Maagdarmkanaal V31, Voeding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Het verteringsstelsel
Voeding Paard.
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Spijsvertering.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Maagdarmkanaal V31, Voeding

Voedsel en maagdarmkanaal Plantaardig materiaal Vlees Insecten Zowel plantaardig als dierlijk materiaal Carnivoor Herbivoor (herkauwer) Insectivoor Herbivoor (niet herkauwer) Omnivoor

Type herbivoren In de maag bevinden zich heel veel micro-organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken. In de blindedarm bevinden zich heel veel micro- organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken.

spijsverteringskanaal

Filmpjes tandjes slijpen spijsvertering mens Spijsvertering van mens komt overeen met spijsvertering varken

Spijsverteringskanaal varken mond slokdarm Colon en rectum vormen een onderdeel van de dikke darm

1. Mond: mechanisch en chemische vertering ENZYM GEBIT Chemische vertering omdat enzym ervoor zorgt dat chemische reactie sneller verloopt. Amylase zit in speeksel, om zetmeel om te zetten in suikers. . Mechanische vertering. Met tanden en kiezen wordt voer kleiner gemaakt waardoor enzymen er beter bij kunnen.

2. slokdarm voedsel wordt gekneed en speeksel wordt er doorheen gemengd. Zetmeelvertering door amylase .

3. Maag Chemische vertering met enzym pepsine. Pepsine breekt eiwitten af tot aminozuren Maag maakt zoutzuur zodat pepsine goed werkt en dat bacteriën gedood worden. Maagpoort (uitgang van de maag) zorgt ervoor dat er alleen kleine deeltjes uit kunnen.

4. alvleesklier Produceert alvleessap dat wordt afgegeven aan de 12-vingerige darm. Alvleessap bevat veel enzymen! Trypsine, lipase en amylase ENZYMEN: Pepsine  vertering van aminozuren Lipase  vertering van vetten Amylase  vertering van koolhydraten tot glucose

5. Lever & 6. Galblaas Lever Galblaas Filtert giftige stoffen uit het bloed, zet glucose om in glycogeen. Produceert gal (maakt vetmoleculen kleiner) Slaat de gal op. Via galbuis gaat het naar de 12- vingerige darm Glycogeen kan wel makkelijk in de lichaamscellen worden opgenomen en glucose niet.

7. 12-vingerige darm Eerste deel v.d. dunne darm (is ongeveer 12 vingers lang). Wordt bicarbonaat toegevoegd om de zure voedselbrij van de maag weer te neutraliseren. (in de maag is pH 4, daarna pH 6 of 7) Door alvleessappen, darmsappen en gal wordt de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten voortgezet.

8. Dunne darm Dunne darm is heel lang! Hier vermengen enzymen en voedsel zich goed Voedingsstoffen (glucose, aminozuren, vetzuren) worden opgenomen in het bloed. Darmsap wordt toegevoegd om de overgebleven voedingsstoffen te verteren. In het darmsap zitten amylase, lipase en pepsine

9/10. dikke darm & Blinde darm Afbraak r.c. tot vetzuren. Deze worden opgenomen in bloed. Water uit voer gehaald. Bij de mens geen functie, kan ontstoken raken. Bij planteneters worden harde celwanden verteert.