Externe effecten Verzonken kosten Berovingsprobleem.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Advertisements

Duurzaamheid en energiebesparing
een onbetaalde rekening?
komen tot een weloverwogen keuze
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Investeringsselectie
Herhaling Hoofdstuk 1.
§1.4 Waar kies je voor? In deze PowerPoint-presentatie leer je over:
5.1 Wat kun je doen met groen?
Paragraaf 4,3 Centrum van de wereld!
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Edgar Wever Masterclasses Vastgoed in uw bedrijfsvoering, Amersfoort 16 april 2015 Waarderen maatschappelijke effecten maatschappelijk vastgoed Casus,
H8 Strategisch management hoorcollege 1
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Marktaandeel Ex-BTW en In-BTW Arbeidsproductiviteit Belangrijk PROGRAMMA:
50.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Omzetten PAS-regelingen en leeftijdsdagen Danielle Wiek.
Hoofdstuk 6 Productie.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
MKBA Randweg Nederweert Themaraad Ontwerp structuurvisie N266 & Kanaalzone Nederweert Nederweert, 27 juni 2016 Koen Vervoort.
Constante kosten / variabele kosten. Ondernemer zijn Waarom ben je ondernemer? Om geld te kunnen verdienen. Voordat je kunt beginnen: Ga je:
Lesbrief Markt en Overheid
Economie.
Wat we bereid zijn om te betalen, maar niet hoeven te betalen.
Vraag en Aanbod van financiële middelen & nominale en reële rente
Profiel Netbeheer en diensten klanten
Lesbrief Markt en overheid
Omzet-kosten-winst HAVO 3
Welkom VWO 5..
Reken je (niet) rijk.
3.1 PRODUCTIE.
Ingrijpen in de prijs minimum- en maximumprijzen
Hoofdstuk 7.2 Les 1.
Oprichting van de BIZ Krabbepolder/Zeehavengebied (Zuid)
Lesbrief Vervoer H 6.
Hoofdstuk 5 Les 2: Markten.
WELVAARTSVERLIES DOOR KOSTPRIJSVERHOGENDE BELASTINGEN EN – VERLAGENDE SUSBSIDIES, MAXIMUM- EN MINIMUMPRIJZEN.
Welkom VWO 5..
Welkom Havo 5..
Liquiditeitsbegroting
Hoe je een vraaglijn en aanbodlijn tekent.
Welkom VWO 5..
Welkom Havo 5..
Welkom VWO 5..
Hfst 5 Sparen of lenen? Concept: Ruilen over de tijd
Subsidie & accijns.
Informatiebijeenkomst collectief verduurzamen 25 januari de Torrekoel
Welvaartsverlies Pareto-efficiëntie.
Hoe je een vraaglijn en aanbodlijn tekent.
Maatschappelijke geldhoeveelheid
Centrale bank (ecb / dnb)
Overheidsinterventie
Maatschappelijke kosten
Het uitbesteden van overheidstaken aan de particuliere sector
Subsidie bij volkomen concurrentie
komen tot een weloverwogen keuze
Overheidsinterventie 2
Overheidsinterventie 1
Niet alleen op de wereld
Risico en rendement -Principaal-agent relatie Beleggen Obligaties
Maatschappelijke geldhoeveelheid
Prijszetter binnen grenzen
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Over de lijn Utrecht Openingsdia
Extra uitleg H4 Domein Markten
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Versnel de overgang naar duurzame energie
een onbetaalde rekening?
Transcript van de presentatie:

Externe effecten Verzonken kosten Berovingsprobleem

Extern effect Een extern effect is Bijvoorbeeld: een onbedoelde bijwerking van consumptie of productie die door een ander dan de veroorzaker wordt ervaren Bijvoorbeeld: luchtvervuiling bij afvalverbranding (-) geluidsoverlast van luchtverkeer (-) goed onderhouden woningen in toeristische gebieden (+)

Een extern effect is Extern effect een onbedoelde bijwerking van consumptie of productie die door een ander dan de veroorzaker wordt ervaren bij een positieve ervaring leidt het tot extra welvaart bij een negatieve ervaring gaat het ten koste van de welvaart

Een onbetaalde rekening? Omdat de veroorzaker er geen last van heeft, zijn de externe effecten niet in de prijs verrekend. Voorbeeld: (geluids)overlast van vliegtuigen plaatsing dubbelglas in huizen slechte nachtrust bewoners dode vogels door botsing met vliegtuigen Omdat zowel de luchtvaartmaatschappij als de klant geen last hebben van genoemde effecten is er geen reden om de prijs van een vliegticket aan te passen! Blijft de rekening dan onbetaald?

