Productie en consumptie van soja in tijd en ruimte

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe interpreteert de consument gezond eten?
Advertisements

Out of Stock Diemen, Februari 2006.
Wat gebeurt er op wereldschaal ? Geert Rombouts, Beveren, december 2009.
De biobased economy: dilemma’s van sturen op optimale waardecreatie
Lokale eiwitten voor veevoeder
De aantrekkingskracht van uitzendwerk voor werkgevers De rol van ontslagbescherming Amsterdam, 9 juni.
Kijk van de Dierenbescherming op de vleesveehouderij Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij Nederlandse Vereniging tot Bescherming van.
Promotor: Pavel Kabat Co-promotoren: Christian Beer Markus Reichstein Marcel Hoosbeek Verdere begeleiding: Bart Kruijt Promotor: Pavel Kabat Co-promotoren:
1 De handel Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder.
Workshop IMCORE Workshop IMCORE “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone” Oostende - 21 april 2009 Plan for.
Bestuurslid & Scientific Program Supervisor St. Open Innovation Center
Een handleiding voor deleerkracht
1 PRIJSEVOLUTIES PRODUCENT/CONSUMENT - GESELECTEERDE PRODUCTEN januari 2011.
Voorbereiding H14 Klas 4G.
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
Mexico en de VS, een wereld van verschil.
1 Cecile Crobach October MSc Thesis: Onderwijs en Onderzoek Combineren van onderzoek en praktijk Onderwijsdag TBM 2012.
CCIM- stakeholderoverleg Europese milieu- transportdossiers Greenpeace.
Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL.
Themabijeenkomst multimedia 22 juni Programma TijdOnderdeel 10.00Welkom en mededelingen 10.10Leren in Onlinecursus video 11.25pauze 11.40Workshop.
Sparen, Kapitaalaccumulatie, en Productie - De Lange Termijn
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voorstellen Meesterproef – HIR marketing K.U.Leuven Research Center for Marketing and Consumer Science Siegfried Dewitte.
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Een verantwoord of duurzaam label voor soja?. sojateelt 34 miljoen ton per jaar in EU, 9 mln in NL 90% veevoer, 10% brandstof Direct menselijk gebruik.
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw Cambodja Juni 2013.
Trends & ontwikkelingen in de sector van de agrovoedingsindustrie Greet Ghekiere Inagro.
Verduurzaming pluimveeketen Floor Uitterhoeve 24 oktober 2012.
Sustainable nutrition L.Reijnders. Wat is sustainability (duurzaamheid)? Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium.
Lifestyle Voeding.
Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN. Slide no. 2 WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting.
TTIP: kansen, bedreigingen?
Les 3 Je bent wat je eet Waar staat er bij jou op het menu?
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Omgevingsanalyse LOP BaO. Deel 1 Een korte schets op basis van de GOK-cijfers.
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
The BARF trend; advantages, drawbacks and risks. Biologically Appropriate Raw Foods Or Bones And Raw Food Artikel uit Focus van Royal Canine.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Planet2050 Healthy Planet, Happy people 1 Duurzaamheid en klimaatverandering.
Symposium lobbycratie: via doordrukmacht en regeldruk naar een uitgeholde lokale autonomie? Lokale autonomie en de burger Pepijn van Houwelingen.
Jaar van de boon Eet meer bonen! Gezond Duurzaam.
Conclusie Er is niet één overheersende motivatie, maar veel verschillende. Mensen blijken vrij altruïstisch te zijn ingesteld. Regenwaterbuffering en biodiversiteit.
Prof. dr. Fons Coomans UNESCO Chair ‘Human Rights and Peace’
studiedag Ongekwalificeerde Uitstroom door actiegroep
MEER MAGAZINES MEER ROI
Jeroen Lavrijsen HIVA – KU Leuven
Rendementsverbetering derde klas MBO niveau 4
Speciesisme. Speciesisme Empathie Ongewenste willekeur.
relatief marktaandeel
“…een ongeëvenaarde hoogstaande samenlevingsvorm, het geestelijk ideaal van Europa”
Factsheet Voedingscentrum
Lifestyle Voeding.
Schijf van vijf.
EUROPEAN PROTEIN STRATEGY
De veevoederindustrie en duurzame soja
Een ander voedselsysteem? Waarom?
Sociale mix in basisonderwijs Gent
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Gemiddelde WTO-douanetarieven per productcategorie
Advies Voedselbeleid Welk (aanvullend) beleid is nodig om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem (productie en consumptie) te versnellen?
THEMA 2 Nederland is overal Les 2 – Nederland in Europa
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
DE VAL VAN DE LAGE MIDDENKLASSE?
Niet alleen op de wereld
Gezondheidsaspecten van minderen met vlees
De waarde van nudging in beleid en praktijk
Monitor Brede Welvaart Pluk het geluk, 28 maart 2019 Tiel
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Productie en consumptie van soja in tijd en ruimte Erik Mathijs Sustainable Economies Food Research Group (SFERE) Leuven, 14 juni 2018

Bron: Steffen et al. Science 2015;347:1259855

Bron: Sutton et al., 2011

Bron: Sutton et al., 2011

Evolutie vlinderbloemigen, EU Bron: FAOSTAT

Evolutie soja, EU Bron: FAOSTAT

Aandeel vlinderbloemigen in areaal, EU, 2015 Bron: FAOSTAT

Aandeel menselijke consumptie, EU, 2013 Bron: FAOSTAT

Nutritionele samenstelling Bron: Rizzo & Baroni, 2018, Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets, Nutrients 10, 43

Consumptie van vlinderbloemigen, EU, 2013 Bron: FAOSTAT

Voedselfrequentiepeiling 2014 Bron: Lebacq, 2016

24-uursvoedingsnavraag 0,6% op beide dagen, 7,9% op 1 dag Gemiddeld 4 g/dag Stabiel (van 3 in 2004 naar 4 g in 2014) Aanbeveling: 1 x/week = 6 -14 g/dag 111 g/dag vlees en vleesbereidingen, 23 g/dag vis, 10 g/dag eieren Bron: Lebacq, 2016

Paden naar vleessubstitutie Bron: Schösler et al., 2012, Can we cut out the meat of the dish? Constructing consumer-oriented pathways towards meat substitution. Appetite 58, 39-47,

Conclusies Dubbel voordeel milieu – gezondheid bij overschakeling naar plantgebaseerde proteïnen Soja meest nutritionele plant Vlinderbloemigen nemen zeer klein aandeel van areaal in Stijgende trend in productie: veel groeipotentieel Consumptie op zeer laag niveau: veel groeipotentieel Verschillende omschakelingspaden voor consument op basis van maaltijdvoorkeuren