JONGVEE OPFOK.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Boe! Mijn naam is Bella De Koe.
Advertisements

Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Spijsvertering van het oude(re) paard
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
Pensverzuring.
MPR melkcontrole.
VOC en VW Hoeveel eet een koe?.
Voeding en vertering 5 Havo.
Voerstrategie, voermethoden & voerverstrekking
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
Veevoeding Lesstof blok 2 Sijbren Mulder.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Voeding bij zuigelingen Soetkin Thijssen. Inleiding Algemene opvattingen omtrent voeding Moedermelk Artificiële melk.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.
Van kalf tot koe (hfdst 1).  Schrijf 10 steekwoorden op die volgens jou te maken hebben met fokkerij of productie  Leg je buurman/buurvrouw uit wat.
 Koe is basis voor de economie van het bedrijf  Duurzaamheid verlaagt de kostprijs  Economisch optimale leeftijd is hoger dan leeftijd bij afvoer 
Van kalf tot koe (hfdst 1)
Resultaten KringloopWijzers Johan Temmink / Gerjan Hilhorst
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V41
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Nodig voor groei, productie en onderhoud
Soorten meststoffen test.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Strategisch fokken Van kalf tot koe: hfdst 7.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Ureum Duurzaam ondernemen V42.
Verzorging droge koe Q16VH
Fokkerij en Voortplanting
Voerbehoefte melkvee.
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Fokkerij en voortplanting
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Van kalf tot koe (hfdst 1)
Beslissen van kalf tot koe: hfdst 6 deel 1
Voeding Paard.
Leereenheid 2 Kruisingen Dierwelzijn: ethische overwegingen fokkerij
Het maagdarmstelsel van de koe
Melk Laat een melkpak zien. Bekijk en bespreek deze met de leerlingen.
Voeren en verzorgen Periode 4
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Voeding Kenmerken van voeding.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Het Rund.
Kalverziekte.
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Pensontwikkeling Melkperiode
Weerstand opbouw en ziekte preventie
Les Verzorgen Theorie Varken Klas D41.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Strategisch fokken Van kalf tot koe: hfdst 7.
Hoofdstuk 1 Leeftijdgebonden diëten
Voeding Melkvee.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Droogstand Wat wil je bereiken met droogstand?
Thema 2 Voeding en vertering
Voeren en Verzorgen Periode 4
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Vleesproductie rund Les 4, 28 februari.
Technische en economische kengetallen
Transcript van de presentatie:

JONGVEE OPFOK

Het doel van Jongvee opfok

1. Wat is het doel van het opfokken van jongvee? Oriëntatie 1. Wat is het doel van het opfokken van jongvee? 2. Noem enkele kengetallen die te maken hebben met jongvee opfok. 3. Welke actuele ontwikkelingen vinden er op het moment plaats? 4. Wat zijn de kosten van jongvee opfok? Waar zitten de grootste kosten? 5. Wanneer heeft een vaars de jongveekosten terug verdient?

Het doel van een goede jongvee opfok; Een goed ontwikkelde vaars van 22 – 23 maanden oud, die trapsgewijs en gecontroleerd is gegroeid tot een Levend gewicht ca 570 kg na afkalven, Een kruishoogte van 144 cm, Een conditiescore van 3,5

Laag uitvalspercentage en hoge levensproductie drukt jongvee kosten !! Jongvee = kostenpost !! Laag uitvalspercentage en hoge levensproductie drukt jongvee kosten !! Minder jongvee = Minder voer Minder mest Minder werk Meer tijd voor melkkoeien

Opfokkosten

Gewicht bij afkalven en melkproductie

Jongvee = Werk !

GVE Het aantal GVE op een bedrijf is de optelsom van het aantal landbouwdieren op het bedrijf omgerekend naar de fosfaatproductie van één melkkoe. Er wordt als volgt gerekend: 1 melkkoe (v.a. 450 kg) = 1 GVE 1 kalf (tot 1 jaar) = 0,25 GVE 1 pink (1-2 jaar) = 0,5 GVE RVO toepassing-jongveegetal

1. Geboorte en de eerste levensdagen

Stellingen Ga naar Kahoot.it

De geboorte: draagtijd Gemiddeld HF 280 dagen Stierkalveren + 1 dag Tweelingen – 5 dagen Oudere kalfskoeien + 1 dag Vleesras kruisingen + 5 tot + 14 dagen Pinkenstier < 278 dagen dracht

