Acceptance and Action Questionnaire

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Screening van toetsen: Psychometrische analyse
Advertisements

Hier de titel van de presentatie
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
Depressie bij kinderen en jeugdigen
De vier dimensionale klachtenlijst (4DKL)
Drs. Ingrid Kruizinga Dr. ir. Wilma Jansen Prof. dr. Hein Raat
ACT iviteitenweger Acceptance and Commitment Therapy
Titel van de presentatie
Presteren ijverige studenten beter? De complexe relatie tussen
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Acceptance and Commitment Therapy
De ontwikkeling en validering van een cognitieve-vaardighedentest voor volwassen anderstaligen Evelien Buyse, Karine Verschueren en Walter Magez Nederlands.
 Inleiding  Auteurs  COM-Procedure  VSPS  PSI  Geschiktheid voor registratie van problematiek  Conclusie.
Verandering van persoonlijkheidstypen & angst gedurende de adolescentie. Joyce Akse, Rutger Engels, Quinten Raaijmakers, Wim Meeus & William Hale Josje.
Steven C. Hayes, PH.D. Nico Warnez 1BaTP AO
Van kwaliteit van ondersteuning naar kwaliteit van leven bij personen met een autismespectrumstoornis Doctorandus: Jo Renty Promotor: Prof. Dr. Herbert.
Acceptatie en Commitment Therapie Ouderen
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Achtergronden, toepassingen & effecten Ernst Bohlmeijer
SURF Normenkader HO Geert Eenink Teammanager Software & Cloud.
Vermoeidheid na een CVA
Ervaringen en ontwikkelingen Utrecht 15 februari 2011.
NCVGZ 4 april 2013 Maatschappelijke participatie en depressie Een longitudinale analyse van SHARE Simone Croezen Mauricio Avendano, Alex Burdorf, Frank.
Social Medicine CQ-index: betrouwbaarheid en validiteit voor allochtone bevolkingsgroepen Karien Stronks afd. Sociale Geneeskunde AMC/UvA Onderzoekersforum.
Presentatie Doorbraakproject Depressie 9 oktober 2008
Lezen gaat (bijna) voor alles in Groep 3
SURF SiX expertisegroep IMS Specificaties update Pierre Gorissen 11 maart 2004.
Denktankgroep Anne van den Berg.  ASPD (psychopathie) verklaren vanuit psychologisch ontwikkelingsmodel  Als verklarend model is gekozen.
Inhoudstafel Stop 4-7 Hulpaanbod Meetinstrumenten Resultaten Doelgroep
Interpretatie van statistiek bij toetsen en toetsvragen
Spijbelen aan het einde van het basisonderwijs en het begin van het voortgezet onderwijs : de invloed van sociale bindingen en zelfcontrole.
Betrouwbaarheid.
Experimentele designs en resultaten
Mindfulness.
Professionalisering Medewerkers
Dr. G.H.W. Verrips Waarom, wat en hoe Kwaliteit van Leven.
Wie ben ik? Gijs van Banning, 64 jaar, meer dan 30 jaar ervaring in vloeistofdynamica en modellering, veel combinatie van weersverwachtingen met hydrodynamica,
Autonome auto’s Een onderzoek naar comfort, veiligheid en betrouwbaarheid van autonome functies in automobielen. Abstract In dit onderzoek is onderzocht.
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Cross-cultural OB Gelfand, Erez, & Aycan (2007) Annual Review of Psychology, 58,
Vragenlijst- en formuleringsonderzoek
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Gerald Riedstra STOEIEN TUSSEN VADER EN KIND Onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de Nederlandse versie van Rough and Tumble Play-Quality.
De patiënt achter het CVA: persoonlijke factoren
In vijf stappen naar het accepteren van en werken met de uitkomsten van de Nationale Studentenenquête 5 November 2015.
Bias in onderwijsevaluaties: Hoe gaan we er mee om? Dr. Benjamin Boerebach Strategie & Informatie, Bestuursstaf,
Minder moe door verbetering van het lichaamsbewustzijn?
Beheer in BedrijfsContext AD ICT Leerjaar 2 George Pluimakers Module: ICTBBC01DX Studiejaar 2013/2014.
Laatste bespreekpunten iMMO-studiedag, Evert Bloemen & Elsbeth Kors
Begin- situatie Werk- vormen Leer- processen Leer- middelen Leerstof Evaluatie Leerdoelen.
VOOR WAT HOORT WAT: samenwerking tussen diagnostische research en klinische praktijk Frida van Doorn Polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Phobosgrafie Over het meten van angst bij kinderen Peter Muris.
De ontwikkeling van de D-RECT Opleidingsklimaten meetbaar maken Klarke Boor.
Medewerkersraadpleging integraal onderdeel van benchmark Arnold Ziegelaar Research voor Beleid.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Landelijke kennistoetsen in het onderwijs van de instelling Workshop tijdens Studiedag VH toetsing en externe validering Driebergen,12 december 2013 Roger.
Het effect van bekkenfysiotherapie en pessarium bij een matig/ernstige genitale prolaps
Het opzetten van een VVE-monitor
Lumbale MRI door de huisarts
Diepteverwerking Vragenlijst Modern Leerlinggestuurd Onderwijs
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
ACT CASUS CONCEPTUALISATIE
ACT CASUSCONCEPTUALISATIE
ACT model van menselijk functioneren
Hoe is de relatie tussen patiënttevredenheid over huisartsenzorg en ervaren bejegening bij ouderen in een verzorgingshuis? Claudia de Waard & Tony Poot,
Kortdurende dynamische psychotherapie
ACTmodel van psychopathologie
Breek me de bek niet open
drs. Marije van Dalen Promovenda/psycholoog-onderzoeker
Transcript van de presentatie:

