Medisch - technisch handelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aanpak van MRSA in woonzorgcentra
Advertisements

GMP and HACCP in school restaurants
De Wetenschap Van Het Hedendaagse Milieu Leslie Roste, RN
Ongewenste micro-organismen
Wat zijn microben?.
Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
Huid en handschoenen.
GMP and HACCP in restaurants
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Materialen en middelen Water en detergens.
ALGEMENE VOORZORGS- MAATREGELEN
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Instrumentbehandeling
CDC GUIDELINE FOR ISOLATION PRECAUTIONS:
HACCP.
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid Hulpverlener Let op! In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid.
Wat zijn microben?.
Met het op de… huid Voorstellen van Stance en Christel.
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Microscopische helpers en sluipmoordenaars
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Operatieassistentie.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
E. Flink & AG. van Oostveen 2015
 Virus breekt afweersysteem af  Vatbaar voor allerlei infecties  Je hoeft niet ziek te zijn  Je voelt en ziet het niet  Kan jaren duren voor aids.
Operatieassistentie Les 2. Opdracht les 1 Mevrouw Smits maakt aan de balie een afspraak voor de sterilisatie van haar labrador retriever Noortje. Zij.
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Operatieassistentie Les 5. Wat moet je kennen/kunnen? Afspraak inplannen en informeren eigenaar Ontvangst van de patiënt en de eigenaar Voorbereiding.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Noorderpoort Medische Kennis
MTH H2 Veilig werken.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Thema Leven Dl 2 Les 3 Het Immuunsysteem.
Vragen vooraf naar aanleiding van het huiswerk
My five moments for hand hygiene: begrippenkader
Operatieassistentie Les 1.
Infectiepreventie van AtotZ
Reinigen en ontsmetten
Operatieassistentie Les 7.
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Virussen NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
Huisvesting en Hygiëne
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Noorderpoort Medische Kennis
Operatieassistentie Les 5.
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Huisvesting en Hygiëne
Hygiëne en gezondheidzorg
Operatieassistentie Les 7.
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Operatieassistentie Les 1.
Operatieassistentie.
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
Wat zijn microben?.
Hoofdstuk 6. Middelen bij infecties
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Infectie en ontsteking
Gezondheid Les 1.
Medische kennis Infectieziekten.
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Medisch - technisch handelen Vervolg hygiëne, besmetting, micro- en macro-organismen

Wat is hygiëne ook alweer? Hygiëne betekent gezondheidsleer en heeft tot doel de gezondheid van de mens te bevorderen of te continueren. Hygiënisch werken heeft als doel: het voorkomen van infecties Hiervoor is een werkgroep opgericht: WIP (Werkgroep Infectie Preventie) Zij ontwerpen een effectief preventiebeleid om het aantal zorginfecties te reduceren.

Besmetting Besmetting houdt in dat je een levend micro-organisme overbrengt van de ene plaats naar de andere. Ziektekiemen: verwekkers van ziekten of overbrengers van ziekten (pathogeen). Voorbeeld? Commensalen: micro-organismen die op/in de mens leven zonder schade aan te brengen. Voorbeeld?

Micro-organismen Zijn niet met het blote oog waarneembaar; Veelal met eigen stofwisseling; Bacteriën; Schimmels; Virussen (bij een virus heeft een micro-organisme een cel van de mens nodig om zich te vermeerderen. Is moeilijk te bestrijden, dan zou je de gastheer moeten vernietigen). In de gastheercel geeft het erfelijk materiaal van het virus de opdracht om nieuwe virussen te maken. Dus deze uitschakelen!!! Port d’entrée: mond, luchtwegen, huid, urinewegen, geslachtsorganen.

Macro-organismen Deze zijn wel met het blote oog waarneembaar, zoals: Wormen; Luizen.

Besmetting Besmetting kun je onderverdelen in besmetting door direct contact en besmetting door indirect contact. Direct contact Indirect contact Niezen, hoesten (o.a. griep, tuberculose) Toiletten (o.a. hepatitis A) Huidcontact (o.a. schurft, krentenbaard) Rauw of slecht bereide voeding en drinken (o.a. salmonella) Seksueel contact (o.a. chlamydia, gonorroe) Water (o.a. cholera) Van moeder op kind (o.a. hepatitis B) Bloedtransfusie met bloed van besmette mensen (o.a. hepatitis B/C en HIV) Insecten die steken en bijten (o.a. malaria, ziekte van Lyme) en ratten (ziekte van Weil)

Taken voor jou als DA Als doktersassistente moet je ook maatregelen nemen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Praktijkruimten zo schoon mogelijk houden; Gebruikte instrumenten huishoudelijk schoonmaken, desinfecteren en steriliseren; Gebruikte verbandmiddelen direct weggooien; Persoonlijke hygiëne in acht nemen.