Kalfziekte werkt negatief op geboorteproces Slechtere biest Vlot afkalven: Stierkeuze: Gebruikskruisingen Eigen stier Huisvesting Beweging Stro Stress Voeding: Geboorteweg vervet Koe minder actief Kalfziekte werkt negatief op geboorteproces Slechtere biest

Kalversterfte Gemiddeld in NL ruim 11 % (4 – 20 %) Oplopend !! Meeste sterfte perinataal ( < 3dagen ) Vaarzen grootste sterfte 14 % Erfelijk ? Grootst op bedrijven met veel kg melk / VAK Meeste uitval eerste 3 weken

Kalversterfte: max. toelaatbare percentages

Maak in tweetallen één poster Opdracht Nakijken 1 t/m 7 Maak in tweetallen één poster Gebruik hiervoor het artikel op Wikiwijs ‘’ belangrijke aandachtspunten rondom het afkalven‘’ Hierin verwerk je een protocol met het volgende; Zorg voor moeder dier voor afkalven Zorg tijdens kalven Nazorg moederdier en kalf (1ste 2 dagen) 5. Wat vinden jullie belangrijk!

Biest Van levensbelang ! = antistoffen = brandstof en vitaminen = afdrijven eerste mest = antibacteriële stoffen, leucocyten

Biestperiode Kalfjes worden geboren zonder immuunsysteem Immuniteit wordt doorgegeven door moeder via eiwit (immuunglobines) in biestmelk Kalf kan gedurende 24 uur immuunglobines opnemen, maar opname zakt al na 2 uur!

Biestsamenstelling

Biest samenstelling

Biest kwaliteit en ras

Kwaliteit biest en leeftijd koe Goede biest > 50 IgG Hoge productie per koe  slechtere biest Denemarken: 50 % van de bedrijven onvoldoende kwaliteit biest

Oudere koeien produceren over het algemeen betere biest Minder biest bij kalven = betere kwaliteit 6 liter nastreven 10 liter is in de regel teveel

Biest bewaren Van oude koeien Snel koelen Vriezen van biest: Bacteriën vermeerderen zich niet meer wanneer biest is ingevroren Kan voor lange tijd (max 1 jaar) worden bevroren zonder dat er veel antilichamen dood gaan

Biest invriezen Nadelen Leucocyten vriezen (deels) dood Tijdrovend

Ontdooien biest Belangrijkste is biest ontdooien zonder de immuunglobines te beschadigen > 60 C beschadiging Beste manieren is een au bain Marie bad van 50̊C Magnetron kan ook maar geeft meer beschadiging Regelmatig vloeibare biest afgieten

Werkwijze biestperiode Alle biest testen met biestmeter 4 liter biest binnen 2 uur met sonde en daarna 24 uur niets Of 2 liter biest binnen 2 uur en 4 liter rest van de dag Werk hygienisch (mest, strooisel) Biest van Para tbc koeien niet voeren vanwege besmetting via biest Gebruik sonde: slokdarm ligt links !! Opwarmen slang ivm beschadiging

Coloquick- biest systeem ca € 4000,-

Ontwikkeling magen

Kunstmelk of volle melk ??

Volle melk of kunstmelk: economie: Afhankelijk van prijzen Superheffing Wat doe je met afwijkende melk ?

Pasteuriseren van koemelk Veilige manier om probleemmelk aan kalfjes te voeren Zorgt ervoor dat groot gedeelte van ziekteverwekkende bacteriën vernietigd worden (zelfs para tbc ) Antibiotica !!

Pasteuriseren koemelk Voordelen Nadelen Minder overdracht van ziektes Moeilijk te managen Betere groei Duur Is er altijd probleemmelk? Gebruik probleemmelk mogelijk Variabele kwaliteit (vet%, …) Antibiotica niet vernietigd

Kunstmelk aandachtspunten Drinktemperatuur (39̊C) zorgvuldig aanhouden. Indien melk koud verstrekt wordt, speenemmer + zuur gebruiken Concentratie melkpoeder: veel fouten 125 gram/liter 125 gram + 875 gram water 125 gram + 1000 gram water

Slokdarmsleuf reflex: 1. Temperatuur 2. Zuigen

Vertering bij het kalf Graan, krachtvoer Water Zetmeel Fermentatie Vluchtige vetzuren; Propionzuur, boterzuur, azijnzuur Absorptie van vluchtige vetzuren door de penswand stimuleert de penswand ontwikkeling

Pens ontwikkeling Melkperiode Onderzoek toont aan dat de pens ontwikkelt door vluchtige vetzuren en niet door het prikkelen van de penswand