Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Enzymen voor de vertering
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Spijsvertering.
Voedingsstoffen.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Voedingsstoffen.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
T4 – Voeding en Vertering
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voortgezette assimilatie 1
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 1.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Basis en paraveterinair
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Veevoeding Weende analyse.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Dieetvoeding en Voerproductie
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Hond & Kat Les 7 (Afsluitende les)
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Les 1 De samenstelling van voeding
Leverancier van de Schijf van Vijf
Voeding Kenmerken van voeding.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Eiwitten op je bordje Context 2.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voedingsstoffen voor de koe
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Voedselgerelateerde problemen en vergiftigingen
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1

Jullie docent Yorike van der Weijden Email: yvdweijden@zone.college Inleveren van opdrachten altijd via ELO en niet via de email! Voor vragen over het vak kun je altijd mailen of mij opzoeken in de docentenkamer. Ik ben afwezig op de donderdag.

Voeren en Verzorgen Blok 1: 3 uur in de week Blok 2: 2 uur in de week

Wat gaan we dit blok leren? Voeding Voedingsstoffen Voersoorten Voer- en Waterbehoefte Rantsoenberekening Voeding hond & kat Voerfouten hond & kat Verzorging Indeling van het dierenrijk Exterieur verzorging hond & kat (basis) Rasgroepen Honden- en Kattenrassen

Wat heb je hiervoor nodig? Elke les bestaat uit 3 onderdelen: 1. Voeding Basis (Boekje ‘Voeding’ vanuit het Kenniscentrum) 2. Rassen Basis (Boekje ‘Kennen en herkennen van dieren’ vanuit het Kenniscentrum) 3. Verdieping: Hond en Kat (Voeding en rassen) De lessen bestaan uit een stuk theorie, praktijk en opdrachten. Soms moeten opdrachten worden ingeleverd. Als je een les niet aanwezig bent geweest, kijk dan op de Wikiwijs welke opdrachten gemaakt moeten worden. Wikiwijs arrangement voor het hele jaar: 106553

Voedingsstoffen

H1 Voedingsstoffen Wat is goed voer?

http://www. 10voorbiologie. nl/index. php http://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=1894&par=1952&sub=1954

Voedingsstoffen Voedingsstoffen = bruikbare bestanddelen van de voeding Onbruikbare middelen verlaten het lichaam als ontlasting 6 verschillende voedingsstoffen: Voedingsvezels = onbruikbare bestanddeel van voedsel

Voer Water Droge stof Organische stoffen Koolhydraten Eiwitten Vetten Anorganische stoffen Mineralen Zouten

Vul de tabel van de wikiwijs in Opdracht: Vul de tabel van de wikiwijs in

De tabel met de verschillende voedingsstoffen is een handige samenvatting voor de toets!

Water Water is onmisbaar voor functies in het lichaam: als bouwstof (60-70% is water) voor transport van voedingsstoffen en afvalstoffen voor de warmteregulatie voor melkproductie en groei voor verschillende processen in het lichaam (chemische omzettingen in cellen) Voeren en verzorgen

Water Een dier krijgt water binnen via voer en drinkwater. Soort voer bepaalt hoeveelheid water dat nog gedronken moet worden: droogvoer bevat 10% water blikvoer bevat 80% water Meer dan 80% water in voeding. Wel verzadigd gevoel, onvoldoende droge stof opname. Dit kan leiden tot tekorten. Voeren en verzorgen

Koolhydraten Verteerbare koolhydraten leveren snel energie, bv suikers en zetmeel. Verschillende koolhydraten: monosacharide: bestaat uit één suikermolecuul disachariden: bestaan uit twee verbonden monosacchariden polysachariden : bestaan uit ketens suikermoleculen Voeren en verzorgen

Koolhydraten Ruwe celstof is niet of moeilijk te verteren, bv cellulose. Oplosbare vezels (groente en fruit): moeilijk te verteren. Worden wel door darmbacteriën benut. zorgen voor goede darmflora Onoplosbare vezels (granen): stimuleren werking maag-darmstelsel tekort kan leiden tot verstopping Voeren en verzorgen