Maatschappelijke kosten Voor een deel komen de kosten (in harde euro’s) bij de belastingbetaler/overheid subsidie dubbel glas Voor een deel komen de kosten (waardering ongemak) bij de burgers slaapgebrek Voor een deel is het welvaartsverlies nóg ontastbaarder dode vogels / minder vogels

De overheid kan proberen de kosten in de prijs te krijgen Naar private kosten De overheid kan proberen de kosten in de prijs te krijgen door extra ‘overlastbelasting’ op vliegticket (milieuheffing) door luchthavens te verplichten om de kosten van het isoleren van woningen te betalen enz… Zo worden maatschappelijke kosten weer private kosten

Externe effecten in model 1000 Qv Q’a prijs 800 maatschappelijke kosten 666,67 Qa Marktmodel van een vliegreis naar Egypte: in de uitgangssituatie: Qv = -¼P + 250 Qa = ½P – 100 (alleen private kosten) Q’a = ½P – 250 (incl. maatsch.kst € 300) 600 466,67 400 200 50 100 150 200 250 hoeveelheid × 1.000

Externe effecten in model Marktmodel in de uitgangssituatie: Qv = -¼P + 250 Qa = ½P – 100 (private kosten) Q’a = ½P – 250 (incl. maatsch kst, € 300) De maatschap.kst. zijn € 300 per ticket De totale maatschappelijke kosten zijn: 133.333 stuks x € 300 = €40.000 Wanneer we de maatschappelijke kosten doorberekenen (Q’a), daalt de productie naar 83.333 stuks. Daardoor nemen ook de totale maatschappelijke kosten af! Met (133.333-83.333) x € 300 = € 15.000 1000 Qv Q’a prijs 800 maatschappelijke kosten 666,67 Qa 600 466,67 400 200 50 100 150 200 250 hoeveelheid × 1.000

Verzonken kosten Verzonken kosten Kosten die al gemaakt zijn en niet kunnen worden teruggedraaid vanwege het specifieke karakter van de uitgave. Berovingsprobleem Het probleem van verzonken kosten niet terug kunnen verdienen.

Voorbeelden Je hebt in januari een kaartje gekocht voor een concert in augustus. Op de dag van het concert word je echter ziek. De kosten van het kaartje kun je niet meer terug krijgen, je kunt het kaartje niet meer doorverkopen, enz..  Alleen door te gaan heeft het kaartje nog waarde voor je.

Een werknemer van een bedrijf volgt een cursus voor het gebruiken van een computerprogramma dat speciaal voor dit bedrijf ontwikkeld is. De kennis die de werknemer opdoet kan alleen gebruikt worden als hij bij dit bedrijf in deze functie blijft werken. Alle kosten, inclusief de tijd, die samenhangen met de cursus zijn verzonken kosten.

Verzonken kosten Een kleine gemeente in de Alpen wil een nieuwe skigebied aanleggen als economische impuls voor de regio. Een slimme ondernemer begint alvast met de bouw van een groot hotel en de aanleg van een eigen skilift. Hotel en skilift zijn specifieke investeringen. Ze kunnen alleen worden terugverdiend als de gemeente het skigebied ontwikkelt.

Berovingsprobleem Bij deze specifieke investering is de ondernemer afhankelijk van de gemeente. Als de gemeente de plannen van het skigebied stopzet, kan de ondernemer de gemaakte investeringen niet meer terug verdienen. Hij wordt als het ware ‘beroofd’ van zijn geplande opbrengsten. De gemeente zou de ondernemer zelfs kunnen ‘dwingen’ om mee te betalen aan de aanleg van het skigebied door te dreigen met het stopzetten van de ontwikkeling van het gebied. Omdat de ondernemer al zoveel geld als verzonken kosten heeft uitgegeven, kan hij wellicht beter meebetalen.

Voorbeelden uit de praktijk Betuwelijn Noord-zuid lijn (Amsterdam) Griekenland (EU) PSV stadion JSF

Verzonken kosten mogen niet afhankelijk zijn van een keuze die je maakt! Voorbeelden: Kaartje bioscoop (geen zin) Autoschade