.
Gods plan Met ons.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
De betekenis van onze geloofsbelijdenissen
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
Een ouderendienst.
De invloed van autisme op geloof en geloofsbeleving bij ambtsdragers
De vlieger van de Heilige Geest
Protestantse Gemeente Enkhuizen
Transcript van de presentatie:

geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring? Kernvraag in het PKN beleid 2025: ‘back to basics’ Advies in het rapport van de werkgroep ‘Samenwerken en vitaliteit gemeenten’ van de voormalige Classis Zierikzee Handreiking ‘De Bijbel in het midden; het geloofsgesprek te midden van verschillen’, besproken door de Synode op 15 november 2018

Wat geloof je nu eigenlijk zelf? geloofsgesprek Waarom is het ‘geloofsgesprek’ zo nodig in deze fase van de geschiedenis van onze kerk? Geloven is niet vanzelfsprekendheid meer (secularisatie) Zorgen over de toekomst van de kerk Het kerkelijk bedrijf – beleid, pastoraat, diakonaat, liturgie - vraagt om vernieuwde, authentieke gedrevenheid. Wat geloof je nu eigenlijk zelf?

geloofsgesprek Waarom is praten over ons persoonlijk geloof zo moeilijk? Grote verschillen in onze kerken: titel van de handreiking is ‘het geloofsgesprek te midden van verschillen’ -> 3 stromingen in de PKN: 1) gerichtheid op de belijdenisgeschriften; 2) oecumenisch-liturgische; 3) praktisch evangelisch We kennen elkaar in de plaatselijk gemeenten te weinig of te goed We zijn niet gewend om over onze gevoelens te praten: geloven gaat verder dan begrijpen

geloofsgesprek Belangrijke maatschappelijke/culturele ontwikkelingen binnen en buiten de kerk (hoofdstuk 2 van de handreiking): Het verdwijnen van een catechetische cultuur -> weinig bijbelkennis De opkomst van de vrijetijdscultuur -> kerk een optie voor liefhebbers De opkomst van de ervaringscultuur -> persoonlijke beleving centraal

geloofsgesprek Samen de Bijbel lezen centraal in het geloofsgesprek (hoofdstuk 3) : De Bijbel is het boek dat ons met God in contact brengt We lezen de Bijbel in aanwezigheid van Christus en in de ruimte van de Geest We lezen in gemeenschap met hen die ons voorgingen (belijdenis) Meerstemmigheid in de Bijbel geeft ruimte voor verscheidenheid in geloofsbeleving in de kerk als gave en opgave Geloofsgesprek: luisterend (naar elkaar en naar God) lezen

geloofsgesprek Praktische aspecten van het geloofsgesprek: Zorgen voor een sfeer van veiligheid: naar elkaar luisteren en elkaar vertrouwen Meer dan alleen rationeel nadenken en argumenten uitwisselen Voorbij de macht van kennis en positie in de kerk Voor het aangezicht van God

geloofsgesprek Hoe bevorderen we geloofsgesprek in de gemeente: Te beginnen bij de kerkenraad: kerkenraad is niet alleen bestuur maar ook geloofsgemeenschap Ontwikkelen van een plan van aanpak: wat zijn de mogelijkheden in onze gemeente? Beginnen met een of meer proefprojecten

geloofsgesprek Ondersteuning door het landelijk bureau van de PKN: www.protestantsekerk.nl/thema/geloofsgesprek

geloofsgesprek Samengevat … waarom is het bevorderen van het geloofsgesprek zo belangrijk? Inhoudelijke groei van de gemeente als geloofsgemeenschap (voorbij aan spanningen over belijden en beleid) Persoonlijke geloofsverdieping (ervaren verbinding tussen geloof en leven) Doorgeven van je geloof aan volgende generaties (authentiek en open gesprek) Missionaire aantrekkingskracht (ruimte voor levensvragen van de ander)

geloofsgesprek Vraag voor het gesprek: Welke mogelijkheden, kansen en uitdagingen ziet u voor het bevorderen van het geloofsgesprek in uw kerkenraad en gemeente?

geloofsgesprek Vraag voor terugkoppeling naar de Ring: Zou u in uw kerkenraad willen bespreken hoe u het geloofsgesprek kunt bevorderen in uw eigen gemeente? En zouden we dat kunnen bespreken in de vergadering van de Ring op 15 mei a.s.?