Eiwitten Het belang van eiwitten, ook wel proteïnen: groei en herstel lichaam, ook wel bouwstof smaakmaker in voeding bij verbranding eiwitten komt energie vrij Hoeveelheid eiwit op verpakking = percentage ruw eiwit Voeren en verzorgen

Eiwitten Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Soorten aminozuren: essentiële: kan dier niet aanmaken, inname via voeding semi-essentiële: kan dier maken uit essentiële aminozuren niet-essentiële aminozuren: kan dier zelf aanmaken in lever Veel essentiële aminozuren = hoge kwaliteit eiwit (de biologische waarde) Voeren en verzorgen

Vetten Het belang van vetten, ook wel lipiden: leveren energie, ook wel brandstof bevatten essentiële vetzuren bevatten opgeloste vitaminen ( A, D, E , K) verhogen de smakelijkheid van het voer Hoeveelheid vet op verpakking = percentage ruw vet Voeren en verzorgen

Vetten Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren: essentiële vetzuren: kan dier zelf niet aanmaken, inname via voeding niet-essentiële vetzuren: kan dier zelf aanmaken De essentiële vetzuren verschillen per diersoort. Voeren en verzorgen

Vetten Verzadigd vet: is hard bij kamertemperatuur heeft weinig dubbele bindingen tussen moleculen in vetzuur Onverzadigd vet: is zacht bij kamertemperatuur heeft veel dubbele bindingen tussen moleculen in vetzuur Voeren en verzorgen

Vitaminen Vitaminen worden opgenomen uit de voeding Vetoplosbare vitamine (A,D, E en K): zitten in dierlijke vetten en worden in lichaam opgeslagen Wateroplosbare vitaminen (C en B): zitten in plantaardige producten en worden uitgeplast Voeren en verzorgen

Vitaminen Wateroplosbare vitaminen Belangrijke invloed op B stofwisseling, huid, vacht en zenuwstelsel C bindweefsel en algemene weerstand Vet oplosbare vitaminen Belangrijke invloed op A ogen, groei, zenuwstelsel en voortplanting D calcium- en fosforhuishouding E voortplanting, spieren en algemene weerstand K bloedstolling Voeren en verzorgen

Mineralen Het belang van mineralen, ook wel zouten: bouwstof in cellen hulpstof bij enzymen invloed op vochtverdeling in het lichaam Mineralen zijn te verdelen in: macro-elementen: heeft dier meer van nodig micro-elementen: heeft dier weinig nodig (sporenelementen) Voeren en verzorgen

Weende analyse De Weende analyse is een verzamelnaam van analyses die in de diervoeding gebruikt worden voor het analyseren van vocht, ruw vet, ruw eiwit, ruwe as en ruwe celstof.

Opdracht: Weende analyse Zoek verpakkingen van 4 complete diervoeders van 4 verschillende diersoorten. Vul van deze verpakkingen de Weende-analyse in de tabel in. Let op de verschillen. Noteer dit. Diersoort 1 2 3 4 Water Ruw eiwit Ruw vet Ruwe as Ruwe celstof Vitaminen Voeren en verzorgen

Opdracht Periode 1: Encyclopedie maken Je gaat je eigen encyclopedie maken. Hierin staan van alle rasgroepen steeds minimaal 2 rassen beschreven. 20 hondenrassen 8 kattenrassen 1 a4tje per ras. Eind van de periode moet je hem inleveren. De encyclopedie bevat informatie over: Algemeen; Nederlandse en Latijnse naam, taxonomie, herkomst en gebruiksdoel Exterieur (beschrijving en foto‘s) Gedrag (specifiek voor dit ras) Specifieke verzorging of bijzonderheden (denk ook aan vachtstructuur)

Volgende week Voeding (Voersoorten) Taxonomie Rasgroepen Huiswerk: Tabel voedingsstoffen afronden en Weende analyse Meenemen: Een lege zak honden- of kattenvoer (droog- of natvoer) Taxonomie Rasgroepen