De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kortdurende dynamische psychotherapie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kortdurende dynamische psychotherapie"— Transcript van de presentatie:

1 Kortdurende dynamische psychotherapie
De klinische toepassing van ISTDP in groepen

2 Inhoudstafel 1 Inleiding 121 2 Methode 124 3 Resultaten 126
4 Discussie 131

3 1. Inleiding In het onderzoek naar behandelresultaten is, om verbetering bij de patiënt te kunnen vaststellen => via Symptom Checklist-90 Patiënten tussen opname en ontslag aanzienlijk vooruitgegaan Onderzoek => 93 patiënten => Persoonlijkheidsstoornis resultaat meerderheid voelt zicht beter of heel beter De onderzoeksgegevens => duidelijke verbetering zien v/e symptomen en het functioneren van de patiënt => kostenbesparing => afname van hulpconsumptie.

4 Winston (2 RCT’S OVER DE EFFECTIVITEIT VAN 2 VORMEN VAN KORTDURENDE PSYCHOTHERAPIE)
ISTDP en Brief Adaptational Psychotherapy (BAP). Beide therapievormen => actieve therapeut => confrontatie als techniek => psychodynamische oriëntatie ISTDP (verduidelijking en confrontatie) Door middel van druk en uitdaging Hun manier van omgaan met angst om aldus de schrijnende herinneringen en vooral de herbelevingen aan pijnlijke gevoelens te vermijden Doel: Verwerken van deze onderdrukte conflicten en trauma’s Dit gebeurt in de context van een geïntegreerd raamwerk van affect en cognitie.

5 Winston (2 RCT’S OVER DE EFFECTIVITEIT VAN 2 VORMEN VAN KORTDURENDE PSYCHOTHERAPIE)
2. BAP (Brief Adaptational Psychotherapy) Ontwikkeld uit verschillende psychodynamische modellen voor kortdurende psychotherapie Richt zich op het identificeren van onaangepaste patronen, het verduidelijken ervan in het heden en verleden en op de verstandhouding met de therapeut Door het zich bewust worden van deze patronen – geworteld in de gedachten, gevoelens en gedragingen en die in interpersoonlijke situaties naar voren komen – en door het inzicht dat daaruit ontstaat, kan de patiënt verandering aanbrengen.

6 2. Methode STEP (Standaard Evaluatie Project)
Bestaat uit vragenlijsten & cliënttevredenheidlijst vragenlijst waarbij aan de patiënt gevraagd wordt om zijn gezondheidstoestand te waarderen aan de hand van vijf verschillende dimensies. -de eigen mobiliteit -het kunnen uitoefenen van zelfzorg - het kunnen uitvoeren van gewone dagelijkse taken en activiteiten - de mate van pijn en ongemak die men ervaart, - de ervaren angst en depressie.

7 2.1 Meetinstrumenten Gebruikmakend van de Symptom Checklist-90
Interpersoonlijk functioneren => behulp van een subschaal van de NVL => om verbetering te kunnen constateren op drie vlakken: coping, welbevinden (geestelijk en lichamelijk) en interpersoonlijke relaties. afgenomen voor en na de behandeling

8 3. Resultaten Tussen opname en ontslag een opmerkelijke verbetering
Het waargenomen effect is stabiel met het verstrijken van de tijd, zoals blijkt uit beide follow-ups. De verbetering voor de patiënt substantieel De effecten constant zijn Kwaliteit van het effect stabiel 36% van de patiënten geen beroep op hulp 6% van de patiënten bij een instituut voor dagbehandeling Duidelijke afname van de hulpvraag te constateren Na behandeling met IKDP verbetert de kwaliteit van leven voor de patiënt met ruim 25%. Interpersoonlijk functioneren iets is verbeterd aan het eind van de behandeling.

9 4. Discussie Gepresenteerde materiaal in zijn historische perspectief te plaatsen. term therapeutische gemeenschap vervangen door de term klinische psychotherapie Persoonlijkheidsstoornissen komen veel vaker voor dan wordt aangenomen De meeste patiënten hebben meerdere problemen op verschillende levensgebieden.

10 Einde Kyara Vanlerberghe Student Toegepaste Psychologie 1 BaTp B4
Luc Gheysen


Download ppt "Kortdurende dynamische psychotherapie"

Verwante presentaties


Ads door Google