Voeding bij de ziekte van Parkinson

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Casus de heer van den Burg
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
De rol van de verpleegkundige bij medicatietoediening
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Voor onze jeugdspelers
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Voeding en vertering 6A.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Thema 2: Voeding en Vertering
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Met een goede voeding op naar de Slachte!
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
Klinische les Voeding & vitamines
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Rianne v. Heertum Diëtist
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND.
RICHTLIJNE N GOEDE VOEDING. Richtlijnen Goede Voeding Opgesteld door de Gezondheidsraad Bestaat uit 130 deskundigen Doet geen eigen onderzoek Brengt de.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Dieet bij chronische nierschade oktober 2016
VOEDINGSVEZELS IN RELATIE MET GEZONDE VOEDING VOOR EEN BASISSCHOOLKIND
Obstipatie Definitie: Ontlasting komt minder vaak dan normaal en is hard(minder dan 3 maal per week), Gevolg: Verstopping.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Gezonde voeding.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Welvaartziekten Ondergewicht
Is dit een probleem in Nederland?
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Voeding bij de ziekte van Parkinson Alison den Besten Joyce Vink diëtisten Careyn Utrecht West Eerstelijns praktijk 10 september 2016

Programma Parkinson en het verteringsstelsel Nieuwe richtlijnen Gezonde Voeding Adviezen diverse voedingsproblemen Pauze & proeven Hypes/ voedingssupplementen Mantelzorger Wanneer naar de diëtist

‘’Voorbereiding’’ De ziekte van Parkinson, dieet & voeding, ParkinsonFonds Parkinson en voeding van de Parkinsonvereniging Toevoeging deze middag? Nieuwe voedingsrichtlijnen 2015 Praktische adviezen Proeven van producten

Parkinson en het verteringsstelsel Smaak (geur) -verandering, moeite kauwen- slikken, speekselvloed Oorzaak: Ziekte, medicatie Gevolg: Ondervoeding, longontsteking Vol gevoel, misselijkheid, zuur branden Oorzaak: Vertraagde maaglediging Gevolg: Ondervoeding Obstipatie Oorzaak: Ziekte/beweging/vezels/vocht verstoorde darmwerking Gevolg: Verminderde opname medicatie responsfluctuaties

Parkinson gerelateerde problemen met voeding Overmatige beweging en zweten- verhoogde energiebehoefte, moeite met eten door beweging- verminderde inname Oorzaak: de ziekte van Parkinson/ medicatie Gevolg: ondervoeding Medicatie inname tegelijk met inname zuivel, vlees, vis, eieren. Oorzaak: eiwitten interactie levodopa Gevolg: onvoldoende werking van de medicatie responsfluctuaties Gewichtstoename DBS Orthostatische hypotensie

Nieuwe voedingsrichtlijnen In 2015 zijn de nieuwe voedingsrichtlijnen gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Deze voedingsrichtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en leiden tot gezondheidswinst (Diabetes, kanker, beroerte, hart- en vaatziekten)

Gezonde voeding

Ontbijtproducten Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten

Pasta, noedels en rijst

Peulvruchten Eet wekelijks peulvruchten, verlaging LDL Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Tofu, tempé en hummus zijn bewerkte peulvruchten

Noten Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag- verlaagt LDL Noten leveren eiwitten, ijzer, vitamine E en vitamine B1

Thee, koffie en water Drink dagelijks drie koppen thee Vervang ongefilterde door gefilterde koffie - beroerte/ diabetes Drink kraanwater en groene en zwarte thee, en kies voor gefilterde koffie.

Medicatie /voeding¹ (Madopar, Sinemet, Stalevo) Geneest de ziekte niet, maar onderdrukt alleen de verschijnselen Belangrijkste is Levodopa (Madopar, Sinemet, Stalevo) Moet STIPT op tijd worden ingenomen Niet gelijktijdig met staaltabletten (ijzer) Niet gelijktijdig met veel eiwitten (roze vak)

Medicatie /voeding¹ (Madopar, Sinemet, Stalevo) De medicatie wordt van de darm naar het bloed en naar de hersenen getransporteerd door dezelfde cellen als de aminozuren (eiwitten) uit de voeding. Levodopa een half uur vóór of 1 uur na de maaltijd innemen met een eiwitarm voeding of drankje Eiwitten heb je nodig- weefsel repareren en immuunsysteem opbouwen Bij werk / activiteiten overdag: de meeste eiwitten in de avond nuttigen (bij WM)