Huishoudelijk schoonmaken Hierbij worden instrumenten en materialen gereinigd met behulp van water, zeep en een harde borstel/ragger. Doel: een deel van de micro-organismen verwijderen.

Desinfecteren Doel: het verlagen van het besmettingsniveau, door zoveel mogelijk ziektekiemen te vernietigen. Dit kun je doen met behulp van: Desinfectans: een chemische vloeistof, dat het vermogen bezit om een deel van de pathogene micro-organismen te doden, zodat de mogelijkheid tot besmetting aanzienlijk minder wordt; Alcohol, Hibitane, Dettol

Desinfecteren (2) Hoe goed iets uiteindelijk wordt gedesinfecteerd, hangt af van: De aard en de concentratie van de vloeistof; De duur en de inwerking; De aard van het te ontsmetten materiaal; Het milieu waarin micro-organismen zich bevinden.

Steriliseren Proces van verhitting, waarbij alle levende micro-organismen worden gedood. Wanneer is steriliteit vereist: Wanneer een barrière, zoals de huid of slijmvliezen worden doorbroken (bijv. een operatie).

Steriliseren (2) Kwalificatie instrumentarium: In contact geweest met: Wijze van ontsmetten (decontamineren): Voorbeelden: 1. Niet kritisch Intacte huid Alleen reinigen en goed drogen Oorspuit, stethoscoop, reflexhamer, verbandschaar 2. Semi-kritisch Intacte slijmvliezen Reinigen, desinfecteren en goed drogen Keelspiegel, neusspeculum, cerumenhaakje, tekenpincet 3. Kritisch Niet intacte huid of slijmvliezen, steriele lichaamsholten Reinigen, steriliseren en goed drogen Instrumenten voor chirurgische ingrepen (oogboor, speculum, naaldvoerder)

Steriliseren (3) Algemene regels voor het klaarmaken van instrumenten t.b.v. sterilisatie: Reinigen gaat altijd voor steriliseren; Voorbereiding (voorbehandelen, verzamelen, voorreinigen en eventueel demonteren, beoordelen kritisch, semi-kritisch en niet kritisch materiaal); Huishoudelijk schoonmaken, afspoelen, drogen; Evt. desinfecteren, naspoelen, drogen, evt. monteren; Visuele controle van het reinigingsresultaat en van de correcte staat van het materiaal; Eventueel sorteren, verpakken en steriliseren.

Autoclaaf Effectief, omdat stoom een goede warmtegeleider is; Stoom komt in aanraking met koelere instrumenten en zal condenseren, zodat er dus weer water ontstaat en het proces van warmte en stoom zich continue herhaalt; Na afloop sterilisatie wordt er d.m.v. een pompje stoom afgezogen en kunnen de instrumenten drogen; De autoclaaf is geschikt voor alle materialen; Sterilisatieproces is direct te controleren, d.m.v. de indicatortape; First in, first out principe.

Voor- en nadelen van een autoclaaf Voordelen Nadelen Snelle procedure. Het verpakken van instrumenten en materialen kost tijd. Mogelijkheid van controle steriliteit. Na veelvuldig autoclaveren verkleuren de instrumenten. Mogelijkheid om van tevoren setjes te maken.

Disposables Disposables zijn instrumenten en materialen voor eenmalig gebruik. De disposables hebben voor- en nadelen. Voordelen: steriliteit gewaarborgd, het bespaart tijd en is gemakkelijk mee te nemen. Nadelen: duur, veel opslagruimte nodig en milieu onvriendelijk. Voorbeelden?

Anti-sepsis (asepsis) Dit houdt in: het ontsmetten van de huid voorafgaand aan wondbehandeling of een chirurgische ingreep. Het ontsmetten van de huid doet de bacteriële kolonisatie van de huid dalen en onderdrukt tijdelijk de groei. Voorbeelden van antiseptica: Alcohol; Chloorhexidine; Betadine.

Steriele handschoenen aantrekken https://www.youtube.com/watch?v=6KQ75uZ4Bgc

Vragen?