De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeren en Verzorgen Periode 4

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeren en Verzorgen Periode 4"— Transcript van de presentatie:

1 Voeren en Verzorgen Periode 4
Deel 5 Voeradvies Rund en Varken

2 Vandaag H 4 en 5 van het Dictaat nakijken
H6 huiswerk voor volgende week Theorie: Voedingsadvies Rundvee en Varkens Rassentoets Werken aan de encyclopedie

3 Bespreken opdrachten Pak je opdrachten van vorige week erbij
We lopen ze klassikaal even door

4 Voeding voor runderen Wat eten runderen allemaal?
Welke verschillende levensfase kennen runderen en waarom is het belangrijk om de voeding hierop af te stemmen?

5 Voeding voor melkvee Voor de melkveehouder speelt voeding een centrale rol Juiste rantsoensamenstelling tussen ruwvoer en krachtvoer Kwaliteit heel belangrijk Krachtvoerbron Structuurwaarde Opname eiwitten, mineralen, vitamines (calcium!) Doel: goede melkproductie met goede eiwit en vetpercentage!

6 Melkvee Grote hoeveelheid ruwvoer
Hoeveelheid krachtvoer afhankelijk van groei en productie Hoog productieve koeien zijn topsporters  voeding heel belangrijk!

7 Jongvee Een goede kalver opfok is belangrijk voor het melkveebedrijf
Melk, ruwvoer, melkpoeders, muesli ’s Biest Melk geven via speen voor goede slokdarmreflex Ook gewenste temperatuur van 40 graden Krachtvoer voor papillengroei in de pens

8 Transitieperiode De periode rondom het afkalven
3 weken voor het afkalven tot 4 weken na het afkalven Veel problemen rondom deze periode Conditiescore in de gaten houden (mimimaal 3,5) Maximaliseren ds opname en energieopname opvoeren al voor het afkalven

9 Vers houden van voeding
Inkuilen Met behulp van melkzuurbacteriën die suiker omzetten naar melkzuur waardoor er een stabiele zuurgraad in de kuil ontstaat (na ca 6 weken) Luchtdicht ‘’verpakken’’ met meerdere lagen plastic en stevige ballast Zuurstof  Broei  schimmels en gisten Hooi opslaan Krachtvoer en supplementen van veevoederfabrikant Bijproducten van leverancier

10 Voeding voor varkens Wat eten varkens allemaal?
Wat is het verschil tussen de voeding in de verschillende levensfases

11 Voedingsadvies varken
De EW is een maat voor de voederwaarde van varkensvoer. Bij het voeren van varkens gebruik je vaak een voerschema. Op basis van de EW-waarde (=energie) van voer en de EW-behoefte van het varken kun je goed bepalen welke hoeveelheden gevoerd moeten worden. Verschillende voerschema’s: Biggen Vleesvarkens Fokzeugen (onderhoud, drachtperiode, zoogperiode) Opfok fokzeugen

12 Biggen Pasgeboren biggen kunnen alleen melk goed verteren. Vast voer, zoals biggenkorrel, kunnen ze nog niet aan. Een jonge big maakt nog niet de goede enzymen om ander voer dan melk te verteren. Het spijsverteringssysteem moet zich geleidelijk ontwikkelen. Biest is de eerste periode heel belangrijk (altijd als eerste!) ijzer belangrijke bouwstof voor hemoglobine en dus het transport van zuurstof in het bloed  toedienen ijzerpreparaat. Langzaam overgaan op vast voedsel (zie les vorige week) Groei staat centraal

13 Vleesvarkens Net na het spenen tot aan de slacht
Wettelijk niet voor 28 dagen afspenen tot circa 7 maanden oud Van circa 25 kilo tot slachtgewicht van circa 112 kilo Gemiddeld groeit een vleesvarken zo’n 0,8 kg per dag! Doel: Met zo’n laag mogelijke voerkosten De biggen zo gezond mogelijk Bij een optimale leeftijd af te leveren Veel adviezen voor voeding vleesvarkens Meerfasenvoeding

14 Zeug Een zeug heeft gemiddeld 1% van haar lichaamsgewicht als onderhoudsvoer nodig (het voer moet dan wel een EW van ca. 1,00 hebben) Een zeug van 200 kg moet dan 1% = 2 kg voer per dag voor onderhoud krijgen. Dracht: Groei van de biggen zorgt voor veel energie Het gewicht van de biggen verdubbelt in de laatste maand! Tijdens de dracht moet je de voergift daarom geleidelijk verhogen van ongeveer 2,5 EW naar +/- 3,5 EW per dag. Zoogperiode: Tijdens de zoogperiode verliest een zeug veel gewicht om voldoende melk te kunnen geven, als veehouder wil je dit zoveel mogelijk voorkomen. Na het spenen wil je dat de zeug z.s.m. weer berig wordt (gust periode)

15 Opfok zeugen Lang niet alle bedrijven fokken zelf biggen op tot dekrijpe opfokzeugen. Er worden dan dekrijpe opfokzeugen aangekocht De opfokperiode begint als de biggen ca. 70 dagen oud zijn. Vanaf een leeftijd van ca. 240 dagen worden de opfokzeugen voor het eerst geïnsemineerd of gedekt. Een hoog voerniveau tijdens de opfok kan tot vervetting leiden. Vervetting is slecht voor de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Ook slijt het beenwerk van de jonge zeugen dan meer.

16 Conditie varkens (topsport)

17 Voeding bewaren Varkensvoer voor productievarkens meestal direct van de fabrikant Opslag in silo’s van droogvoer Brij wordt samengesteld Automatisch voersysteem

18 Opdracht Werk in duo’s Schrijf samen een voedingsadvies voor een veehouder van alle varkens per levensfase melkvee (jongvee, drachtige koe, melkgevende koe, droogstand) vleesvee Probeer het advies in grote lijnen uit te schrijven zodat je ook voor jezelf echt zo’n advies zou kunnen geven Lever dit voeradvies in tijdens de eindtoets op papier! (extra punten)

19 Aan de slag / Huiswerk Werk aan de opdracht Maak hoofdstuk 6! Leer de varkens en runderrassen voor de rassentoets Werk aan je encyclopedie


Download ppt "Voeren en Verzorgen Periode 4"

Verwante presentaties


Ads door Google