Eiwitarme dranken Water koffie, thee limonade Vruchtensap Tomatensap, groentensap bouillon

Eiwitarme voeding Fruit, rauwkost Appelmoes, vruchtenmoes Geweekte zuidvruchten, pruimen Vijgen, dadels Krentenbrood Ontbijtkoek Crackers, soepstengel Koek/gebak “zonder ei", v.b. stroopwafel

Onbedoeld gewichtsverlies/ondervoeding Herkennen: gewichtsverloop, verminderde conditie, kleding ruimer zitten. Verminderde inname: Verminderde eetlust door en/of ziekte/ medicatie, vermoeidheid, smaakverandering, vol gevoel, misselijkheid, zuurbranden, kauw- slikproblemen, tremoren moeilijk kunnen eten en drinken Verhoogde energiebehoefte: tremoren, lichaam neemt minder voedingsstoffen Onderneming boodschappen doen, eten koken

Advies Goede verspreiding van de voeding over de dag; kleine frequente maaltijden; Beperken van vette producten - vol gevoel Zure producten – slijmoplossend/ minder misselijk Voldoende vochtinname (koolzuurhoudende dranken vermijden); Gebruik hulpmiddelen -> ergotherapie Kauw- slikproblemen -> logopedie aanpassing consistenties Houding -> fysiotherapie

Parkinson en Voeding Beweeg regelmatig en eet gezond’ is een advies dat iedereen gerust ter harte mag nemen. Geen dieet ter wereld kan Parkinson genezen, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson is het nog belangrijker om uitgebalanceerd te eten en drinken. Sommige symptomen en bijwerkingen van uw medicatie kunnen invloed hebben op uw eetlust. En wat u eet en drinkt, kan weer gevolgen hebben voor de opname en werking van uw medicijn.

Mantelzorger praktische tips Maak samen een weekmenu met boodschappenlijst Bestel online/ bezorgen boodschappen Kook wat meer en vries porties in Diepvriesgroenten net zo voedzaam (niet te snijden)

Verstopping-Obstipatie Mogelijke oorzaken: Verminderde darmwerking door ZvP; Spieren kunnen zich niet goed ontspannen; Voeding; Minder beweging. Adviezen; Vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groente en fruit Aandacht voor voldoende vocht; Evt. probiotica En bewegen!!

Probiotica

Pauze & Proeven 3x daags iets tussendoor SNAQrc lijst Proeven

Ongewenste gewichtstoename / overgewicht vooral na DBS BMI > 25 kg/m² (bij 65+ BMI > 27 kg/m²); Oorzaak: Minder tremor, verminderde mobiliteit, meer binnenshuis (schaamte?), medicatie ZvP Advies; Probeer op gewicht te blijven Niet teveel snoepen, let op vet en suiker Mogelijkheid voor meer beweging? Koolhydraat arm dieet is niet geschikt Medicatie: dopamine agonisten (Requip en Sifrol): vergroot kans op verslaving (eten)

Groter risico op bot breuken Parkinson patiënten hebben een groter risico om te vallen dan andere ouderen. Probeer je botten sterkt te houden!! 5 porties zuivel per dag Voldoende vit D (20 microgram p/d) Vraag evt om een bot scan en zo nodig alendroninezuur gebruiken (op voorschrift arts)

Hypes rondom voeding en Parkinson Supplementen- weinig wetenschappelijke onderbouwing Co- enzym Q10- Speelt rol bij Energieproductie lichaam en zou vertragend ziekte effect hebben Lecithine zou volgens fabrikanten de impulsoverdracht van de zenuwcellen stimuleren. Afgeraden ivm verstoring evenwicht tussen dopamine en acethylcholine. Vis(olie) vertraging dementie, begin stadium Vitamine B1;

Wanneer naar de dietist? Maatwerk – iedereen uniek Drinkvoeding/ Sondevoeding Nevendiagnoses Verwijzing (huis)arts, neuroloog, Parkinsonverpleegkundige Basisverzekering en evt. aanvullend

Hulp en oplossingen Blauwe boek is multidisciplinaire richtlijn voor zorg proffesionals Oranje boek is de multidisciplinaire richtlijn voor mantelzorgers Beiden uit 2010

Koken met Parkinson Eind september begin oktober 2016 Chefkok Gerrit Jan Bos Recepten

Kookboeken als eten even moeilijk is