Acceptance and Action Questionnaire AAQ Acceptance and Action Questionnaire

Vele versies in omloop Range van items: 7-49 In Nederlands vertaald: AAQ 9 items (Boelen et al) en AAQ II AAQ II bestaat uit 10 items, maar de factorstructuur van de Engelse versie is logischer als er 3 (positief geformuleerde) items worden weggelaten Validiteit (intern en extern), betrouwbaarheid en factorstructuur zijn onderzocht De AAQ II is in zes talen onderzocht en de psychometrische aspecten zijn in al die talen vergelijkbaar en goed

Cut-off scores AAQ II Alleen beschikbaar voor kinderen En studenten (7 item versie): beneden de 17 is de score onbetrouwbaar (een lage score op psychologisch inflexibiliteit) Studenten met een score boven de 28-32 hadden substantieel klachten Geen cut-off scores voor klinische populaties volwassenen Bond et al (2011): een score van 24-28 (10 item versie)komt overeen met cut-off scores van andere vragenlijsten, oa BDI. Je zou kunnen zeggen dat een hogere score wijst op invaliderende psychologische inflexibiliteit

Er zijn ruim 18 versies van de AAQ ontwikkeld voor specifieke populaties, bijvoorbeeld de CPAQ, maar niet voor depressie Er zijn een aantal onderzoeken naar het gebruik van de AAQ (de relatie tussen vermijding/acceptatie en depressie) bij depressie. De onderzoeken zijn correlationeel en de resultaten zijn gemend.

Wolgast (2014) vond dat de AAQ II meer samenhangt met distress (klachten en problemen hebben) dan met acceptatie (klachten accepteren en doorgaan met wat belangrijk is) Fledderus et al (2012) vonden in een IRT analyse wel aanwijzingen dat de AAQ II experiëntiële vermijding meet Spinhoven et al (2015) vonden dat experiëntiële vermijding het begin van, terugval zowel als het standhouden van depressieve stoornissen voorspelde, gedurende een 4-jaar follow-up periode. Maar, na controle voor ruminatie, piekeren en neuroticisme, voorspelde EV niet meer, in tegenstelling tot repetitief denken.

Alternatieven Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire (MEAQ) focust op meerdere dimensies van EV, zoals gedragsmatige vermijding en aversie tegen ellende (distress) FIT-60 van Nederlandse bodem: http://hoeflexibelbenjij.nl/. Meet de zes processen (Tim Batink, Gijs Jansen & Hubert de Mey) CompACT, meet ook de zes processen, maar dan in drie factoren ondergebracht (Francis et al, 2016) Daarnaast diverse vragenlijsten voor defusie, waarden, mindfulness (huidig moment en zelf-als-context)