De actieve voedingsdriehoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Een handleiding voor de leerkracht
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Eet je Fit!.
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
De actieve voedingsdriehoek
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
De voedsel en kracht quiz
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Jeugdopleiding FC Dordrecht.  Koolhydraten  Vetten.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Stappen. Inhoudsopgave 1. Overzicht stappen 2. Wat verstaan we onder laagdrempelige fysieke activiteit? 3. Waarom bewegen? 4. Hoeveel bewegen?
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

De actieve voedingsdriehoek Auteur: Ruth Van Ravensteyn 11-1-2019 De voedingsdriehoek

Wat is de voedingsdriehoek? Hulpmiddel Advies  eten Actief bezig zijn Aanbevelingen vanaf 6 jaar Diëtist(e) 10:57 De voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek 10:57 De voedingsdriehoek

Waarom gebruik je de actieve voedingsdriehoek? Elk voedingsmiddel  bepaalde voedingsstoffen Voedingsstoffen plaatsen in 8 groepen 8 groepen gezonde levensstijl 10:57 De voedingsdriehoek

De voedingsstoffen Vetten Eiwitten Vezels Koolhydraten Water Vitaminen Mineralen 10:57 De voedingsdriehoek

Hoe is de actieve voedingsdriehoek opgebouwd? 8 groepen (van onder naar boven, van links naar rechts): Beweging Water Aardappelen – en graanproducten Groenten Fruit Melk –en melkproducten en Ca-verrijkte sojadrinks Vlees, vis, eieren en vervangproducten Smeer –en bereidingsvetten De restgroep 10:57 De voedingsdriehoek

Beweging Belangrijk voor goede gezondheid = Inspanningen met bepaalde intensiteit Volwassenen: 30 min (ev.2X 15’) Kinderen en jongeren 60 min 10:57 De voedingsdriehoek

Hoe bewegen? Keuze genoeg: Zwemmen Trap i.p.v. lift Fiets i.p.v. auto Dansen Joggen Stofzuigen 10:57 De voedingsdriehoek

Splitter, spletter, splater, lekker lekker water! Water = onmisbaar Aanbevolen hh: 1,5 l 1 l uit vaste voeding Water zit in? Koffie Thee Bouillon Mineraal water 10:57 De voedingsdriehoek

Aardappelen en graanproducten Leveren Koolhydraten, vezels, Mineralen Basisvoeding = dagelijkse voeding Omvat alle soorten graanproducten: Rijst Deegwaren Brood Ontbijtgranen 10:57 De voedingsdriehoek

Aanbevolen hoeveelheid: 5 – 12 sneden brood (175-425g) 3 – 5 aardappelen (210 tot 350g) 10:57 De voedingsdriehoek

Groenten Leveren voedingsvezels, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Afwisseling belangrijk Aanbevolen hoeveelheid: Groenten eet je nooit te veel! 300 g per dag Zowel bereide als rauwkost Warme maaltijd = 200 g 10:57 De voedingsdriehoek

Enkele groenten op een rijtje! 10:57 De voedingsdriehoek

Fruit Leveren vitaminen, mineralen en koolhydraten Andere vitaminen en mineralen als groenten Als ontbijt, tussendoortje, broodbeleg Aanbevolen hh: 2 – 3 stuks per dag 10:57 De voedingsdriehoek

Melk –en melkproducten en Ca-verrijkte Sojadrinks Bron van Ca, eiwitten, mineralen en vitaminen (B-complex) Zorgen voor opbouw v/d botten Aanbevolen hoeveelheid: 3 – 4 glazen melk 1 – 2 sneden kaas 10:57 De voedingsdriehoek

Enkele voorbeelden: Kaas Koemelk Yoghurt Platte kaas Sojadrinks 10:57 De voedingsdriehoek

Vlees,vis eieren en vervangproducten Bron eiwitten, mineralen en Vitaminen Belangrijke bron aan ijzer Vervangproducten = Sojaproducten Peulvruchten Noten Aanbevolen hh 100g/dag Vis  1 tot 2 x per week 10:57 De voedingsdriehoek

Smeer –en bereidingsvetten Leveren energie Aanbreng essentiële vetzuren Vetoplosbare vitaminen Enkele vb.: Margarine Bak –en braadvet Olijfolie Aanbevolen hoeveelheid: 1 eetlepel/ dag 10:57 De voedingsdriehoek

De restgroep Beperken ! Toemaatje, leveren veel energie Zwevend gedeelte Enkele voorbeelden: Snoep Zoetigheden Alcoholische dranken Suikerrijke dranken Vette sauzen Beperken ! 10:57 De voedingsdriehoek

Bronvermelding www.vig.be www.onafhankelijkziekenfonds.be www.voedingsdriehoek.be 10:57 De voedingsdriehoek