Literatuurstudie: de Sociale kaart

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Persoonlijke Toekomstplanning
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
waar mensen waardig mens mogen zijn
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Voor u Door u. Programma • Inleiding • Terugkijken naar 3 december: de aanleiding • Stand van zaken • De resultaten van de enquête • Discussie.
Dorpstuintjes in Heusden?. Wat?  Volkstuin = Samentuin = Dorpstuin  Een ruimte waar burgers op 1 locatie een groentetuin op een ecologische wijze bewerken.
POVERELLO.
Bijbelverhalen voor kinderen in de township
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
PROJECT: DORPSRESTAURANT AVELGEM Voorstelling Ontmoetingsdagen Ongelijk Gezond – juni 2010.
CENTRUM KAUWENBERG VZW
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Participatie van mensen in armoede
Naar een taalbeleid in het OCMW?
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Initiatieven… om bij aan te sluiten i.v.m. armoedebestrijding.
Van de juridisch dienstverlener
Etnisch-culturele minderheden
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
De VOA en schuldhulpverlening
‘The making of’ A’kzie Wat vooraf ging… …. …
Vermaatschappelijking van zorg
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
6 Criteria Armen verenigingen zich Armen nemen het woord Maatschappelijke emancipatie Maatschappelijke structuren veranderen Dialoog met de samenleving.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Armoede is … Sieg Monten
Integratiedienst Gent – Kaprijkestraat 12, Gent – Tel – Voorstelling INTEGRATIEDIENST LOP Intermediairen maandag.
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Rondpunt vzw Uitbreidingstraat 518 bus 2.01 – 2600 Berchem Tel.:
Gemeenschap van Sant’Egidio Memisa – Ziekenhuis voor Ziekenhuis 14 juni 2016.
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Onlinehulptoepassingen in OCMW’s
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
Armoede in de stad.
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Dat gaat naar het meanderplein toe!
Armoedebeleid.
Wereldspelers: een verhaal
(O)Kans voor een versterkt onthaalonderwijs
De sociale kaart ‘ontmoetingsproject’:
Inkanteling OCMW in de gemeente Julien Van Geertsom
Geïntegreerd breed onthaal
WOONCOACHING.
Werking IEM-consulenten
In België leven meer dan anderhalf miljoen mensen
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Dit is de vraag Hier komen allerlei antwoorden!!! antwoord 1
Helpt basisbereikbaarheid vervoersarmoede de wereld uit?
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Actieve Interculturele Federatie (AIF) +
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Transcript van de presentatie:

Literatuurstudie: de Sociale kaart Anke Deschamps Project BUDA

De Sociale Kaart Snel en efficiënt Antwoord op hulpvraag cliënt Toeleidingsweg tot hulpverlening Handig voor: Hulpverleners Cliënt Lokale besturen De sociale kaart is in de eerste plaats een instrument dat snel en efficiënt een antwoord biedt op de hulpvraag van de cliënt. Het is handig voor de hulpverlener omdat het een middel is om gericht door te verwijzen. De cliënt kan op deze manier ook zelf op zoek gaan naar een instelling die hulp kan bieden bij het probleem. De sociale kaart geeft je een overzicht over de instellingen die gevestigd zijn in een bepaalde gemeente.

Poverello Kleine, arme man Doelgroep: kansarmen Huis voor thuis- en daklozen Jan Vermeire Kortrijk: 9u-15u Eerst: frisdrank, warme tas soep of koffie, boterham Nu: ook warme maaltijden Vestiaire Nachtonthaal Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Tongeren, Heusden-Zolder, Banneux & Oostende Poverello betekent “kleine, arme man” in het Italiaans. De instelling richt zich dan ook op kansarmen. Deze mensen zijn door allerlei problemen in armoede terecht gekomen en raken hier jammer genoeg zeer moeilijk uit. Ze kregen te maken met werkeloosheid, alcoholisme, familieproblemen… De instelling werd opgericht door Jan Vermeire. Hij heeft een tijd in de Marollen gewoond. Dit is een wrede buurt in Brussel waar veel leed is. Jan Vermeire wou hier iets aan veranderen en uit die gedachte ontstond Poverello. Poverello is een huis voor thuis- en daklozen. In Kortrijk kunnen ze hier elke weekdag van 9u-15u terecht. In het begin serveerden ze frisdrank, warme tas soep of koffie en boterhammen. Later bereidden de vrijwilligers ook warme maaltijden voor. Deze kunnen oplopen tot 700 per dag in verschillende instellingen. Ook is er kledij te verkrijgen. Mensen kunnen tweedehandskledij binnenbrengen. Deze worden dan gesorteerd in de vestiaire en uitgedeeld op verdelingsdag. In Kortrijk houden ze zich hier vaak mee bezig. Smijt je tweedehandskledij dus niet weg maar breng het naar Poverello! Na de grote vraag naar een overnachtingsplaats, richtten ze het nachtonthaal op. Mensen die al een hele tijd op straat ronddoolden konden er vanaf dan ook terecht om te overnachten en dit voor een spotprijs.

OKAN Drie Hofsteden Onthaalonderwijs Kinderen net in België Nederlands niet machtig 1 jaar intensief  praktisch gericht Dagelijks functioneren Maatschappelijke integratie 3 klassen volgens niveau Studiekeuze

A’kzie Doelgroep: mensen in armoede Armen en niet-armen samenbrengen Vrijetijdsloket Vrijetijdsbesteding voor iedereen Werkt volgens 6 criteria: Armen blijven zoeken Armen verenigen Armen het woord geven Werken aan maatschappelijke emancipatie: info en vorming Werken aan de verandering van maatschappelijke structuren Dialoog met de samenleving en beleid realiseren

deSOM vzw Bundelt 3 deelwerkingen: Doel Het Onthaalbureau Inburgering Inburgeringsprogramma Nieuwkomers België leren kennen Het Integratiecentrum Integratieprogramma diversiteit De Sociaal Tolk- en Vertaaldienst Boodschappen overbrengen Openbare en sociale diensten Doel

Bedankt voor de aandacht