Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Synchroniseren adem & beweging
definitie – prevalentie – gevolgen
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
Dieetbehandeling bij leverfalen
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
SNAQ, een zaak van gewicht
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Gonnie Staaks tel
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Rianne v. Heertum Diëtist
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
VOEDING EN DIABETES.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
VOEDING EN DIABETES.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
WORKSHOP BIOMETRIE.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Is dit een probleem in Nederland?
Schijf van vijf.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch

Onderwerpen Overgewicht en de gevolgen hiervan Relatie Voeding – Longziekten Gezonde Voeding Energie-behoefte Ondergewicht en gevolgen hiervan Overgewicht en de gevolgen hiervan Energieverrijkte voeding Energiebeperkte voeding Dieetvoeding

Samenstelling Voeding Eiwitten: melkproducten, kaas, vlees, vis,ei, vleesvervangers. Nodig voor spieropbouw en voorkomt afbraak spiereiwitten

Samenstelling Voeding Energie: halen we uit vet en koolhydraten koolhydraten: in groente, fruit, suiker, brood, pasta, aardappelen Geeft directe energie voor de spieren geeft geen extra kortademigheid

Samenstelling Voeding Veel koolhydraten geeft een snelle maagontlediging, minder kans op vol gevoel lichter verteerbaar dan vetrijke voedingsmiddelen

Gezonde Voeding Eet gevarieerd Let op vet Eet ruimschoots brood en aardappelen Eet volop groente en fruit

Gezonde Voeding Houd uw gewicht op peil Wees zuinig met zout Drink voldoende; 1½ - 2 L per dag Eet niet de hele dag door

Voedingsmiddelen Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor gezonde volwassenen Brood Aardappelen en rijst Groente Fruit, vruchtensap Hoeveelheden: 5-7 sneetjes 3-5 stuks/lepels 3 – 4 groentelepels 2 stuks/glazen

Voedingsmiddelen Hoeveelheden 450-500 ml 1 – 2 plakjes 100 gram (rauw) Melkproducten Kaas Vleeswaren Vlees/vis/kip/ei, Boter/margarine/ bak-en braad-producten halvarine vocht Hoeveelheden 450-500 ml 1 – 2 plakjes 100 gram (rauw) 15 gram voor de bereiding 5 gram per snee minimaal 1.5 ltr

Energie-behoefte Leeftijd Lengte Gewicht Geslacht Arbeid Ziekte

Verhoogde energiebehoefte, + 600 kcal Bij COPD Verhoogde energiebehoefte, + 600 kcal 1½ gram eiwit per kg lichaamsgewicht 50-55% koolhydraten van totale hoeveelheid kcal

Lichaamssamenstelling BMI = body mass index = gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat VVMI = vetvrije massa index = kg/m2 mannen 16 vrouwen 15

Lichaamssamenstelling bij COPD

meetmethoden Lichaamssamenstelling te meten m.b.v bioimpedatiemeting Dit is een gevalideerde methode bij stabiele patienten (Gold 2-4) Huidplooimeting eenvoudig maar een grote individuele spreiding Dexa; kostbaar en stralingsbelasting handknijpkracht

Indeling van nieuwe COPD-patiënten Normaal gewicht (BMI 21-25) / depletie spiermassa (VVMI <15/<16) Energierijke voeding evt. aangevuld met dieetpreparaten trainen 2. Normaal gewicht/ normale spiermassa richtlijnen gezonde voeding Trainen

Indeling van nieuwe COPD-patienten 3. Ondergewicht (BMI <21) /depletie spiermassa Energierijke voeding met evt. dieetpreparaten Pas trainen als gewichtverlies gestopt is 4. Ondergewicht (BMI <21) /normale spiermassa Trainen 5. Overgewicht BMI >30 Energiebeperking trainen

VOEDINGSTHERAPIE EN BEWEGING

Gewichtsverlies of klinische depletie Verhoogde energiebehoefte; ca. 600 kcal extra bij COPD Verminderde inname van voeding t.g.v. dyspnoe

Gewichtsverlies of klinische depletie GEVOLGEN: Daling weerstand Vertraagde wondgenezing Verminderde spierkracht door spierafbraak; te lage spiermassa (VVM-index onder 16 en 15)

Gewichtsverlies of klinische depletie Langzamer herstel en meer kans op complicaties BMI lager dan 21 en VVM-index lager dan 16 en 15

Hoe vaak komt klinische depletie voor? 20% van stabiele patiënten met matige en ernstige COPD (Gold 2 en 3) 35% van stabiele patiënten met matige en ernstig en zeer ernstige COPD (GOLD 2, 3 en 4)

Energieverrijkte voeding Kleine frequente maaltijden Ruim gebruik van beleg op brood Extra melkproducten bij broodmaaltijden Vruchtenkwark, vlaflip, roomijsje, milkshake Ruim smeren met dieetmargarine

Energieverrijkte voeding Beschuit, cracker met royaal kaas. Volle producten roomvla, chocolademelk Lukt dit niet dan overweging dieetdrinkvoeding (bij BMI onder 21 en VVM=index onder 15 en 16) Voedingspreparaat, bijv. Fantomalt

Gewichtstoename BMI hoger dan 25 (gewicht : lengte²) Inname niet in overeenstemming met behoefte Onder invloed van medicijnen Verminderde en geringe lichaamsbeweging

Energiebeperkte voeding Drie hoofdmaaltijden Let op vet, vnl. magere producten Gebruik halvarine i.p.v. margarine

Energiebeperkte voeding Gebruik voeding met een hoge verzadigingswaarde zoals volkorenbrood, rauwkost Beperk het gebruik van tussendoortjes Beperk het gebruik van suiker, snoep en alcohol

Begeleiding door diëtist Bij lage BMI, onder 21 en VVM index lager dan 15 bij vrouwen lager dan 16 bij mannen

Begeleiding door diëtist + Klinisch begeleiding opgestart, + poliklinisch vervolg gedurende 3 maanden, + m.b.v. Bio Impedantie Meting VVM-index en gewicht evalueren + Eventueel ook poliklinisch opstarten op verwijzing longarts of longverpleegkundige

Rol van de dietist Bereiken en behouden van een beter voedingsgedrag Patienten informeren omtrent voeding in relatie tot COPD Patienten motiveren/stimuleren Voedingsadvies op maat om kwaliteit van leven te bevorderen

Rol van longverpleegkundige Signalering van: Gewichtsverloop Slechte eetlust Spin in het web bij multidisciplinaire aanpak

Hoe komt U bij de diëtist? Via huisarts of zelfverwijzing bij overgewicht of ongewenst gewichtstoename. Géén schriftelijke verwijzing nodig. 4 uur vergoeding uit aanvullingspakket bij de meeste zorgverzekeraars. Via longarts / longverpleegkundige: diëtist in het ziekenhuis bij ongewenst gewichtsafname.