Koolhydraten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
B3 Glucose als grondstof
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
Overzicht van de stofwisseling
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Energiemanagement Hans Spanjers
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VOEDING EN DIABETES.
Energie Brandstof voor sporten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
De eilandjes van Langerhans en de bijnieren
Het verteringsstelsel
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Welvaartziekten Diabetes
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Koolhydraten

Terugblik Voeding Macro nutriënten Brandstoffen Koolhydraten Vetten Bouwstoffen Eiwitten Micro nutriënten Ondersteuning Vitaminen Mineralen Spoor- elementen

Koolhydraten Belangrijkste functie: energie leveren Koolhydraat: energie pakketje Koolhydraten in 3 vormen Opname in 1 vorm: glucose De belangrijkste functie van koolhydraten is het leveren van energie Koolhydraten kunnen dan ook gezien worden als energie pakketjes Echter kan het lichaam deze energie pakketjes niet direct gebruiken: de enige manier waarop koolhydraten namelijk opgenomen kunnen worden is in de vorm van glucose, maar hoe komen we dan van koolhydraten naar glucose  dit gebeurt in de dunne darm. Daar zijn kleine knip machientjes bezig om koolhydraten te knippen in losse suiker moleculen. Daar ga ik nu verder op in.

Opname Afbreken: in de mond Afbreken: begin van de dunne darm Opnamen: Rest van de dunne darm En dan? Direct in het bloed (glucose) Opslag in de spieren (beperkt) Opslag in de lever https://www.bioplek.org/animaties/spijsvertering/glucosevertering.html Opslag gebeurt in de vorm van glycogeen  Opnieuw gekoppelde suiker eenheden Max ongeveer 400 gram glycogeen opgeslagen (= 1600 kcal), kan door trainen verhoogd worden. Ook maar voor een beperkt aantal dagen

“als de cellen glucose nodig hebben” Glucose uit het bloed Bloedsuiker spiegel Normaal Tussen de 4-8 mmol Te hoog Boven de 8 mmol Glucose moet opgeslagen worden in de vorm van glycogeen Te laag Onder de 8 mmol Glycogeen moet afgebroken worden tot glucose Bloed suiker spiegel: de continue hoeveelheid suiker in je bloed Suiker zit opgelost in je bloed.

Vezels = koolhydraten die niet kunnen worden verteerd Goede stoelgang Diabetes Hart- en vaat ziekten Uit de celwand van planten: Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten Verwerking zorgt voor veel verlies

Te veel koolhydraten? advies: 40-70% van dagelijkse voeding = koolhydraat Te weinig Lage bloedsuikerspiegel Eiwit verbranding  spierafbraak Te kort aan vezels Te veel Hoge bloedsuikerspiegel Glycogeen voorraad vol Vet wordt niet meer verbrand Omzetting in vet Tekort aan eiwitten, vetten Hersenen willen glucose Vet kan niet omgezet worden in glucose Dus worden eiwitten omgezet  afbraak.

Koolhydraten in producten Pasta Aardappels Brood Peulvruchten Groente/fruit Melk Frisdrank Snoep Koek

“goede vs. slechte koolhydraten” Voedingsmiddelen die naast koolhydraten ook nog andere voedingsstoffen bevatten Eerder en langer een verzadigd Pieken in de suikerspiegel, gevoel Sneller weer honger  lege kCal https://www.youtube.com/watch?v=LeZD04FInGU