Maagdarmkanaal V31, Voeding
Voedsel en maagdarmkanaal Plantaardig materiaal Vlees Insecten Zowel plantaardig als dierlijk materiaal Carnivoor Herbivoor (herkauwer) Insectivoor Herbivoor (niet herkauwer) Omnivoor
Type herbivoren In de maag bevinden zich heel veel micro-organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken. In de blindedarm bevinden zich heel veel micro- organismen (eencelligen en bacteriën) die celwanden van planten kunnen afbreken.
spijsverteringskanaal
Filmpjes tandjes slijpen spijsvertering mens Spijsvertering van mens komt overeen met spijsvertering varken
Spijsverteringskanaal varken mond slokdarm Colon en rectum vormen een onderdeel van de dikke darm
1. Mond: mechanisch en chemische vertering ENZYM GEBIT Chemische vertering omdat enzym ervoor zorgt dat chemische reactie sneller verloopt. Amylase zit in speeksel, om zetmeel om te zetten in suikers. . Mechanische vertering. Met tanden en kiezen wordt voer kleiner gemaakt waardoor enzymen er beter bij kunnen.
2. slokdarm voedsel wordt gekneed en speeksel wordt er doorheen gemengd. Zetmeelvertering door amylase .
3. Maag Chemische vertering met enzym pepsine. Pepsine breekt eiwitten af tot aminozuren Maag maakt zoutzuur zodat pepsine goed werkt en dat bacteriën gedood worden. Maagpoort (uitgang van de maag) zorgt ervoor dat er alleen kleine deeltjes uit kunnen.
4. alvleesklier Produceert alvleessap dat wordt afgegeven aan de 12-vingerige darm. Alvleessap bevat veel enzymen! Trypsine, lipase en amylase ENZYMEN: Pepsine vertering van aminozuren Lipase vertering van vetten Amylase vertering van koolhydraten tot glucose
5. Lever & 6. Galblaas Lever Galblaas Filtert giftige stoffen uit het bloed, zet glucose om in glycogeen. Produceert gal (maakt vetmoleculen kleiner) Slaat de gal op. Via galbuis gaat het naar de 12- vingerige darm Glycogeen kan wel makkelijk in de lichaamscellen worden opgenomen en glucose niet.
7. 12-vingerige darm Eerste deel v.d. dunne darm (is ongeveer 12 vingers lang). Wordt bicarbonaat toegevoegd om de zure voedselbrij van de maag weer te neutraliseren. (in de maag is pH 4, daarna pH 6 of 7) Door alvleessappen, darmsappen en gal wordt de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten voortgezet.
8. Dunne darm Dunne darm is heel lang! Hier vermengen enzymen en voedsel zich goed Voedingsstoffen (glucose, aminozuren, vetzuren) worden opgenomen in het bloed. Darmsap wordt toegevoegd om de overgebleven voedingsstoffen te verteren. In het darmsap zitten amylase, lipase en pepsine
9/10. dikke darm & Blinde darm Afbraak r.c. tot vetzuren. Deze worden opgenomen in bloed. Water uit voer gehaald. Bij de mens geen functie, kan ontstoken raken. Bij planteneters worden harde celwanden verteert.