De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Monitor Brede Welvaart Pluk het geluk, 28 maart 2019 Tiel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Monitor Brede Welvaart Pluk het geluk, 28 maart 2019 Tiel"— Transcript van de presentatie:

1 Monitor Brede Welvaart Pluk het geluk, 28 maart 2019 Tiel
Jan-Pieter Smits TU/Eindhoven en CBS ACHTERGROND HET MEETSYSTEEM DE SYSTEMATIEK EN BESLISREGELS H2: STAAT VAN DE BREDE WELVAART H3: BELEIDSTHEMA’S  ADVIESVRAGEN VOOR SocStat H4: VERDELING

2 Geluk, welvaart, duurzaamheid of….????
Twee kanttekeningen bij het begrip geluk: -Wat wordt er precies onder verstaan? -Maakt het uit hoe we dit geluk vormgeven? OP DE LANGE TERMIJN GROTERE AMBITIES GEBRUIK VAN DE MBW IN ALGEMENE OVERLEGGEN, OP MINISTERIES, DOOR ADVIESRADEN, ETC. REGIONALE EN GEMEENTELIJKE BREDE WELVAART EMPIRIE MAAR OOK EEN DENKKADER (HIER EN NU / LATER / ELDERS)

3

4 Monitor Brede Welvaart
Vraag van de Tweede Kamer naar betere maatstaven voor brede welvaart (Commissie Breed Welvaartsbegrip) Vraag aan CBS om een Monitor Brede Welvaart te maken Gebruikt in het Verantwoordingsdebat Aangeboden samen met een Kabinetsreactie OP DE LANGE TERMIJN GROTERE AMBITIES GEBRUIK VAN DE MBW IN ALGEMENE OVERLEGGEN, OP MINISTERIES, DOOR ADVIESRADEN, ETC. REGIONALE EN GEMEENTELIJKE BREDE WELVAART EMPIRIE MAAR OOK EEN DENKKADER (HIER EN NU / LATER / ELDERS)

5 Kracht van de MDN: internationaal meetsysteem
CES Recommendations on Measuring Sustainable Development meetsysteem voor brede welvaart onderschreven door meer dan 60 landen

6 HIER EN NU => LATER => ELDERS

7 Inhoudsopgave MBW 2019 Samenvatting Inleiding
Deel 1: Brede welvaart in Nederland Staat van de Brede welvaart Verdeling Deel 2: Beleidsthema’s in de brede welvaart Sustainable Development Goals Toelichting VANDAAG FOCUS OP H2 EN VOORAL H3 MAAR EERST EEN WOORD OVER DE TOELICHTING

8 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

9 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

10 De welvaartsparadox Hoge en stijgende welvaart, maar toch ook groot maatschappelijk onbehagen. Hoe te verklaren? (zie Lintsen et al Kwetsbare welvaart) 1. Kwetsbaarheid-onzekerheid. 2. Ontbreken van ‘middenveld’ tussen politieke elite en burgers. 3. Maatschappelijke kritiek leidt juist tot hoge welvaart 4. Rol van de media (zie SCP). 5. Verdeling van de welvaart. VANDAAG FOCUS OP H2 EN VOORAL H3 MAAR EERST EEN WOORD OVER DE TOELICHTING

11 Thema’s en groepen voor verdeling
Inkomen Vermogen Arbeid Onderwijs Gezondheid Veiligheid Wonen Mobiliteit Sociaal kapitaal Subjectief welzijn Geslacht Leeftijdsklassen Opleidingsniveaus Etniciteit Thema’s worden die van H2 Inkomen in plaats van consumptie omdat consumptie alleen vijfjaarlijks te doen is

12 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

13 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

14 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

15 En daarom moet er een onafhankelijke partij zijn die door data en statistiek zorgt voor die feitelijke inzichten. Dat kan niet overgelaten worden aan de politiek of departementen. Een onafhankelijk bureau dat geen belang heeft bij politieke kleuren of uitkomsten van beleid. Dat is het CBS al meer dan 100 jaar.

16 Beleidsthema’s ->Sustainable Development Goals

17 Trends van de brede welvaart

18 Waar staat Nederland in de EU?

19 Matrix voor de selectie van indicatoren

20 Voorbeeld: onderwijs

21 Verdere ontwikkeling MBW
Verdieping dashboard “Hier en nu”: -Kwetsbaarheid/onzekerheid -Vergelijking welvaart-subjectief welzijn -Stapelingseffecten bij verdeling Integratie van SDGs in Monitor Brede Welvaart Verdieping dashboard “Elders”

22 Hartelijk dank!

23


Download ppt "Monitor Brede Welvaart Pluk het geluk, 28 maart 2019 Tiel"

Verwante presentaties


Ads door Google