De Lange Max, Koekelare Tekst: Wikipedia

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De eerste wereldoorlog
Advertisements

Themaweek Water Sectie Techniek.
De tijd van de wereldoorlogen
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
Speurtocht Hoofdstuk 4 Nederland bezet
WO 2 duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945.
Waar is mijn Bulldozer naartoe ?
De stratovulkaan Nyiragongo
Spotprentenanalyse.
Wat gebeurt er bij een schot?
Met gebeurtenissen in de streek Pittem – Ingelmunster - Oostrozebeke.
Historisch overzicht hoofdstuk 4 WO II
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Paragraaf 3.5 Pompeii.
Presentatie Topondernemers De Tweede Wereldoorlog
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.

Geschiedenis Module 7 H2 par 1 t/m 2.
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
De Eerste wereldoorlog
Het verhaal van Pasen.
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
De bevoorrading van de Engelse troepen aan de Vlaamse kust door de geallieerden verliep bijzonder moeilijk aangezien de overzetboten voortdurend door.
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
oostende, Kwartier Bootsman JONSEN
Hebreeën 2:14-18.
Een kaart voor topondernemers
Rusische Kerken Klik om door te gaan MOZART « Ave verum »
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Bombardementen begin Nederland
We gaan geweldig! We kunnen niet kapot!
Romeinen, Germanen en Kelten
Brayan Renders Mijn culturele ervaringen. Mijn eerste theater ervaring Mijn eerste ervaring met theater was in groep 8 we gingen naar ene theater voorstelling.
Tijd van wereldoorlogen,
Zwaartekrachtenergie contra Bewegingsenergie
Conferentie van München Neville Chamberlain Engeand Édouard Daladier Benito Mussolini Galeazzo Ciano.
Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! Doel Niet alleen zo snel als mogelijk.
Standaardvormen Standaardnotatie Wetenschappelijke notatie
1e WO Het verlies van Duitsland.
Optimale final glide Baer Selen, 28 oktober 2006.
De storm begon op zaterdag 30 januari 1953 en op 1 februari werden aan onze kust windsnelheden van 120 tot 150 km/u gemeten.
De oude Egyptenaren.
Het gezicht van de Groote oorlog
WE NOT SHOOT, YOU NOT SHOOT! De kerstbestanden tijdens de eerste wereldoorlog.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
De oude Egyptenaren.
Tijdvak 9: de tijd van wereldoorlogen
Egypte, een geschenk van de Nijl
Vlaanderen in het begin van de 20e eeuw
Lengte, oppervlakte en inhoud
Nisa Onacak & Sadé Ter Horst
Powerpoint met oplossingen bij de algemene lesbrief
DE TWEEDE WERELD OORLOG
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De Berlijnse muur
De eerste wereldoorlog
De Grote Oorlog Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2013
Ontstaan van het conflict
De Berlijnse muur De Stasi had een enorme invloed op bijna ieder aspect van het leven in de DDR. Tot het midden van de jaren '80 van de vorige.
§1.2 De Grote Oorlog In deze paragraaf leer je over:
STAPPENPLAN WERKPLEKINRICHTING
BRENG HULDE AAN HEN DIE VOOR ONZE VRIJHEID !
In het landschap bij ons in de buurt zit een geheim wapen verborgen…
§3.1 De Eerste Wereldoorlog
§4.4 Oorlog buiten Europa In deze presentatie leer je over:
§4.3 De Holocaust In deze presentatie leer je over: Racistische ideeën
Vlaanderen in het begin van de 20e eeuw
Thema 10 Blok 2: Tweede Wereldoorlog
Transcript van de presentatie:

De Lange Max, Koekelare Tekst: Wikipedia Presentatie: Norbert Callebaut

Batterie Pommern, ook wel gekend als Lange Max, was het grootste kanon ter wereld in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit Duitse kanon was van het type 38 cm SK L/45 "Max" en kreeg van Krupp een aangepast ontwerp in vergelijking met andere 38 cm type kanonnen. Door deze aanpassing kon het kanon van Koekelare tot Duinkerke vuren, wat zo'n ±50 km ver is. Langs beide zijden van het kanon stonden twee immense bunkers, wat het geheel een batterij maakte.

Het kanon te Koekelare werd en wordt in de volksmond de Lange Max genoemd. De Lange Max wordt vaak verward met Dikke Bertha. Dikke Bertha was geen kanon, maar een Duitse houwitser.

Met een gewicht van 77.600 kg en een lengte van 17,13 meter werd de Lange Max het grootste kanon dat tot dan toe was gebruikt.

De Lange Max kon projectielen tot op 75 km afstand schieten. De projectielen van dit kanon hadden een doorsnede van 0,38 m, een lengte van 1,80 m tot maximum 2,10m en een gewicht van 750 kg. Ze moesten dan ook met een speciaal karretje tot bij het kanon gebracht worden.

De Lange Max had het voornamelijk op Duinkerke gemunt. Ook Ieper werd vanuit Koekelare beschoten. Door de beschieting van Duinkerke hoopten de Duitsers om aan het front het moreel aan te tasten.

De eerste schoten van de Lange Max werden gelost op 27 juni 1917. Die dag stortten op Duinkerke 47 obussen neer. De projectielen van de Lange Max naar Duinkerke waren 90 seconden onderweg. De eerste granaat kwam op het casino van Malo-les-Bains terecht. Dit was het hoofdkwartier van het 15de Britse korps. Er vielen 24 slachtoffers: 11 doden en 13 gewonden. In Duinkerke werd men verplicht om speciale schuilplaatsen te bouwen.

In het totaal kreeg Duinkerke vanuit Koekelare 32 beschietingen te verduren: 411 granaten maakten er ongeveer 300 slachtoffers (114 doden, 185 gewonden. Naast Duinkerke werden ook Ieper, Veurne, Koksijde, Alveringem, Fortem, Sint-Winoksbergen en Klein-Leisele beschoten. De geweldige losbarstingen van het kanon waren tot in Torhout en zelfs Oostende voelbaar. Ook veel huizen in Koekelare werden beschadigd.

De geallieerden zochten naar het kanon met vliegtuigen, maar de Duitsers verhinderden dit door rook te maken op verschillende plaatsen in de buurt met behulp van teerputten.

Uiteindelijk viel het kanon op 17 oktober 1918 toch in handen van de Belgische soldaten, nadat het op 16 oktober 1918 om 2h40 voor het laatst had geschoten. Voor hun vlucht ondernamen de Duitsers een poging om het kanon te vernietigen. Met neergelaten loop werd een granaat afgevuurd. Normaal zou de granaat voor hij volledig uit de loop van het kanon was, op de dikke muur stoten en zo het kanon vernietigen. De Duitsers hadden hun eigen creatie onderschat. De granaat drong dwars door het gewapend beton om 800 meter verder in de velden te ontploffen.