De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Subsidie & accijns.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Subsidie & accijns."— Transcript van de presentatie:

1 Subsidie & accijns

2 Subsidie Geld van de overheid waar geen directe tegenprestatie voor wordt gevraagd. voorbeelden: - toneel, muziek en musea - openbaar vervoer - milieuvriendelijke maatregelen

3 Subsidie Door de subsidie van de overheid wordt het dus voor burgers goedkoper om gebruik te maken van het product. Via de subsidie wordt dus wenselijk gedrag gestimuleerd. Voorbeeld: Eigenlijk kost een zonnepaneel € Hiervoor kun je een subsidie aanvragen van € 750. Je bent dus eigenlijk maar € 1250 kwijt voor het zonnepaneel.

4 Accijns Een extra belasting op producten waarvan de overheid vindt dat ze slecht voor ons zijn. voorbeelden - alcohol - tabak - brandstof

5 Accijns Door accijnzen wordt het voor burgers duurder om gebruik te maken van een product. Via de accijns wordt het onwenselijke gedrag afgeremd. voorbeeld De kostprijs (inclusief winstopslag) van één liter benzine is maar 50 cent. Door de btw, milieu-heffingen en accijnzen moet er bij de pomp € 1,55 per liter worden betaald. Hierdoor hoopt de overheid dat er minder met de auto gereden wordt. Dit is beter voor het milieu en filevorming.

6 Reken met subsidies A De prijs van een buskaartje zou eigenlijk € 8 moeten kosten. De overheid geeft een subsidie van 40%. Hoeveel moet je nog betalen voor het kaartje. B De toegangsprijs van het museum is € 5. Dit is zo laag dank zij 75% subsidie van de overheid. Wat zou je eigenlijk voor het kaartje moeten betalen? C Dankzij de 35% subsidie op dubbelglas kost het aanbrengen van dubbelglas € Hoeveel betaalt de overheid mee bij aanschaf van dubbelglas? D Waarom zouden mensen dubbelglas nemen als dit toch nog € kost?

7 Reken met accijnzen A De prijs van een liter diesel zou zonder accijnzen 35 cent zijn. De overheid legt echter een verplichte accijns op van 225%. Wat kost één liter diesel afgrond op hele centen? B Voor wijn (12% alcohol) geldt een accijns van € 70,56 per hectoliter (=100 liter). Een fles wijn (inhoud 750ml) kost in de winkel € 4,99. Hoeveel accijns betaal je per fles wijn? C Bij sigaretten wordt er gerekend met een accijns van 30% van de verkoopprijs exclusief 19% btw. Zonder de overheid zou een pakje € 2,80 kosten. Hoeveel moet je nu betalen voor een pakje sigaretten? D Waarom zou de overheid in 2008 een verpakkingsbelasting hebben ingevoerd?


Download ppt "Subsidie & accijns."

Verwante presentaties


Ads door Google